Διαβάστε εδώ τα δύο προηγούμενα μέρη του αφιερώματος:
Α' ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Β' ΜΕΡΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Μετά το κλείσιμο του ιστορικού ιδιόκτητου μαγαζιού τους στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών το όποιο ονομαζόταν OLYMPIC GARDEN και μετά από σοβαρές και ώριμες συζητήσεις αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Χωρίς να γνωρίζουν τι θα συμβεί στην επιστροφή τους, αν ο κόσμος τους θυμάται, ή αν τους δεχτεί ξανά. Κι όμως, όχι μόνο ο κόσμος τους θυμάται και τους δέχεται, αλλά τους αγκαλιάζει σαν ήρωες που επιστρέφουν στην μητέρα πατρίδα.
Ανακαλύπτουν κάτι το όποιο δεν μπορούσαν να γνωρίζουν στην μακρινή Αμερική. Ότι στην Ελλάδα είναι διάσημοι, και αυτό μέσω των εφημερίδων, των περιοδικών και της φήμης που έφερναν οι ομογενείς μας από την Αμερική ερχόμενοι στην Ελλάδα. Μιλώντας για «κάποια αδέλφια από την Σύρο που κάνουν «πάταγο» στην Αμερική».
Υπάρχουν προτάσεις πολλές. Στην Αθήνα και τον Πειραιά. Όμως εκείνοι αποφασίζουν να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη τους. Τη Σύρο. Ένα τόλμημα που δεν ήξεραν κατά πόσο θα τους έβγαινε σωστό και επικερδές.
Στη Σύρο η καριέρα τους θα εκτοξευτεί για μια ακόμα φορά και πάλι στους ουρανούς. Έχοντας την μεγάλη Αμερικανική εμπειρία τους. πλέον ανοίγουν δικούς τους χώρους ξέροντας πώς να τους δουλέψουν και πώς να τους διαχειριστούν.

Στον Άγιο Δημήτριο ήταν ο ένας, αλλά ο πιο μεγάλος και διάσημος στο Κίνι.
Τέτοιο μαγαζί δεν είχε ξανά-υπάρξει στην Σύρο.
Στους «Δακρότσηδες» η Σύρος γνωρίζει μια φανταστική άνθιση της Ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Καθημερινά και για πολλά χρόνια το μαγαζί ήταν κατάμεστο. Ποιοτική κουζίνα, άψογο σέρβις αλλά πιο πολύ υπεροχή μουσική εκτελεσμένη με κέφι, ποιότητα και μεράκι από τους Δακρότσηδες.
Ένα σπάνιο ντοκουμέντο ΕΔΩ:
ΠΗΓΗ: touladaleziou YouTube Chanel
Τα χρόνια περνούν.
Μεγάλος πλέον ο Φραγκίσκος αποφασίζει ένα ακόμα σπουδαίο βήμα στη ζωή και την μουσική του πορεία. Το βήμα αυτό απορρέει από δυο βασικούς και στοιχειώδεις λόγους και σκοπούς. Πρώτα από όλα, από την αγάπη και τον σεβασμό τους στην μουσική και δεύτερον από την αγάπη του στα παιδιά.
Ο Φραγκίσκος είναι ένας αγαπητός αξιολάτρευτος άνθρωπος στη Σύρο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον σέβεται να μην τον συμπαθεί και να μην τον αγαπά και πιο πολύ δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αναγνωρίζει στο πρόσωπο του την τεράστια μουσική του παιδεία και πείρα.
Από προτροπές αρχικά, αλλά και από δική τους διαπίστωση, βλέπει πως η Σύρος χρειάζεται μια μουσική σχολή. Μουσική σχολή λαϊκής μουσικής. Μέχρι τότε η Σύρος δεν είχε μια τέτοια σχολή (και μετά από αυτήν θα αργήσει πάλι πάρα πολύ ώσπου να αποκτήσει μια νέα).
Η σχολή αυτή δημιουργεί κυριολεκτικά ένα νέο τρόπο ζωής στη Σύρο.
Παιδιά από κάθε γωνιά του νησιού, κάθε ηλικίας ακόμα και κάθε διαφορετικού είδους μουσικής που άκουγαν, γράφονται στη σχολή και αρχίζουν να μαθαίνουν μπουζούκι και λαϊκή μουσική.
