Το σημερινό μας άρθρο αγαπημένοι μου αναγνώστες είναι αρκετά διαφορετικό από τα ως τώρα δημοσιευμένα ιστορικά άρθρα μου. Θα έλεγα ίσως ότι είναι πιο «ανάλαφρο» και «ξεκούραστο» σε έννοιες, σημασιολογικές και ψαγμένες δύστροπες ημερομηνίες.
Τι σχέση μπορεί να έχει ο διάσημος Αμερικανός πεζογράφος ο εξίσου διάσημος χολιγουντιανός ηθοποιός με την Ποσειδωνία και ακόμα πιο πολύ με τα… Συριανά σουβλάκια. Και όμως αγαπητοί μου αναγνώστες όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο έχουν.
Κατά καιρούς για το όμορφο νησί μας έχουν γράψει πολλοί λογοτέχνες, περιηγητές, ιερείς, εξερευνητές, ακόμα και κατάσκοποι ή τυχοδιώκτες.
Από τις αρχές του 18ου αιώνα άρχισαν να επισκέπτονται το νησί μας πολλοί διάσημοι και διακεκριμένοι λογοτέχνες και περιηγητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έγραφαν τις εντυπώσεις μεταφέροντας σημαντικές πληροφορίες και εικόνες της ζωής και της φυσικής κατάστασης του νησιού μας.
Αυτό συνεχίστηκε ασταμάτητα και τον 19ο αιώνα με ακόμα πιο μεγάλα και αναγνωρισμένα ονόματα με τις ιδιότητες που αναφέρω παραπάνω. Η τάση αυτή δεν σταμάτησε αλλά σίγουρα μειώθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά.
Οι πόλεμοι, η αλλαγή των ενδιαφερόντων του κόσμου, η μεγαλύτερη και ευκολότερη μετακίνηση και πρόσβαση στα ταξίδια, η εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας, της φωτογραφίας του κινηματογράφου κτλ συνέβαλλαν ώστε αν και υπήρχαν αναφορές στο νησί μας αυτές να περνούν είτε απαρατήρητες είτε σε συγκεκριμένο κοινό, είτε χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2009 και μετά, εκατομμύρια αναγνώστες διάβασαν ένα από τα πιο διάσημα βιβλία του 20ου αιώνα το οποίο προκάλεσε πλήθος συζητήσεων. Ήταν το «Το Χαμένο Συμβολο», γραμμένο από έναν από τους πιο διάσημους μυθιστοριογράφους. Τον Αμερικανό Dan Brown.

Ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε, έγινε παγκόσμιο best seller, πουλώντας πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Είναι μια τεράστια εκδοτική επιτυχία μετά τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τον Χάρρυ Πότερ, αφού πουλάει ακόμα έπειται από τόσο καιρό από την κυκλοφορία του, χιλιάδες αντίτυπα κάθε εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, γεμάτο συνωμοσίες, μυστικά και κώδικες, που παραπέμπουν σε υπόγειες ιστορίες και εσωτερικά τάγματα, τα οποία προσπαθούν να διασώσουν υποτίθεται αλήθειες που η ίδια η εκκλησία πολεμάει και προσπαθεί να μην γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. Μία συγκλονιστική ιστορία, με μηνύματα και δυνατούς χαρακτήρες, γεμάτο πληροφορίες και γνώσεις που ο συγγραφέας κόπιασε να αποκτήσει. Ένα μυθιστόρημα που ενώνει πολλούς κόσμους μαζί, έχει βασισμένο σε ένα μοναδικό και εντυπωσιακό κοκτέιλ μύθων και ιστορικών αληθειών ρίχνοντας φως στην άγνωστη ιστορία των τεκτόνων.
Το βιβλίο διαβάστηκε παγκοσμίως τόσο πολύ, που ελάχιστοι άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη δεν το έχουν στη βιβλιοθήκη τους ή δεν το έχουν διαβάσει. Γυρίστηκε και σχετική ταινία με μεγάλη επιτυχία και με πρωταγωνιστή τον «Έλληνα» διάσημο ηθοποιό του Χόλυγουντ, Τομ Χανς. Άρα λοιπόν το διάβασαν και το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά και Χιλιάδες Συριανοί.
Από αυτές τις χιλιάδες Συριανούς ελάχιστοι πρόσεξαν μια σημαντική και σπουδαία αναφορά που υπάρχει μέσα σε αυτό το βιβλίο για τη Σύρο και μάλιστα πολύ σπουδαία αφού σηματοδοτεί ένα μέρος της εξέλιξης του σεναρίου της υπόθεσης. Υπάρχει μια μεγάλη αναφορά σε πάνω από τέσσερις σελίδες μέσα στο βιβλίο στη Σύρο και ιδιαίτερα στην Ποσειδωνία.

