Η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι γνωστή ως το Πάσχα του καλοκαιριού. Είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζει όλη η Ελλάδα και όπου υπάρχουν Χριστιανοί.
Η αφίσα αυτή κρύβει μια απίστευτη ιστορία που σχεδόν έχει ξεχαστεί από τους σύγχρονους Έλληνες.

Πρόκειται περί μιας παλιάς στρατιωτικής αφίσας που όπως αναγράφει κάτω δεξιά με μακρά γράμματα είναι τυπωμένη στο τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού. Κυκλοφορούσε μαζί με αρκετές άλλες παρόμοιες εκείνες τις εποχές τότε που οι Έλληνες γιόρταζαν και ήξεραν τι και γιατί γιόρταζαν.





Η ιστορία έχει ως εξής:
Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ιταλοί τορπίλησαν την Έλλη στην Τήνο, ως συμβολικό χτύπημα στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ελληνικού Κράτους και την κήρυξη του Ελληνογαλλικού Πολέμου το όποιο βέβαια επίσημα γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.








Στη συνέχεια την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Μετά τη Μεταπολίτευση το 1975 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων καθιερώθηκε να πραγματοποιείται στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη.
Η αφίσα ευγενώς μου παραχωρήθηκε προς φωτογράφηση από την προσωπική του συλλογή ο φίλος μου Μάρκος Βουτσίνος.







ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
– Το 1951 με Βασιλικό Διάταγμα (Β.Δ.) ορίστηκε η 29η Αυγούστου «ως ημέρα προσκυνήματος και δεήσεως υπέρ των πεσόντων καθ’ όλον τον αντικομμουνιστικόν αγώνα του Έθνους».
– Το 1966 με το Β.Δ. 702 καθορίστηκε η πρώτη Κυριακή «μετά την 29ην Αυγούστου εκάστου έτους, ως ημέραν επισήμου τελετής καθ’ όλην την Επικράτειαν, διά την επέτειον της συντριβής των κομμουνιστορυμμοριτών εις Βίτσι και Γράμμον».
– Το 1969 με το Π.Δ. 157 καθορίστηκε να συνεορτάζονται την πρώτη Κυριακή μετά την 29η Αυγούστου «η πολεμική αρετή των Ελλήνων, η ημέρα του εφέδρου Πολεμιστού και η συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών εις Γράμμον – Βίτσι».
– Μετά τη μεταπολίτευση, η εορτή μετονομάστηκε ως Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων.
– Το έτος 1981, η εορτή μετατέθηκε την 15η Αυγούστου
– Στις αρχές του 2000, μεταφέρθηκε την 21η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τα εισόδια της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και στην απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους τους μακρινούς αλλά και τους κοντινούς προγόνους μας , που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.




ΠΗΓΗ: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.
Παναγιώτης Κουλουμπής
Syros Stories