Ο Φραγκίσκος προοδευτικός όπως πάντα, δημιουργεί πέρα από την απλή μουσική διδασκαλία και μουσική παιδεία, κάτι ακόμα πρωτοπόρο. Δημιουργεί μια ορχήστρα λαϊκής μουσικής στα πρότυπα των μεγάλων ορχηστρών όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Μάνου Χατζηδάκη, Σταύρου Ξαρχάκου.
Μια ορχήστρα από παιδιά κάθε ηλικίας αποτελούμενη από πάνω από 30 – 40 μπουζούκια αλλά και αλλά μουσικά όργανα που εκτελούν και ερμηνεύουν κυριολεκτικά συμφωνικά μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής μουσικής.
Η σχολή και ο ίδιος χαίρουν μιας τεράστιας δημοτικότητας. Μια νέα εποχή για εκείνον και για την δημοτικότητα της Σύρου ξεκινά. Καλούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Η δημοτικότητα τους ξεφεύγει από τη Σύρο και την Ελλάδα και γίνονται διάσημοι και στο εξωτερικό.
Καλούνται και παίζουν σε ξένες χώρες, δίνονται μοναδικές και αξέχαστες συναυλίες.
Κατά την διάρκεια της μουσικής αυτής σχόλης και μέσα από την μουσική διδασκαλία και την ορχήστρα ξεπηδούν νέα μουσικά φυντάνια, νέοι μουσικοί που θα κάνουν αξιόλογη καριέρα στη συνέχεια.
Οι περισσότεροι από τους σημερινούς μουσικούς που παίζουν στα μαγαζιά σήμερα έχουν ξεκινήσει από την σχολή του Φραγκίσκου Δακρότση.
Κάποτε η σχολή έκλεισε. Δυσκολίες της εποχής και προς μεγάλη στενοχώρια και απογοήτευση εκατοντάδων νέων παιδιών που ονειρευόταν να μάθουν μουσική και να ξεπηδήσουν ως μουσικοί ποιότητας και επιπέδου από τα χέρια του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.
Πέντε χρόνια μετά και με την έντονη έλλειψη της σχολής στην μουσική ζωή της Σύρου, οι καταξιωμένοι πλέον μουσικοί της σχολής που κάνουν καριέρα σε όλη την Ελλάδα μαζεύονται θέλοντας να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο τους.
Παράλληλα να χαρίσουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν τον σπουδαίο Συριανό που με την ποιότητα, το ήθος τους, την αγάπη του στο νησί και τους συνανθρώπους του, χάρισε όλη του την ζωή σε αυτούς.
Ετοιμάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα και το παρουσιάζουν στην Πλατεία Μιαούλη στο πλαίσιο των Ερμουπολείων. (Σημείωση: Τα Ερμουπόλεια καταργήθηκαν σαν πολιτιστικό πρόγραμμα και στην θέση του μπήκε ο όρος Σύρος-Πολιτισμός. Κατά γενική ομολογία ο όρος Ερμουπόλεια ήταν πολύ καλύτερος, ομορφότερος. Πρωτότυπος και αυθεντικός καθ' ότι έδειχνε ακριβώς το στίγμα της Σύρου. Θα μπορούσε ίσως να μείνει ως έκφραση μαζί με τον όρο Σύρος-Πολιτισμός ως «Ερμουπόλεια - Σύρος Πολιτισμός»).
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, από τους μαθητές της σχολής λαϊκής μουσικής Φραγκίσκου Δακρότση, προς τιμήν του δάσκαλού τους στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης Σύρου, την 3/8/2011. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν και παρευρέθησαν στην εκδήλωση αυτή!
Η βιντεοσκόπηση και η προβολή της συναυλίας έγινε από την ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Εικόνα και ήχος από το ντοκουμέντο αυτό ΕΔΩ:
ΠΗΓΗ: Dimitris Agiotakis YouTube Chanel.

O Φραγκίσκος Δακρότσης σήμερα ζει στην Ερμούπολη της Σύρου περιστοιχισμένος από την οικογένεια του τα παιδιά του και τα εγγονάκια του.
