Μερικές ερωτήσεις προς απάντηση: Εξακολουθείτε να βλέπετε ταινίες σε βιντεοκασέτα; Πιθανώς όχι. Αγοράζετε συνεχώς το πιο πρόσφατο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, τη στιγμή που θα εμφανιστεί στην αγορά; Αν ανήκετε στο σχεδόν 50% των χρηστών iPhone, κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση είναι ναι. Πόσους υπολογιστές έχετε χρησιμοποιήσει στη ζωή σας; Μάλλον αρκετούς. Αντικαταστήσατε πρόσφατα κάποια ογκώδη οικιακή συσκευή; Ίσως, γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι οι πωλήσεις οικιακών συσκευών έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ.
Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι: που πάνε όλες αυτές οι μη λειτουργικές, παλαιές ή άχρηστες συσκευές;
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι προϊόντα που περιέχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα και έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν στην πραγματικότητα τοξικές ουσίες, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή όταν δεν είναι πλέον χρήσιμες ή απαραίτητες. Εάν ένα προϊόν δεν είναι πλέον δημοφιλές, θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον που θα μπορούσε να βρει κάποια χρήση για αυτό. Πολλοί έμποροι λιανικής προσφέρουν επίσης προγράμματα ανταλλαγής ή κίνητρα για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν την ηλεκτρονική τους συσκευή, ζητώντας την παράδοση ενός παλαιότερου μοντέλου. Ωστόσο, αν ένα προϊόν είναι εντελώς άχρηστο, δεν πρέπει απλώς να πεταχτεί στα σκουπίδια, αλλά σε ειδικό μέρος για απόσυρση ηλεκτρονικών συσκευών ή να παραδοθεί σε κάποιον προμηθευτή που ανακυκλώνει ή κάνει διαλογή και σωστή απόσυρση τέτοιου είδους αποβλήτων, καθώς η ακατάλληλη απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε ρύπανση του περιβάλλοντος ή να βλάψει ανθρώπους και ζώα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2021 κάθε άτομο στον πλανήτη θα παραγάγει κατά μέσο όρο 7,6 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν 57.4 εκατομμύρια τόνοι παγκοσμίως. Μόνο το 17.4% αυτών των ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιέχουν μείγμα επιβλαβών ουσιών και πολύτιμων υλικών, θα καταγραφεί ως σωστά συλλεγμένο, επεξεργασμένο και ανακυκλωμένο. Αναλαμβάνονται πολλές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου προβλήματος, αλλά καμία από αυτές δεν μπορεί να είναι πλήρως αποτελεσματική χωρίς τον ενεργό ρόλο και την κατάλληλη εκπαίδευση των καταναλωτών.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πολύτιμα υλικά, αλλά και επικίνδυνες τοξίνες, που καθιστούν την αποτελεσματική ανάκτηση υλικών και την ασφαλή ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων εξαιρετικά σημαντική τόσο από οικονομικής απόψεως, καθώς και για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η αναντιστοιχία μεταξύ της ποσότητας ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται και της ποσότητας ηλεκτρονικών αποβλήτων που ανακυκλώνονται σωστά, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των νέων, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να είναι τοξικά, μη βιοδιασπώμενα και να συσσωρεύονται στο περιβάλλον, το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τους ζωντανούς οργανισμούς. Για παράδειγμα, η εξωτερική καύση και τα όξινα λουτρά που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από ηλεκτρονικά εξαρτήματα, απελευθερώνουν τοξικά υλικά που διαρρέουν στο περιβάλλον. Αυτές οι πρακτικές μπορούν επίσης να εκθέσουν τους εργαζόμενους σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης με μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό κτλ., γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία, όπως καρκίνο, αποβολές, νευρολογικές και εγκεφαλικές βλάβες.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να είναι τοξικά, μη βιοδιασπώμενα και να συσσωρεύονται στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις επιπτώσεις που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές στο κλίμα και στις αρνητικές αλλαγές του. Κάθε συσκευή που έχει παραχθεί ποτέ έχει αποτύπωμα άνθρακα και συμβάλλει στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Η παραγωγή ενός τόνου φορητών υπολογιστών μπορεί να εκπέμψει δυνητικά 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό καθιστά τις διεργασίες, τις πρώτες ύλες με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στο στάδιο παραγωγής (όπως η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών) και τον κύκλο ζωής του προϊόντος βασικούς παράγοντες για τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Έλλειψη ανακύκλωσης
Το ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως είναι χαμηλό. Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού κολοσσού στις υπηρεσίες διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων Junk Bunk Ltd, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σημαντική αύξηση άνω του 15% στην άναρχη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ακόμα και στην ΕΕ, που κατέχει ηγετική θέση στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων, μόνο το 35% αυτών αναφέρεται επίσημα ότι έχει συλλεχθεί και ανακυκλωθεί σωστά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το ποσοστό είναι στο 20%. Το υπόλοιπο 80% είναι χωρίς έγγραφα, με τα περισσότερα να καταλήγουν θαμμένα στο έδαφος των χωματερών για αιώνες. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν είναι βιοδιασπώμενα. Η έλλειψη ανακύκλωσης επηρεάζει σοβαρά την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και καθώς οι συσκευές γίνονται περισσότερες, μικρότερες και πιο περίπλοκες, το πρόβλημα κλιμακώνεται. Επί του παρόντος, η ανακύκλωση ορισμένων ειδών ηλεκτρονικών αποβλήτων και η ανάκτηση υλικών και μετάλλων είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Η υπόλοιπη μάζα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων – κυρίως πλαστικών, μετάλλων και χημικών προϊόντων – αποτελεί ένα ακόμα πιο δύσκολο να ξεπεραστεί πρόβλημα.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων όχι μόνο συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση φυσικών πόρων όπως ο χαλκός, το ασήμι και το αλουμίνιο. Πολλά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε είναι σπάνια φυσικά μέταλλα που υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες στη γη. Όταν ανακυκλώνονται, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αντί να χρειάζεται να γίνεται εξόρυξη για νέες προμήθειες.
Τα καλά νέα είναι ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται εύκολα. Η αύξηση της ανακύκλωσης μπορεί να βοηθήσει τόσο το περιβάλλον, όσο και να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας στο μέλλον, συνδυασμός που θα ήταν κερδοφόρος για όλες τις χώρες.
loading...