"Το προκάτ μεγαθήριο της Σένγκεν στην είσοδο του λιμανιού, προκαλεί πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Η αισθητική παράμετρος που αφορά την ανέγερση ενός μεγάλου σύγχρονου, κτίσματος σε δεσπόζουσα μάλιστα θέση στη πόλη, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στον πολύπαθο ιστορικό της χαρακτήρα.
Το εν λόγω κτίριο αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που λέγεται Master Plan του λιμανιού της Ερμούπολης, δίπλα στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας (θερμικές κάμερες, τουρνικέ, ραντάρ κ.α.) και στην περίφραξη στο Νησάκι, που αναμένεται να αντικατασταθεί από περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (ύψος 2,5μ., συρματόπλεγμα στην κορυφή κ.ο.κ.).
Μετά την ολοκλήρωση των προβλέψεων του Master Plan που γίνονται βάσει των απαιτήσεων του διεθνούς κώδικα για την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων (ISPS), θα μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε πως το λιμάνι μας θα είναι «το Γκουαντάναμο του Αιγαίου». Περιφράξεις έχουμε, συστήματα ασφαλείας - παρακολούθησης έχουμε, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να «σουλατσάρουν» κατά καιρούς έχουμε, τι μας λείπει;
Αλήθεια τόσα μέτρα ασφάλειας, για την προστασία ποιου; Ή καλύτερα απέναντι σε ποιους;
Τα εκατομμύρια που έχουν σπαταληθεί τα τελευταία 4 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας; Γίνονται έργα που να απαντούν στις ανάγκες της καθημερινότητας των κατοίκων;
Οι απαντήσεις δίνονται και μάλιστα ευθέως. Η χιλιοειπωμένη αιτιολόγηση π.χ., πως η ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι επιβάλλεται ώστε «…να αποτρέπονται οι υπάλληλοι της πόλης να καταλαμβάνουν για πολλές ώρες τις θέσεις στάθμευσης (…), ώστε κατά την τουριστική σεζόν να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, με στόχο να μεταβαίνουν απρόσκοπτα στις επιχειρήσεις και στα εμπορικά καταστήματα», μιλάει από μόνη της για τις προτεραιότητες που βάζουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές, αφού η σημερινή δημοτική αρχή εφαρμόζει το master plan που ξεκίνησε η προηγούμενη. Ευθύνες λοιπόν, βαρύνουν και τους δυο όσο και να προσπαθούν να τις κρύψουν με προεκλογικές κοντρίτσες.
Χρήματα για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων του τουρισμού υπάρχουν άφθονα. Για την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, που εδώ και χρόνια ζητούν οι πλοίαρχοι της ακτοπλοΐας για τη βελτίωση της ασφάλειας του λιμανιού, εκεί δυσκολευόμαστε λίγο…
Αυτό λοιπόν, που σήμερα χρειάζεται το νησί, που χρειαζόμαστε εμείς οι κάτοικοι του, είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι για πλοία και επιβάτες. Με ασφαλή, φθηνή και τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, από και προς τον Πειραιά και μεταξύ των νησιών. Ένα λιμάνι ανοιχτό για κατοίκους και επισκέπτες, χωρίς περιφράξεις, κάμερες και απαγορευμένες ζώνες".