Πρόκειται περί μιας τεράστιας διαφήμισης για τη Σύρο που η ίδια η Σύρος ποτέ δεν αναγνώρισε, δεν συνειδητοποίησε και εν τέλη δεν ενδιαφέρθηκε να εκμεταλλευτεί, ή... μήπως δεν ήξερε πώς να το κάνει;
Μιλάμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς του κόσμου έγραψε σε ένα από τα διασημότερα και καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα τέσσερις ολόκληρες σελίδες αναφερόμενος στη Σύρο, την Ποσειδωνία, τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Σύρου και για ένα από τα διασημότερα χωριά της.
Ήθελε λίγη προσοχή διαβάζοντας για να το προσέξει κάποιος. Όσοι λοιπόν είχαμε διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο του Νταν Μπράουν ξαφνικά με μεγάλη έκπληξη στην σελίδα 309 (Ελληνική έκδοση, Εκδόσεις Λιβάνης) αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι μιλά για τα νησιά του Αιγαίου και … ναι!!! ειδικότερα για τη Σύρο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές και ήρωες του βιβλίου ο Ζάκαρι Σόλομον αποφασίζει να πάει να ζήσει για αρκετό καιρό σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Από τις πρώτες λέξεις φαίνεται γιατί o Νταν Μπράουν σκέφτηκε να προσθέσει την Ελλάδα και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και μέσα από αυτήν την επιλογή του κάνει μια τεράστια διαφήμιση στη Σύρο που κανείς πότε από τους Συριανούς δεν εκμεταλλεύτηκε.
Γιατί επέλεξε την Σύρο και ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που ο Νταν Μπράουν οδηγεί τον ηρώα του να έρθει και να μείνει στην Σύρο; Το εντυπωσιακό είναι ότι οι λόγοι αρχικά ξεκινούν από τους πιο απλούς και χαρακτηριστικότερους που σκέφτονται όλοι οι «ξένοι» που θέλουν να έρθουν στα Ελληνικά νησιά.
Γραφεί ο Νταν Μπράουν…

«Τα νησιά του Αιγαίου αποδείχθηκαν επίγειος παράδεισος. Το φως. Η Θάλασσα. Οι Γυναίκες»
Ο χαρακτήρας του βιβλίου Ζάκαρι Σόλομον θέλοντας παράλληλα να αλλάξει την ζωή του και να ξεχάσει εντελώς το παρελθόν του αλλάζει όνομα. Παίρνει Ελληνικό (ΟΚ όχι τόσο εύστοχη η επιλογή του συγγραφέα στο «Ελληνικό όνομα» και μετονομάζεται σε Άνδρος Δαρείος. Νομίζω πως θα μπορούσε να το ψάξει λίγο πιο πολύ σχετικά με τα Ελληνικά ονόματα άλλα τέλος πάντων… δείχνει πάντως ότι στο εξωτερικό πολλές φορές συγχέουν την Ελλάδα με την Μέση Ανατολή κτλ. το οποίο εμείς σαν Έλληνες φταίμε αφού δεν έχουμε προσπαθήσει να το ξεκαθαρίσουμε ούτε ιστορικά ούτε διπλωματικά).
Άλλο ένα ακόμα σπουδαίο στοιχείο που μας φωνάζει να εκμεταλλευτούμε ο συγγραφέας είναι ότι η Ελλάδα και τα νησιά προσφέρονται για ψυχοθεραπεία και ηρεμία, ακόμα και αλλαγή προσωπικότητας …
Ο Νταν Μπράουν γραφεί χαρακτηριστικά τα συναισθήματα του ηρώα του.
«Νέες ελπίδες, άρχισε μια νέα ζωή εξερευνώντας πρωτόγνωρες απολαύσεις. Η γαληνή που συνόδευε την ιστιοπλοΐα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου… Η απόλαυση των ζουμερών κομματιών αρνιού των περασμένων σε σουβλάκι … Η αδρεναλίνη που κατάκλυζε το σώμα του όταν βουτούσε από τα βράχια στα αφρισμένα νερά … Ξαναγεννήθηκα …»

