Μια τελευταία ευκαιρία φαίνεται να αποτελεί για 700.000 «κόκκινους» δανειολήπτες η δυνατότητα να ανατραπεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.
Η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ο Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης για τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σε βάρος του Συνδέσμου επιβλήθηκε κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Πρωτόδικα ο Σύνδεσμος δικαιώθηκε, αλλά η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση.
Το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης θα εξεταστεί από το ΣτΕ και, αν γίνει δεκτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το ίδιο ζήτημα που αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος. Αν συμφωνήσουν, η πλημμυρίδα των πλειστηριασμών θα συνεχιστεί, αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, η διαφωνία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος και ΣτΕ) θα οδηγηθεί προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι αμετάκλητη και δεσμευτική από όλα τα δικαστήρια. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος, στη σύνθεσή του θα μετέχουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου και του Eλεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις σύμβουλοι Eπικρατείας, τέσσερις αρεοπαγίτες και δύο τακτικοί καθηγητές Νομικής των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι θα οριστούν με κλήρωση.
Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου υιοθέτησε τα δύο επωφελή για τα funds τμήματα των νόμων του 2003 και του 2015 και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (ερμηνεύοντας τον νόμο του 2015) και ταυτόχρονα να έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς με βάση τον νόμο του 2003. Ουσιαστικά, δηλαδή, άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν στο όνομά τους πλειστηριασμούς για ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Η απόφαση αυτή (1/2023), που έβαλε φραγμό σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, εξεδόθη σε χρόνο - ρεκόρ λίγων ημερών και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να έχει εξαγγείλει ότι «ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών».
Η στέγη είναι δικαίωμα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο πραγματοποίησε η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, χθες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων για την προστασία του δικαιώματος στην αξιοπρεπή στέγαση και στους δημόσιους χώρους (Housing Action Days 2023).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο ανώτατο δικαστήριο «αποφασίστηκε η ολοκληρωτική υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν νόμο που να παρέχει κάποιο νομικό μέσο άμυνας. Έτσι, το μόνο όπλο που μας απομένει είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη σε κάθε πληττόμενο νοικοκυριό... Να βγαίνουμε στον δρόμο για να αποτρέπουμε την κάθε αρπαγή, την κάθε λεηλασία της ζωής μας».
Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 2017 και αποτελείται από συλλογικότητες (συνελεύσεις γειτονιάς, κινήματα) όλης της Ελλάδας. Ανοιχτές συνελεύσεις γίνονται κάθε Τετάρτη στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 15), ενώ πραγματοποιούνται ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αλληλεγγύης σε ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ζητούν παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων για να μπει φρένο στα funds
Καταγγέλλουν το ιδιότυπο σαμποτάζ των εταιρειών, με υπαλλήλους που αρνούνται να συμμορφωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές, ενώ ταυτόχρονα δεν χορηγούν συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους πρέπει να καταβάλλονται τα οριζόμενα ποσά και αναιρούν κατά το δοκούν προτάσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Την άμεση παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ζητούν με έγγραφη καταγγελία τους 205 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπει φρένο στις παράνομες πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Ενώ οι πρώτες κατοικίες εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στους πλειστηριασμούς (οι οποίοι άλλωστε δεν σταμάτησαν ποτέ και σχεδόν καθημερινά πλέον επιχειρούνται εξώσεις πολιτών), οι δικηγόροι εκθέτουν μια σειρά από παράνομες και εκβιαστικές πρακτικές των εταιρειών και ζητούν από την Ολομέλεια να παρέμβει δυναμικά ώστε οι εταιρείες να συμμορφωθούν. Τα αιτήματά τους έχουν σταλεί και στη Βουλή, στα κόμματα αλλά και προσωπικά στους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι δικηγόροι τονίζουν πως στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με εταιρείες διαχείρισης για χρέη των εντολέων τους, οι εταιρείες συστηματικά επιστρατεύουν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, προσχηματικές κωλυσιεργίες και εκβιασμούς προκειμένου οι servicers να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και ολόκληρες περιουσίες, ακόμα κι αν οι οφειλέτες εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Η αποστολή εξωδίκων ή επιστολών με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν υπό πίεση χρηματικά ποσά που δεν υποχρεούνται, είναι μόνο μία από τις πρακτικές. Προτρέπουν τηλεφωνικά τους οφειλέτες να μην απευθύνονται σε δικηγόρο, καθυστερούν επί μήνες να απαντήσουν σε οποιοδήποτε έγγραφο αίτημα, όπως για χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών ή εξοφλήσεως, και υπολογίζουν αυθαίρετα και παράνομα τα επιτόκια επί των οριζόμενων ποσών.
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ακόμη το ιδιότυπο σαμποτάζ των εταιρειών, με υπαλλήλους που -πολλές φορές ισχυριζόμενοι πως είναι οι ίδιοι δικηγόροι- αρνούνται να συμμορφωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές, ενώ ταυτόχρονα δεν χορηγούν συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους πρέπει να καταβάλλονται τα οριζόμενα ποσά και αναιρούν κατά το δοκούν προτάσεις που έχουν συμφωνηθεi.
Κατονομάζονται μάλιστα συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι DoValue, Intrum, Eurobank FPS και Pillarstone ΕΛΛΑΣ, ενώ οι περισσότερες, όπως τονίζουν οι δικηγόροι, έχουν καταργήσει τα email τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Αλλά και όταν επικοινωνούν, επισημαίνουν οι δικηγόροι, απειλούν ευθέως τους οφειλέτες ότι «θα τους πάρουν την περιουσία». Υπάρχουν μάλιστα περιστατικά με εταιρείες που παρεμποδίζουν πωλήσεις ακινήτων τις οποίες δανειολήπτες επιχειρούν ώστε να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, επικαλούμενοι γραφειοκρατικές διαδικασίες ή παράλογες δικαιολογίες προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα αυτές να ματαιώνονται.
Τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων ζητούν από την Ολομέλεια να προβεί σε συστάσεις στις εταιρείες που προχωρούν σε τέτοιου είδους πρακτικές, τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου αλλά και την αποχή από όλες τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες αναγκαστικών εκτελέσεων μέχρι οι εταιρείες να συμμορφωθούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου και Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίες κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης με αίτημα να εξετάσουν την επιστολή-καταγγελία των δικηγόρων και να απαντήσουν άμεσα στα αιτήματά τους.