Και όμως όλα ξεκίνησαν από τη Σύρο και τη σχολή εφέδρων Αξιωματικών που τότε ήταν από τις καλύτερες και μεγαλύτερες σχολές εφέδρων στην Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν Κρητικής καταγωγής και γεννήθηκε την ίδια περίοδο που η Κρήτη και η Σύρος γεννούσαν σχέσεις αδελφικές. Γεννήθηκε το 1918 στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων, στο σπίτι όπου είχε υπογραφεί η σύμβαση της Χαλέπας, η οποία παρείχε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρου και βουλευτή, και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη.
Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Κωστή Μητσοτάκη (1845–1898), ιδρυτή του Κόμματος των Ξυπολήτων, το οποίο παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετονομάζοντάς το σε Κόμμα των Φιλελευθέρων, και της Κατίγκως Βενιζέλου, αδελφής του. Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και ανιψιός του Αριστομένη Μητσοτάκη και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του Χαράλαμπου Πλουμιδάκη, δικηγόρου, βουλευτή και πρώτου ξαδέλφου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Από παιδί ακόμα είχε την ευκαιρία να μελετά και έλαβε επιμελημένη μόρφωση καθώς στο σπίτι υπήρχε η βιβλιοθήκη του πατέρα του και του παππού του ενώ υπήρχε και Γερμανίδα δασκάλα. Σε ηλικία δέκα ετών εισήλθε κατόπιν εξετάσεων στο Πρακτικό Λύκειο Χανίων. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, με δαπάνες από κληροδότημα που είχε ορίσει για τις σπουδές του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η οικογένεια Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Διακρίνονται από αριστερά: ο πατέρας Κυριάκος, ο Λευτέρης, η μητέρα Σταυρούλα, ο Χαράλαμπος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (μπροστά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο), η γιαγιά Κατίγκω, αδελφή του Ελευθερίου Βενιζέλου και η αδελφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Καίτη.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του, το καλοκαίρι του 1940, κατατάσσεται στο στρατό και παρουσιάζεται στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στη Σύρο. Ήταν μια εποχή από τις σημαντικότερες του Ελληνικού Έθνους αφού όλα αυτά διαδραματιζόταν ακριβώς λίγο πριν την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου,.
Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στη Σύρο ακριβώς την περίοδο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρετούσε εκεί. Σίγουρα μέσα σε αυτές τις φωτογραφίες υπάρχει και εκείνος αλλά είναι πολύ δύσκολο να τον ξεχωρίσουμε. Ίσως μόνο ο ίδιος να μπορούσε να το κάνει ή κάποιος από την οικογένεια του.
Μετά την κατάταξη του στην σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου συμπεριλαμβάνεται στον 3ο λόχο της 9ης σειράς της εκπαιδευτικής περιόδου '40-'41.
Η πρώτη φωτογραφία είναι της στρατιωτικής του ταυτότητας. Μια από τις άλλες είναι τραβηγμένη μετά από παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη έξω από το Θέατρο Απόλλων, ενώ κάποιες άλλες είναι από ασκήσεις στα Αζάρωτα, στο Πεδίο Βολής της Βάρης και από επίδειξη ασκήσεων για τον Κόσμο μέσα στο στρατόπεδο.
Στην φωτογραφία στο θέατρο Απόλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επιλοχίας του 3ου λόχου της 9ης σειράς της εκπαιδευτικής περιόδου 40'-41', βρίσκεται στην πρώτη σειρά, πρώτος δεξιά στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών της Σύρου.
Εκείνη την εποχή το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στην Σύρο ήταν από τα πιο διάσημα και καλύτερα κέντρα κατάταξης Εφέδρων Αξιωματικών στην Ελλάδα (το όποιο δυστυχώς χάσαμε) αφενός διότι ήταν Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφέδρων Αξιωματικών που σημαίνει πως η διαλογή των νέων που ερχόταν στην Σύρο ήταν ιδιαίτερη και αφεταίρου διότι η Σύρος εκείνη την εποχή διέθετε κάθε μήνα σχεδόν μερικές χιλιάδες Εφέδρους Πεζικάριους οι οποίοι προσέφεραν στο νησί τεράστιο οικονομικό όφελος έως να τελειώσουν την εκπαίδευση τους και να αναχωρήσουν για τις μονάδες που θα στελέχωναν αμέσως μετά.
Οι φωτογραφίες δείχνουν το εστιατόριο των Εφέδρων και τις ώρες μαθημάτων μέσα στο Στρατόπεδο, καθώς και άλλες καθημερινές δραστηριότητες των Εφέδρων.
