Μόλις μία εβδομάδα έμεινε για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα των Κυκλάδων καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να παραταθεί.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συλλογή δηλώσεων «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα, τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί είναι λιγότερα από τα μισά τον εκτιμώμενων με το ποσοστό τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά το 45%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστά άνω του 60% στις Κυκλάδες συγκεντρώνουν μόνο οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, η Μυκόνου και η Άνδρου.
Η χαμηλή προσέλευση είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες τονίζοντας ότι μία ελλιπής δήλωση είναι καλύτερη από καμία δήλωση.
Για ένα 6μηνο ακόμα δηλώσεις χωρίς πρόστιμο
Την ίδια στιγμή ένα 6μηνο χωρίζει όσους έχουν αμελήσει να υποβάλλουν δηλώσεις κτηματογράφησης για την ακίνητη περιουσία τους από την επιβολή τσουχτερών προστίμων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το εάν τελικά αυτά τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και - εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση - θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλεται.
Μέχρι το τέλος του 2022, πάντως, ακόμα και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας θα μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο καθώς η σχετική διαδικασία έχει «παγώσει» έως το τέλος του 2022. Η παράταση είχε επιβληθεί λόγω της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εξαιτίας της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των προβλεπόμενων προστίμων θα κυμαίνεται από τα 300 έως τα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Για τον υπολογισμό του προστίμου που θα επιβάλλεται στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος για ακίνητα υπό κτηματογράφηση περιοχών, θα λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, το είδος του δικαιώματος αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης: το πρόστιμο δηλαδή επί των ακινήτων θα προσαυξάνεται περισσότερο όσο αργότερα τα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους.
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο απαγορεύεται η μεταβίβαση, αλλά και κάθε άλλη συναλλαγή και κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας καθώς και η χορήγηση οικοδομικής άδειας.
Έως την περασμένη άνοιξη συνολικά σε όλη την Ελλάδα είχε δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια προστέθηκαν 11 εκατομμύρια δικαιώματα στα περίπου 33 εκ. που είχαν ήδη συλλεγεί.
Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο η συμμετοχή παρά την πάροδο τριετίας παραμένει χαμηλή και η συλλογή δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 55%.
Αγώνας δρόμου για τις Κυκλάδες
Λιγότερα από τα μισά εκτιμώμενα δικαιώματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στο Κτηματολόγιο για ιδιοκτησίες στις Κυκλάδες παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, τα ποσοστά των παραληφθέντων δικαιωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων έχουν ως εξής:
Άνδρος: 60%
Τήνος: 52%
Κέα – Κύθνος: 41%
Θήρα: 34%
Μήλος: 69%
Μυκόνος: 66%
Νάξος: 42%
Πάρου: 38%
Σύνολο: 45%
Όπως επισημαίνει ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης: «Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις. Ορισμένες ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση» τονίζει ξεκαθαρίζοντας ότι η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης.
loading...