Ο Άνδρος Δαρείος αγόρασε μια πολυτελέστατη βίλα στη Σύρο και έγινε μέλος της καλής αριστοκρατικής Ποσειδωνίας. Προσέξτε τι ωραία μηνύματα και τι διαφήμιση μας κάνει στην συνέχεια !!!
«Αυτός ο νέος κόσμος ήταν ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν όχι μόνο ο πλούτος αλλά και ο πολιτισμός σε συνδυασμό με την σωματική τελειότητα. Οι γείτονες του φρόντιζαν εξίσου το σώμα και το πνεύμα τους, και αυτή η στάση ζωής ήταν μεταδοτική…»
Ο Συριανός πλέον ήρωας του Νταν Μπράουν κάνει «…τζόκινγκ στις παραλίες της Σύρου και κάθεται ώρες στον Ήλιο για να μαυρίσει το χλωμό σώμα του και διαβάζει βιβλία».
Ο Άνδρος Δαρείος ανάμεσα στις ομορφιές του Αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου, της ζέστης του Ελληνικού ήλιου και στις «παραλίες και τα σουβλατζίδικα», επιλέγει να διαβάσει την Οδύσσεια του Ομήρου … «μαγεμένος από τις περιγραφές των πανίσχυρων πολεμιστών με τις μπρούτζινες πανοπλίες που είχαν πολεμήσει σε αυτά τα νησιά…»
Ο Άνδρος Δαρείος αρχίζει να κάνει βάρη (ούτε αυτή η λεπτομέρεια είναι τυχαία καθ' ότι η Σύρος εκείνη την εποχή που έγραφε το βιβλίο είχε τρία γυμναστήρια που λειτουργούσαν όλα με πολλούς Συριανούς να γυμνάζονται σε αυτά …) και αρχίζει να παρατηρεί ότι όσο γίνεται πιο ωραίος … «νοιώθει τα βλέμματα των γυναικών πάνω του και ο θαυμασμός τους ήταν μεθυστικός… Όλοι τον θαύμαζαν…»

Ο Νταν Μπράουν εξειδικευμένος στις συνωμοσίες και στις μυστικές οργανώσεις γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Ερμούπολη υπήρχαν πολλοί και διάσημοι τέκτονες. Ιστορικά τεκμηριωμένα η Ερμούπολη φαίνεται να κατέχει μια «ιδιαίτερη» πρωτοπορία στην ίδρυση τεκτονικών στοών στην νεώτερη Ελληνική ιστορία αλλά και στα αρχαία χρόνια φαίνεται επίσης ότι κατείχε ένα μεγάλο και σημαντικό ποσοστό στην αρχαία Ελληνική και μυστηριακή θρησκευτική φιλοσοφία.
Τα γνωρίζει λοιπόν όλα αυτά ο ήρωας του Νταν Μπράουν και με κάποιους τρόπους εμπλέκεται, διδάσκεται και αρχίζει να μαθαίνει για αυτά τα θέματα αλλάζοντας την ζωή αλλά και την φιλοσοφική του θέση στον κόσμο.
Ανάμεσα… «στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, και την θαυμάσια κουζίνα του νησιού…» αρχίζει να διαβάζει μέσα στην βίλα του με μυστικότητα τα μυστικά του τεκτονισμού ορμώμενος από μια εκπομπή που βλέπει στην τηλεόραση...;;; (Δεν μπόρεσα να εντοπίσω ξεκάθαρα σε ποια εκπομπή αναφέρεται αλλά εκείνη την εποχή – ας πούμε υποθετικά τρία με τέσσερα χρόνια πριν την κυκλοφορία του βιβλίου που υποτίθεται ότι ο συγγραφέας έγραφε το κείμενο του – υπήρχαν δυο-τρεις εκπομπές με τέτοιο περιεχόμενο και θέμα.
Από την άλλη η επιλογή να βρεθεί στην Ποσειδωνία είναι επίσης ενδιαφέρουσα αφού γνωρίζουμε πως η Ποσειδωνία εντυπωσιάζει με τα παλιά κτίσματα, οικίες και βίλες της νεοκλασικής εποχής, κτισμένες από τους πρωτεργάτες και ιδρυτές της Ερμούπολης που ως γνωστόν οι περισσότεροι είχαν μία κάποια σχέση (ως πολύ) με τον τεκτονισμό.
Και μέσα σε όλα αυτά και τα σουβλάκια μας. Ακόμα και ένας σούπερ τύπος σαν τον Ζάκαρι Σόλομον μετονομαζόμενο και αναγενημένος ως Άνδρος Δαρείος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην γευστική μαγεία που έχει το συριανό σουβλάκι.