Έτσι λοιπόν για τον πρώτο κυρίως λόγο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων εκείνη την εποχή είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πτυχιούχων, που πολλοί από αυτούς επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση των πολιτικών Πνευματικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων κατά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Ήταν η Γενιά του '30 ή Γενιά του 1930.
Μια γενιά σπουδαίων και σημαντικών Ελλήνων (στην οποία ανήκε και ο Γεώργιος Σουρής) που όρθωσε το ανάστημά της, δεν επικαλέστηκε ποτέ το μπόι της, αναδείχθηκε και αναδύθηκε μέσα από τα συντρίμμια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής καταστροφής, των εγχώριων δικτατοριών και την άνοδο ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Μια γενιά αποτελούμενη από κορυφαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες που γεννημένοι στις αρχές του 20ού αιώνα, βρέθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην απαρχή ή και στο αποκορύφωμα της δημιουργικής πορείας τους. Κοινά χαρακτηριστικά στη θεματολογία και στους τρόπους έκφρασης συνδέουν τους καλλιτέχνες μεταξύ τους, αλλά και με την κοινωνία και την ιστορία της εποχής. Η γενιά αυτή έδωσε πολύ σημαντικά έργα και σ' αυτήν οφείλονται τα δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας της Ελλάδας.
Μια γενιά με «απ' όλους» αριστερούς και δεξιούς, μοντερνιστές, συντηρητικούς, ρεαλιστές και υπερρεαλιστές, συμβολιστές και νατουραλιστές, κοσμοπολίτες και θιασώτες της παράδοσης. Όλοι τους μοναδικοί και διαφορετικοί, σε κάθε όμως περίπτωση ενωμένοι με κοινό γνώμονα την «ελληνικότητα» τους. Πρώτα από όλα ήταν υπερήφανοι που ήταν Έλληνες και αγνίζονταν μέχρι θανάτου για αυτήν την μοναδικότητα τους.
Η έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε έφεδρο αξιωματικό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Σύρο.
Αμέσως μετά και εσπευσμένα το Αρχηγείο Στρατού και Πεζικού στέλνει όλους τους εκπαιδευόμενους αξιωματικούς της Σύρου, χωρίς να έχουν τελειώσει ακόμα απόλυτα την εκπαίδευση τους, στο μέτωπο στην Γραμμή Μεταξά όπου τους είχε ανάγκη.
Σημείωση: Η πρώτη φωτογραφία είναι ενδεικτική και δεν δείχνει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δείχνει όμως Εφέδρους αξιωματικούς της ιδίας περιόδου από την Σχολή Εκπαίδευσης της Σύρου. Η Άλλη είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παίρνει φύλλο πορείας για την Βόρεια Ελλάδα.
Με την αναχώρηση του από την σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου αναβαθμίζεται σε Ανθυπολοχαγός με την εντολή μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες που υπηρετούσαν μαζί του σε νεαρή ηλικία ακόμα να πάνε στο μέτωπο, και συγκεκριμένα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στην Γραμμή Μεταξά εναντίον της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.
Ήταν η περιβόητη μάχη των Οχυρών.
Ήταν το ίδιο μέτωπο που ο άλλος σπουδαίος Συριανός διοικητής του Οχυρού Ρούπελ Γεώργιος Δουράτσος είπε την Ηρωική ιστορική φράση «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται».
Και οι δυο αυτές φωτογραφίες είναι αυθεντικές φωτογραφίες από το Οχυρό Ρούπελ ακριβώς αμέσως μετά την παράδοση του Οχυρού. Ενδεχομένως σε κάποια από αυτές να εικονίζεται ο Γεώργιος Δουράτσος. Δεν θα μάθουμε ποτέ…
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μένει στο μέτωπο καθ όλες τις εχθροπραξίες όπου καταφέρνει να επιβιώσει και να μείνει στη πιο επικίνδυνη γραμμή του μετώπου ενάμιση μήνα.
Αξίζει να σας αναφέρω μια συγκλονιστική πληροφορία που έμαθα κάνοντας την έρευνα μου αυτή.
Πολλοί έφεδροι που εκπαιδεύτηκαν στη Σχολή της Σύρου αργότερα μετεκπαιδεύτηκαν στις σχόλες αλεξιπτωτιστών της αεροπορίας και υπηρέτησαν την πατρίδα από αυτήν την ηρωική και επικίνδυνη ιδιότητα. Ο φόρος αίματος αυτών των παιδιών στην πατρίδα μας ήταν πολύ μεγάλος. Απόδειξη το συγκλονιστικό ντοκουμέντο που σας παρουσιάζω.
