Επιστρέφει στη Σύρο για 3η φορά ο Αριστοτέλης Ρήγας, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράστασηη stand up comedy "Και το όνομα αυτού", την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο Θέατρο "Απόλλων".
Ο Αριστοτέλης Ρήγας μίλησε στο syrostoday για την συγκεκριμένη παράσταση και απαντά για τη διασκευή της "Φραγκοσυριανής".
- Χαίρεται. Για 3η φορά στη Σύρο λοιπόν. Εμείς οι Συριανοί πιστεύουμε πως είμαστε καλύτεροι από τους άλλους νησιώτες. Τι σε κάνει να πιστεύεις και εσύ το ίδιο;
"Σίγουρα η πεποίθησή των Συριανών ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους νησιώτες τους ξεχωρίζει από τους άλλους νησιώτες που πιστεύουν και αυτοί το ίδιο για το νησί τους. Είναι όντως ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Και συμφωνώ μαζί τους γιατί και εγώ κατάγομαι από ένα μέρος με πλούσια ναυτική παράδοση, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Δείτε εδώ και θα καταλάβετε: https://youtu.be/jkiGZfU_IfI".
- Θεωρείς ότι είσαι μουσικός κωμικός ή κωμικός μουσικός ή κάτι άλλο;
"Θα έλεγα ότι είμαι μουσικός κωμικός κυρίως. Θα ήμουν ίσως και κωμικός μουσικός αν ήξερα τι διαφορά έχουν αυτά τα δυο μεταξύ τους, αλλά προς το παρόν νομίζω με καλύπτει περισσότερο το πρώτο. Επίσης, και εξίσου, αν όχι περισσότερο, θα έλεγα ότι είμαι πατέρας και σύζυγος, καραφλός και ΑΜΕΑ. Αλλά από αυτά το μόνο που είναι ορατό άμα τη εμφανίσει είναι η καράφλα μου".
- Πες μας το λογοπαίγνιο που δεν κατάφερε να είναι μέσα στην παράσταση επειδή ήταν λιγότερο αστείο, αλλά παραμένει διαχρονικά καλό.
"Γενικά αν ένα αστείο δεν είναι στην παράσταση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε το σκοπό του, που είναι να κάνει το κοινό να γελάσει. Θυμάμαι ένα λογοπαίγνιο που είχα πει σε μια παράσταση σε ένα γεμάτο θέατρο 300 θέσεων και στο οποίο γέλασε μόνο μια παρέα 5 ανθρώπων, τους οποίους θα αγαπώ για πάντα. Ήταν το εξής πολύ σύντομο και κακό αστείο. «Σαβανίζομαι. Ραμσής Β’».
Τώρα, αν δεν το καταλάβατε, ίσως δεν έχετε κάνει την σύνδεση ανάμεσα στο «βασανίζομαι» που ήταν ένα πολύ συχνό graffiti στους δρόμους της Αθήνας και του σάβανου στο οποίο ήταν τυλιγμένος ο Ραμσής Β’ ως μούμια. Το οποίο είναι φυσιολογικό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν τέτοιου είδους συνδέσεις. Περισσότερο θα ανησυχούσα αν τις κάνατε".
- Με το podcast σου "Είμαι Υπέρ" διαχειρίζεσαι ζητήματα της καθημερινότητας με τον δικό σου τρόπο, γνωρίζοντας εκτεταμένη δημοφιλία. Πως ξεκίνησε όλη αυτή η πρωτοβουλία; Το περίμενες πως το κοινό θα την αγκάλιαζε τόσο;
"Το «Είμαι υπέρ» είναι παιδί της καραντίνας. Ελλείψει παραστάσεων, ξεκίνησα να κάνω αυτά τα πρόχειρα βίντεο με πενιχρά μέσα, και χωρίς να έχω ιδέα γενικά του τι είναι αυτό που κάνω. Στην ουσία είναι το αποτέλεσμα της ενασχόλησης ενός μεσήλικα με το youtube. Ντροπής πράγματα γενικά. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν περίμενα την υποδοχή του κοινού τότε, αλλά ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά, συνεχίζω να εκπλήσσομαι".
Έχεις διασκευάσει τον ύμνο του νησιού, «Φραγκοσυριανή»; Τι σε ώθησε να κάνεις κάτι τέτοιο και πως μπορεί κάποιος να σε εμποδίσει απ' το να ξανακάνεις κάτι παρόμοιο;
"Αυτό που με ώθησε να κάνω αυτή τη διασκευή είναι μάλλον μια γονιδιακή βλάβη που έχω, στο να ακούω τα τραγούδια με μια «πειραχτική» διάθεση, κάτι που ξεκίνησε από τότε που ξεκίνησα να παίζω μουσική. Τώρα στο πως μπορεί κάποιος να με εμποδίσει να ξανακάνω κάτι παρόμοιο, υπάρχουν κάποιες ιδέες αλλά είναι ηθικά και ποινικά καταδικαστέες. Το γονιδίωμα έχει τεράστια δύναμη".
- Συχνά κάνεις αστεία με το όνομα σου. Αν δεν σε έλεγαν Αριστοτέλη, πως θα ήθελες να σε λένε; Δώσε μας κάποιες εναλλακτικές.
"Αν δεν με έλεγαν Αριστοτέλη Ρήγα, θα ήθελα να με λένε Γιακουμή. Κανείς δεν έχει απογοητευτεί ποτέ από έναν Γιακουμή. Ξέρεις ότι μπορείς να στηρίζεσαι σε αυτόν να σε γυρίσει σπίτι αν έχεις πιεί. Να σου ρίξει μια πλάκα μπετό στην αυλή. Να σε κεράσει κουτσομούρες στην ιχθυόσκαλα.
Αλλά ειλικρινά το Αριστοτέλης Ρήγας είναι ένα απροσδόκητο δώρο του παππού μου, γιατί το ακούει ο άλλος, έρχεται στην παράσταση, σκέφτεται «θα μας μιλήσει κάποιος φιλόσοφος, κάποιος εφοπλιστής» και μετά βγαίνω εγώ στη σκηνή και λέω λογοπαίγνια και κάνω την φραγκοσυριανή με τη μουσική των black Sabbath. Αξία ανεκτίμητη".
- Ποιο είναι το πιο αστείο - πετυχημένο σχόλιο που σου έχει κάνει θαυμαστής;
"Το «ωραίος ήσουν αλλά θα σου πω εγώ ένα αστείο να λες στις παραστάσεις σου, και ας μην πεις ότι στο είπα εγώ». Το οποίο είναι σαν να πηγαίνεις στον χειρουργό σου και να του λες «ωραία τα κάνεις, αλλά θα σου δείξω εγώ μια λαπαροσκοπική τεχνική να κάνεις και δεν χρειάζεται να το λες ότι την έμαθες από εμένα».
Ευχαριστώ πολύ".