Έτσι λοιπόν να η Σύρος μας και η Ποσειδωνία στο κέντρο του παγκοσμίου Best Seller! Και όχι μόνο αυτό. Το βιβλίο γυρίστηκε ταινία με μια τεράστια επιτυχία.

Φανταστείτε κάποιος τότε απλά να είχε ενδιαφερθεί και να προτείνει το κομμάτι αυτό του σεναρίου (το οποίο στην ταινία περνά σχεδόν σε λίγα δευτερόλεπτα ) να είχε γυριστεί στη Σύρο. Την Ποσειδωνία, μέσα σε ένα από αυτά τα πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά που υπάρχουν εκεί.
Απλά φανταστείτε το τι απήχηση θα είχε για την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό της Σύρου κάτι τέτοιο.
Ας δούμε τα παράπλευρα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την σπουδαία αναφορά που διαβάστηκε και διαβάζεται ακόμα καθ' ότι το συγκεκριμένο βιβλίο του συγγραφέα είναι από τα καλύτερα που έχει γράψει και συνεχίζει να πουλάει και θα πουλάει ακόμα μένοντας κλασικό.
Ψαχνόμαστε με διαφόρους τρόπους σκορπώντας χιλιάδες ευρώ που στα αλήθεια μας λείπουν και έχουμε ανάγκη σαν λαός, σαν κοινωνία και σαν νησί σε ασήμαντους και άσημους, μικρούς και επίβουλους επιχειρηματίες που τσεπώνουν τα χρήματα μας, τα προερχόμενα από τους πανάκριβους φόρους μας, το πανάκριβο νερό μας το πανάκριβο ηλεκτρικό μας ρεύμα για να μας διαφημίσουν υποτίθεται στον κόσμο. Στον αντίποδα έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον πλανήτη. Με σενάρια, ταινίες, ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που εργάζονται για αυτόν ταξιδεύοντας ή διαμένοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ερευνώντας, διορθώνοντας και προτείνοντας του θέματα. Ιδέες και ότι άλλο χρειάζεται για να γράφει τα βιβλία του.
Προσωπικά μου αρέσει πολύ ο Νταν Μπράουν. Μου αρέσει το στυλ της γραφής του αλλά και ο τρόπος που έρευνα και συνδέει μυθιστορηματικά την ιστορία και την σύγχρονη μυθολογία. Έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία πολύ προσεκτικά ψάχνοντας να βρω τις πραγματικές «πήγες» της μυθιστορηματικής του φαντασίας.
Όσοι έχετε έστω και ένα βιβλίο του κοιτάξτε στις τελευταίες σελίδες των βιβλίων του εκεί που αναφέρει τους συνεργάτες, τις πήγες και τις βιβλιογραφίες που άντλησε και τον βοήθησαν στην συγγραφή της μυθοπλασίας του μυθιστορήματος. Με μια προσεκτική ματιά θα ανακαλύψετε πως είτε φανερά, είτε έξυπνα συγκαλυμμένα αναφέρεται ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα, στους σύγχρονους Ελληνικούς αστικούς μύθους αλλά και στην Ελληνική ιστορία. Να ένας ακόμα λόγος που μπορούμε να ερμηνεύσουμε την μυθοπλασία του Νταν Μπράουν.
Ο τεράστιος αυτός συγγραφέας μας κάνει μια δωρεάν διαφήμιση και κανείς δεν νοιάστηκε να κάνει τίποτα.
Μιλά για τον ήλιο μας, τον πολιτισμό μας, τις ομορφιές μας, τις παραλίες μας, τις καθαρές θάλασσες μας τα αρνίσια παϊδάκια μας, ακόμα και τα σουβλάκια και τις όμορφες γυναίκες μας. Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου αυτές ακριβώς οι σελίδες και αναφορές να τις έχουμε σημαία και λάβαρο του διαφημιστικού μας χάρτη.
Καλούμε στο νησί αμφιβόλου άξιας και αμφιβόλου βοηθείας ανθρώπους να μας διαφημίσουν το νησί μας και τιμούμε διαφόρους άσχετους τύπους και κανείς δεν σκέφτηκε να καλέσει τον Νταν Μπράουν απλά και μόνο να μείνει μια δυο μέρες στη Σύρο να βγάλει μερικές φωτογραφίες στην Ποσειδωνία και στην νεοκλασική Ερμούπολη και να βγάλει μερικές ακόμα φωτογραφίες τρώγοντας σουβλάκι και γευόμενος την «όμορφη κουζίνα του νησιού» αλλά και μερικές ακόμα κολυμπώντας στα γαλανά νερά που με τόση αγάπη και σεβασμό αναφέρει στο βιβλίο του.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Έχουμε τέσσερα μεγάλα ατού σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση. Το πρώτο είναι η ίδια η Σύρος μας με την ομορφιά της την ιστορία της και την αναφορά της στο διεθνές best seller του Νταν Μπράουν.
Το δεύτερο είναι ότι μέσα από το μυθιστόρημα ο ήρωας του Νταν Μπράουν «Συριανοποιείται» και «εκπαιδεύεται στη Σύρο». Όπως τόσοι και τόσοι άλλοι που ερχόμενοι στη Σύρο γοητεύονται από αυτήν και ή δεν ξαναφεύγουν ποτέ, ή φεύγοντας αφήνουν ένα κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς τους για πάντα στο νησί μας.