Στις 10 Απριλίου, μετά την επίσημη συνθηκολόγηση της Θεσσαλονίκης στην υποχώρηση κατέβηκε διασχίζοντας την Πίνδο, τα Βαρδούσια, τον θεσσαλικό κάμπο κι έφτασε στο Βέλο Κορινθίας.
Το καλοκαίρι του 1942 φτάνει με καΐκι στην Κρήτη με ενδιάμεσους σταθμούς την Ύδρα και τον Γέρακα. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών προσχωρώντας στην Εθνική Οργάνωση Κρήτης, ενώ παράλληλα ως δικηγόρος υπεράσπιζε Έλληνες αντιστασιακούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις κατοχής στο Στρατοδικείο Χανίων.
Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς: η πρώτη φορά ήταν στις 6 Φεβρουαρίου του 1944, περίοδο έξαρσης του αντιστασιακού αγώνα των Κρητών και των αντιποίνων των Γερμανών. Φυλακίσθηκε αρχικά στην παλιά Βενετική φυλακή Φιρκά και μετά μεταφέρθηκε στη φυλακή Αγυιάς. Απελευθερώθηκε στις 25 Μαρτίου 1944. Στη συνέχεια αναπτύσσοντας ακόμα πιο έντονη πολιτική δράση. Αυτό που προσπαθούσε ήταν απίστευτο και εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και άγνωστο στην Ελληνική Ιστορία. Με διάφορα μέσα αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση των Γερμανών να … αυτομολήσουν στο συμμαχικό στρατόπεδο και στην ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης προς την ΕΟΚ. Συλλαμβάνεται πάλι στις 23 Οκτωβρίου 1944. Αυτήν την φορά κινδύνεψε πολύ περισσότερο να χάσει την ζωή του. Σχεδίαζε με άλλους συγκρατούμενους του να δραπετεύσει όταν αποκαλύφθηκε με πιθανό ενδεχόμενο να εκτελεσθεί. Συγγενικά του πρόσωπα κινητοποιήθηκαν για να τον απελευθερώσουν, και τελικά με την συμβολή του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής ανταλλάχθηκαν τριάντα Γερμανοί αιχμάλωτοι με δέκα Έλληνες συμπεριλαμβανομένου και του Μητσοτάκη στην περιοχή Γεωργιούπολη στις 31 Μαρτίου 1945. Μετά την αποφυλάκισή του πηγαίνει στο Ρέθυμνο και μετά στο Ηράκλειο. Από το 1946 και μετά αρχίζει η γνωστή πλέον πολιτική του δράση.
Αξίζει να πούμε ότι μαζί του υπηρέτησαν στη Σύρο και αργότερα στάλθηκαν μαζί στο μέτωπο την ίδια ακριβώς περίοδο πολλοί γνωστοί Έλληνες που άνηκαν στις σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Έθνους. Ένας από αυτούς ήταν ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφικής και ακαδημαϊκός, Μικρασιάτης φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής, αντιστασιακός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
[ … ], ο γιατρός και βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόριος Λαμπράκης και πολλοί άλλοι. Οι ανάγκες του πολέμου έσπευσαν την εκπαίδευση της σειράς και πολύ νωρίς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο μέτωπο.
Ευχαριστίες:
Οφείλω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στην εξαίρετη και διακεκριμένη γεννημένη στη Σύρο μας και με - κυριολεκτικά - τεράστια πάντα αγάπη για την Πατρίδα μας, Αξιότιμη Διδάκτορα κυρία Κατερίνα Γλυκού - Φωτεινιά (PhD), συνυποψήφια με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Βουλευτή Β' Αθηνών το 2009 που με την δική της προτροπή και παρακίνηση ξεκίνησα την έρευνα αυτή να ψάξω περισσότερο το ενδιαφέρον αυτό ιστορικό θέμα.
Επίσης ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον διοικητή του εις Σύρον Στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου για την καθ όλα καθοριστική και ευγενική του βοήθεια και διάθεση των αρκετών εκ των σπανίων και σημαντικών φωτογραφικών ντοκουμέντων που συνοδεύουν που μου διέθεσε από το αρχείο της Σχολής.
ΠΗΓΕΣ: Προσωπικές έρευνες, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Ιστορικές Φωτογραφίες ΔΕΑ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ι.ΣΑΡΡΗΣ 'ΘΗΤΕΙΑ' 1936/1938, efedros.blogspot.com , Επίσημη σελίδα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Link: http://efedros.blogspot.com/search/label/%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3?updated-max=2011-11-19T16:57:00%2B02:00&max-results=20&start=40&by-date=false
Παναγιώτης Κουλουμπής
Syros Stories