Επίσης διατίθεται: syrostoday.gr Lite edition
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
-
ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ
Σπύρος, Σπυριδούλα

Ροή σχολίων

Σχόλια μελών

phoenix simon
phoenix simon

Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταργούν το δικαίωμα στην απεργία
του Χριστόφορου Σεβαστίδη, Προέδρου Πρωτοδικών - Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Κοινωνια • 6 Δεκεμβριου 2017

"Η αύξηση του ποσοστού απαρτίας ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία

Το Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Δεν υπάρχει νομίζω άλλο συνταγματικό δικαίωμα που η αναγνώρισή του πέρασε μέσα από τόσες εκατόμβες νεκρών και για το οποίο χύθηκε τόσο ανθρώπινο αίμα. Η απεργία αποτέλεσε το μοναδικό όπλο εκατομμυρίων μεταναστών που έφταναν σε άθλιες συνθήκες από την γηραιά ήπειρο στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1860 και το κυρίαρχο μέσο πάλης των εξαθλιωμένων της Ευρώπης από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη ιστορία για να διαπιστώσει πως όλα τα «αυτονόητα» δικαιώματα, όπως το 8ωρο, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η μείωση της εντατικοποίησης της εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατακτήθηκαν με αιματηρούς απεργιακούς αγώνες. Και όσο δύσκολα κατακτήθηκαν τόσο εύκολα χάθηκαν λόγω της υποχώρησης του εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είχα την ευκαιρία να σημειώσω και παλαιότερα (Χριστόφορος Σεβαστίδης, Το δικαίωμα απεργίας και ο δικαστικός έλεγχος της άσκησής του, έκδ. 2015, σελ. 11-12) ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να θέτει όπου μπορεί ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας προς όφελος της επιχειρηματικής ελευθερίας, έτσι ώστε το δικαίωμα να υφίσταται στα νομοθετικά κείμενα αλλά να είναι καταργημένο στην πράξη. Από το 2014 επισημάναμε τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνταν στην Ελλάδα για λήψη απόφασης απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, κατά το παράδειγμα που ακολουθήθηκε και στη Βουλγαρία. Ο νομοθέτης στην Ελλάδα έθεσε μέχρι σήμερα τόσους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας ώστε σε διάστημα μιας πενταετίας (2009-2014) το ποσοστό των νόμιμων απεργιών να φθάνει μόλις το 10% (26 από τις 264) ενώ το 90% αυτών να κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές από τα Δικαστήρια, ιδίως λόγω έλλειψης κάποιας τυπικής προϋπόθεσης. Εφόσον επομένως αυξηθεί το ποσοστό απαρτίας για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης περί απεργίας θα έχουμε έναν νέο νομοθετικό περιορισμό που θα καταργήσει στην πράξη εκ βάθρων την σχετική διάταξη του Συντάγματος.

Η σύμφωνη με το Σύνταγμα νομοθέτηση απαιτεί όχι μόνο τη μη αύξηση του αριθμού της απαρτίας της γενικής συνέλευσης αλλά αντίθετα την τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 1 ν. 1264/82 το οποίο εισάγει έναν αδικαιολόγητο διαχωρισμό (επαναλαμβάνοντας άκριτα το ν. 2151/1920 που μόλις αποποινικοποίησε την απεργία) και το οποίο αναγνωρίζει μόνο για τις τοπικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ως αρμόδιο όργανο την γενική συνέλευση. Σε όλες τις άλλες οργανώσεις –πρωτοβάθμιες πανελλαδικής έκτασης, δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες- αναθέτει την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος στα διοικητικά συμβούλια.

Στην πραγματικότητα το Σύνταγμα αναφέροντας ότι η απεργία μπορεί να κηρυχθεί «από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις» εννοεί σαφώς με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι οργανώσεις εκδηλώνουν την βούλησή τους (ανωτ, σελ. 70 επ) άρα και μέσω των διοικητικών τους συμβουλίων. Ποτέ και σε καμία άλλη περίπτωση δεν δείχνει ο νομοθέτης τόση δυσπιστία στο εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο παρά μόνο όταν αυτό αποφασίζει την κήρυξη απεργίας. Μήπως όμως δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία που βασίζεται στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας;

Σήμερα με το πρόσχημα της τήρησης της δημοκρατικής αρχής και της μεγαλύτερης κατά το δυνατό εκπροσώπησης των εργαζομένων θα καθίσταται αδύνατη τις περισσότερες φορές η κήρυξη απεργίας λόγω της αδυναμίας σύγκλησης ενός τόσο δυσκίνητου οργάνου όπως είναι η ΓΣ και μάλιστα με πλειοψηφία άνω του 50%. Ο πραγματικός λόγος νομοθέτησης μιας τέτοιας διάταξης είναι περισσότερο από προφανής: Ο εργαζόμενος δεν φτάνει μόνο να είναι φθηνός και να μην έχει σταθερό ωράριο. Θα πρέπει να είναι απογυμνωμένος από κάθε συλλογικό δικαίωμα όπως αυτό των σ.σ.ε. και της απεργίας ώστε να μην μπορεί να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών εργασίας του. Μόνο με τέτοιους όρους θα ανοίξει ο δρόμος για προσέλευση επενδυτών. Οι διατάξεις ωστόσο του Συντάγματος βάζουν ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί για χάρη οποιασδήποτε επιδίωξης ή σκοπιμότητας."