Το τρίτο είναι ακόμα πιο σημαντικό λαμπερό και εντυπωσιακό. Πρωταγωνιστής της ταινίας και μεγάλος φίλος του Νταν Μπράουν όχι μόνο στον κώδικα αλλά και στις επόμενες ταινίες τις βασισμένες στα βιβλία του διάσημου συγγραφέα, είναι ο Τομ Χανκς. Ένας γνωστός φιλέλληνας, λάτρης της Ελλάδας, πολιτογραφημένος πλέον Έλληνας (και Ελληνίδα η σύζυγος του). Και οι δυο βοηθούν και προάγουν την Ελλάδα με κάθε τρόπο, όπου και όπως μπορούν και μάλιστα ανιδιοτελώς.


Αξίζει να γνωρίζετε πως ο Dan Brown δεν είναι μεγάλος στην ηλικία. Κάθε άλλο. Ο Νταν, ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1964 στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Δηλαδή είναι σήμερα μόλις 56 χρονών. Νεότατος δηλαδή.
Τέσσερα μεγάλα ατού. Μια ευλογία της τύχης και ένα δώρο από αυτά που σπάνια παρουσιάζονται σε έναν τόπο και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι υπάρχει ακόμα η πολύ σοβαρή και έγκυρη πληροφορία ότι το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ετοιμάζει μια νέα δραματική σειρά με τίτλο «Λάνγκντον», που θα βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο». Το νέο πρότζεκτ θα είναι σειρά μυστηρίου και θα αποτελεί prequel του «Κώδικα Ντα Βίντσι», καθώς θα δούμε τον Λάνγκτον σε νεαρή ηλικία στο Χάρβαρντ να μπλέκει σε συνωμοσίες και περιπέτειες προσπαθώντας να λύσει δύσκολους γρίφους και μυστήρια για να σώσει τον μέντορά του ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής. Με λίγα λόγια λοιπόν, η σειρά βασίζεται στο βιβλίο «Χαμένο Σύμβολο» του 2009. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναλάβει ρόλο εκτελεστικού παραγωγού μαζί με την Imagine, την εταιρεία του Ρον Χάουαρντ, ο οποίος σκηνοθέτησε την κινηματογραφική τριλογία του «Κώδικα Ντα Βίντσι». Το σενάριο της σειράς υπογράφουν οι Νταν Ντβόρκιν και Τζέι Μπίτι ενώ την παραγωγή και το σενάριο της σειράς φαίνεται να αναλαμβάνει ο Daniel Cerone γνωστός από την πασίγνωστη τηλεοπτική σειρά Constantine. Δηλαδή μιλάμε για ένα καστ διάσημων και μια υπερπαραγωγή. Και το πιο σημαντικό.Όλοι δηλωμένοι λάτρεις της Ελλάδας της ιστορίας της και των νησιών της.