Περνώντας από δυσκολίες της ηλικίας και από δυσκολίες υγείας σήμερα είναι καλά και ζει ευχάριστα με τις αναμνήσεις του και την αγάπη των Συριανών που δεν χάνουν στιγμή να του την δείχνουν όποτε τον βλέπουν. Έχει ένα κτηματάκι που καλλιεργεί τα «ζαρζαβατικά του» με κάτι απίστευτες Αμερικάνικες ντομάτες, μοναδικές στην Ελλάδα, και περνά τον χρόνο του.
Η μουσική είναι πάντα στην ζωή του. Τα μουσικά όργανα είναι πάντα κουρδισμένα και περνά ώρες παίζοντας ψάχνοντας και μελετώντας ακόμα μουσική.
Οι μεγάλοι μουσικοί πότε δεν λένε ότι έχουν μάθει μουσικοί και πότε δεν εγκαταλείπουν την μουσική.
Η μεγάλη δοξασμένη πορεία του στο μουσικό πεντάγραμμο στις Ελληνικές και Αμερικανικές πόλεις που μεγαλούργησε υπάρχει στο σπίτι του όχι κρεμασμένα παντού αλλά σε φακέλους ταπεινά τοποθετημένους σε συρτάρια και ντουλάπια.
Ο Φραγκίσκος πότε δεν διατυμπάνισε την δόξα και την μεγαλοπρέπεια του. Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να «φωνάζουν» και να επιβάλουν την παρουσία τους στην μνήμη των ανθρώπων. Μένουν προσγειωμένοι σταθερά και αφήνουν το έργο τους να μιλά και να υπενθυμίζει στον κόσμο από το σήμερα ως στο βάθος του χρόνου. Ο Φραγκίσκος Δακρότσης είναι και θα μείνει για πάντα ένας ταπεινός αλλά σπουδαίος μουσικός που τον συνοδεύει μια ένδοξη ζωή γεμάτη ουσιαστικές επιτυχίες, υπηρέτης της μουσικής και των ανθρώπων που αγαπούν την μουσική, λατρεμένος οικογενειάρχης. Ένας αληθινός Έλληνας που εργάστηκε με μεράκι και ειλικρίνεια σε κάθε τι που καταπιάστηκε και έτυχε μοναδικά επιτεύγματα. Ο Φραγκίσκος Δακρότσης είναι και θα είναι ένας μεγάλος Έλληνας και Συριανός που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας και τη Σύρο μας στις καρδιές όλου του κόσμου.
Για το άρθρο αυτό θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον αξιότιμο κύριο Φραγκίσκο Δακρότση για την εμπιστοσύνη καθώς και τον σεβασμό και αναγνώριση της δουλειάς μου εμπιστεύοντάς μου τις μαρτυρίες και το αρχείο του. Χρειάστηκε να τον επισκεφτώ πολλές φορές ώστε σιγά σιγά να καταφέρω να συλλέξω το υλικό που χρειαζόμουν για να γράψω το άρθρο με πολλές ώρες συνέντευξης, συζητήσεων και ψάξιμο στα φωτογραφικά αρχεία που διαθέτει.
Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στις φωτογραφίες στα τρία αυτά μέρη του αφιερώματος. Εκτός ότι αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα, είναι όλες σημαντικές για την ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής και θα αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο στην έρευνα και την καταγραφή των μελλοντικών ερευνητών της μουσικής τα επερχόμενα χρόνια.
ΠΗΓΕΣ: Προσωπικό αρχείο Φραγκίσκου Δακρότση. Συνεντεύξεις με τον ίδιο. Προσωπικές έρευνες. Dimitris Agiotakis YouTube Chanel. touladaleziou YouTube Chanel - Linda & Elias YouTube Chanel - Vasilis mouzakitis YouTube Chanel - Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Φραγκίσκο Δακρότση και παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες του Άρθρου αυτού μόνο.
Το άρθρο αυτό, η έρευνα και η συγγραφή αυτού καθώς και όλων των προηγηθέντων αλλά και επομένων είναι μια ανιδιοτελής προσφορά στην ιστορία της Σύρου, στους συμπολίτες και συντοπίτες μας και παράλληλα ένα έναυσμα στους επόμενους ερευνητές, ιστοριοδίφες, ιστοριογράφους και ιστορικούς να ψάξουν την ιστορία της Σύρου.
Παναγιώτης Κουλουμπής
Syros Stories




