ΠΗΓΗ: http://www.imerodromos.gr/proedros-enosis-dikaston-ke-isangeleon-katargoun-to-dikeoma-stin-apergia/

Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο και μπορούν να αρχίσουν από την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 Δεκεμβρίου 2017...


0    0
H KAKIA ΜΑΓΙΣΣΑ
H KAKIA ΜΑΓΙΣΣΑ

....οι "οικονομολόγοι" που παρέλαβαν έναν Δήμο με αξιόλογο πλεόνασμα και τον έχουν βάλει ήδη 1.000.000 "μέσα".
Θα τα ξαναπούμε..

0    0
Fred George
Fred George

@roussos nikos-Απορία
Για ποιό παλιό καλό παιδί μιλάς?
Ειλικρινά,διάβασα 3 ολόκληρες φορές την ανάρτηση και την απάντησή σου,αλλά δεν κατάλαβα...

1    0
roussos nikos
roussos nikos

Αυτό μάλιστα. Ισχύει και όχι οι βλακείες για την Ερμούπολη που ο αρχικαταστροφεις της Συρου πήγαν να περάσουν! Σαν πολύ συχνά δεν κάνει εμφανίσεις το παλιό καλο παιδί πάλι στη Συρο ; Τελείωσαν οι δουλειές εκεί που είχε πάει ;

2    0
Ασημακοπουλος Παναγιωτης
Ασημακοπουλος Παναγιωτης

Ο ανθρωπος μαλλον εχει μπλεξει ασχημα με τη γραφειοκρατεια στην Ελλαδα κ δεν τοχει καταλαβει ακομα.Παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες των αρχων του νησιου που τους αξιζουν ευσημα γιαυτο που εχουν καταφερει μεχρι τωρα φοβαμαι οτι οι καρεκλοκενταυροι της εξουσιας που ζουνε μεσα στο γυαλινο κτιριο της βουλης θα το σαμποταρουν,απλα αδιαφορωντας.

1    0
ΒΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Με το "ναυάγιω" στο ρεπορτάζ σας ναυάγησε όλο το κείμενο! Εν ναυαγίω (τελειωθέντων) κύριοι.Εν ναυαγίω, σε πτώση δοτική!

1    0
ΒΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η λιτανεία σήμερα πραγματοποιήθηκε με τη μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής. Ο αρθρογράφος σας όμως θεώρησε περιττό να κάνει και την παραμικρή αναφορά σ΄αυτήν!

1    0
roussos nikos
roussos nikos

Την ώρα που μιλάμε για αυτά οι μηχανικάρες που έχετε στη πολεοδομία αρνούνται να εξυπηρετήσουν τη Μύκονο και δεν νοιάζει κανέναν για τα ποσα λεφτά χάνονται. Αρνούνται λέει αλλά η αξιότιμη εισαγγελέας προφανώς δεν ασχολούνται που δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία . Α ρε Ελλάδα..

2    0
ευριπιωτης γεωργιος
ευριπιωτης γεωργιος

Η σύγχρονη τάση είναι προς μείωση των πολιτειακών υπαλλήλων και αντικατάσταση αυτών με ψηφιακές πλατφόρμες επιτηρούμενες από τα κεντρικά συστήματα μέσω υποεπιτροπών , επιτροπών , παραεπιτροπών……
( μέθοδοι ολιγαρχικού πνεύματος )

Από την άλλη πλευρά ο γηγενής ιδιώτης μηχανικός θα εκλείψει γιατί η επικείμενη ψηφιοποίηση των διοικητικών λειτουργιών και η φορομπηχτική πρακτική θα οδηγήσει στην εξάσκηση του επαγγέλματος εκ του μακρόθεν ,
σε άπλα ελληνικά , ο μηχανικός π.χ. από το Λονδίνο θα εκδίδει οικοδομική άδεια άνευ φυσικής παρουσίας .

Παράλληλα η αδικαιολόγητα έντονη ποινικοποίηση των επιστημόνων υπαλλήλων και επαγγελματιών θα οδηγήσει σε μόνιμη ρήξη ,σε απάθεια των υπαλλήλων και ατολμία και εξαφάνιση των επαγγελματιών.