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί ωστόσο είναι, ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ηθοποιός θα υποδυθεί τον νεαρό καθηγητή, Ρόμπερτ Λάνγκντον. Μπορεί ναι, αλλά μπορεί και όχι, να δούμε τον Τομ Χανκς να ενσαρκώνει τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον, όπως έγινε δηλαδή στη μεγάλη οθόνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μια τεράστια διαφήμιση για τη Σύρο αν μέρος των γυρισμάτων να λάβουν χώρα στο «φυσικό περιβάλλον» της μυθοπλασίας του μυθιστορήματος, δηλαδή τη Σύρο και την Ποσειδωνία συγκεκριμένα.

H Ομάδα Φίλων της Ιστορίας της Σύρου και εγώ προσωπικά είμαστε και σε αυτό το κομμάτι παρόντες και ενεργοί. Έχουμε αρχίσει εδώ και πολύ καιρό τώρα ενέργειες ώστε ο Νταν Μπράουν να έρθει στη Σύρο. Χρησιμοποιώντας όλα τα προαναφερόμενα. Γνωριμίες, σχέσεις. Ιδιότητες κτλ.
Εν κατακλείδι λοιπόν αξιότιμοι αναγνώστες μου.
Εύχομαι και εσείς να προσεύχεστε όλα να πάνε καλά και σύντομα να έρθει σύντομα εκείνη η στιγμή που θα σφίξουμε το χέρι του Νταν Μπράουν και του Τομ Χανκς εδώ στο νησί μας στη Σύρο και να τους ευχαριστήσουμε και τους δυο. Να τους κεράσουμε ένα σουβλάκι και να τους πάμε μια βόλτα στην αρχοντική Ποσειδωνία και στα πανέμορφα χωριά μας και να κάνουμε μια βόλτα μαζί στην πανέμορφη νεοκλασική Ερμούπολη και την μοναδική μεσαιωνική Άνω Σύρο μας, ξεναγώντας και εξιστορώντας την ιστορία μας. Είμαι σίγουρος ότι φεύγοντας από τη Σύρο, από την μια ο Νταν Μπράουν θα έχει έτοιμο ένα ακόμα βιβλίο αποκλειστικά για τη Σύρο και ο Τομ Χανκς ένα ακόμα ρόλο που θα γυριστεί στην αγαπημένη Ελλάδα και στην δική μας Σύρο.
Όλα αυτά προσφέροντας μια τεράστια ουσιαστική δυναμική και έξυπνη και διαχρονική (όλες οι λογοτεχνικές αναφορές σε ένα τόπο παραμένουν διαχρονικές) διαφήμιση για τη Σύρο μας. Και τότε θα αποδειχτεί περίτρανα, ότι δεν χρειάζονται να κατασπαταλάμε τα χρήματα μας σε αναμφίβολου διαφημιστικές ενέργειες, άλλα σε μερικές απλές άλλα ωστόσο έξυπνες ιδέες. Τόσο απλά.
Παναγιώτης Κουλουμπής
Syros Stories