Τώρα οσον αφορά τους όρους νησιωτικότητα , ανάπτυξη, αλληλεγγύη,
κοινωνική πολιτικη, εθνική συνείδηση , καινοτομία ,..........μάλλον πρέπει να
τα επανιδρύσουμε .


Γ. Ευριπιώτης
αρχ.μηχ.

0    0
roussos nikos
roussos nikos

Κύριε Ευρυπίωτη αυτά που γράφετε προφανώς και θα τους προβληματίσουν και θα τα σκεφτούν την ώρα που θα βρίσκονται το σούρουπο στο τζάκι τους απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα αλλα μεταξύ παρτιτούρας και τσίπουρου, το πιο πιθανό είναι να κάνουν και νέα απεργία και αποχή, που να πληρώνεται όμως και τον Ιανουάριο.
Ποια Σύρος?
Ποιοι μηχανικοί ιδιώτες?
Ποιο ΕΣΠΑ?
Ποια Τάμτα?
Την αμστελ την ξέρουν μέχρι άσπρο πάτο ...

2    0
ευριπιωτης γεωργιος
ευριπιωτης γεωργιος

αγαπητοί συνάδελφοι συμφωνούμε απολυτά με τις ανησυχίες σας άλλα και με τις προτάσεις για την παρατηρούμενη υποστελέχωση εν τούτοις εξάγεται σαφώς το συμπέρασμα οτι τελικά πρέπει να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες - οπως στο παρελθόν - στην Σύρο.

Και βεβαία στα πλαίσια μιας συνεχούς υποβάθμισης των επιστημόνων.

Όμως μάλλον αγνοείτε παντελώς την δυσμενή κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών απέναντι σε μια δυσκοίλια διοίκηση και συνεχώς αυξανόμενη γραφειοκρατική και δαιδαλώδη αντιμετώπιση.
Πως μπορείτε να συμβάλλετε σε μια διεύρεση λύσεων γνωρίζοντες, οτι τα ιδιωτικά γραφεία ευρίσκονται προ γενικής διάλυσης , οι νέοι δεν έχουν επαγγελματικό αντικείμενο και προοπτικές , οι παλαιότεροι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους .
Δυστυχώς αυτοι δεν μπορούν να αυτο-απεργήσουν !!!!!


Γ. Ευριπιώτης
αρχιτ . μηχ.

2    0
roussos nikos
roussos nikos

Το υπόμνημα έπρεπε να λέει:
Δεν μπορώ να δουλέψω πολύ ..
Έχω συνηθίσει να κάθομαι χωρίς αντικείμενο στο Γραφειο μου..
Δεν θέλω να προσφέρω στο τόπο που εργάζομαι.
Κάνω απεργία - αποχή- καθιστός ταύρος - αλλά εννοείται πως δεν χάνω το μισθό μου.
Δεν με απασχολεί ότι κόσμος χάνει τη χρονια που δεν θα πάρει άδειες .
Γιατί είμαι ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ..
Όλοι στη καθιστικη διαμαρτυρία στη παραλία της ερμουπολης - με καφέ και τσιγάρο εννοείται -.

3    0
Στράτος Μαύρος
Στράτος Μαύρος

Επί Κομμουνισμόυ τα ίδια και χειρότερα κάνατε στην πρώην Σοβιετικη Ενωση. Παίρνατε τα σπίτι ακόμα και σε αυτούς που δεν χρωστουσαν(μαρτυρία συγγενών μου)
Ποιον κοροιδευετε ρε νούμερα του ΚΚ€

2    0
roussos nikos
roussos nikos

Φανταστείτε πόσο επαγγελματικά επιχειρεί ο κλάδος του τουρισμού στη συρο και μετά λένε κάποιοι για ανάπτυξη. Κανένας δε ζήτησε πιστωτική κάρτα να πάρει να στοιχεία; Στο2017 ξυπνήστε. Υπάρχει περίπτωση αυτό να το ακούσουμε σε άλλο νησί των κυκλαδων ;τι να πω ;

2    0
Μάστορας
Μάστορας

Τα τζάμια μάλλον σπάσανε από τον αέρα (...). Η Σύρος είναι πολύ μικρό μέρος και οι άγνωστοι είναι όλοι γνωστοί. Πρακτικές Αθηνών εδώ δεν περνάνε. Καλό θα ήταν να παίρνατε και την γνώμη των υπολοίπων κατοίκων, που μάλλον είναι περισσότεροι από 400. Επίσης πολύ θα θέλαμε να γνωρίζαμε αν και οι 400 είναι μόνιμοι κάτοικοι Σύρου. Πάντως μια καλή λύση θα ήταν να νοικιαζουν οι "σύλλογοι" κανένα ξενοδοχείο όταν έρχονται οι σύντροφοι λαθρομετανάστες..

3    1
8365 σχόλια μελών