Τα τελευταία χρόνια ζούμε πλέον το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που προκαλεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Πώς όμως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τουρισμό και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα;
Όλες οι μεσογειακές χώρες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις τουριστικές συνθήκες και τα δεδομένα που αλλάζουν.
Ερωτήματα που προκαλούν σκεπτικισμό, πως θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή της περιοχής διακοπών μακροπρόθεσμα; Ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουν οι τουριστικοί προορισμοί.
Ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία, μελετώντας τα δεδομένα ανακάλυψαν ότι η χώρα έχει λιγότερα ελκυστικό προϊόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι σε σχέση με ότι ίσχυε 20 χρόνια πριν και την κατάσταση να επιδεινώνεται.
Από μια πρώτη προσέγγιση, οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την βιωσιμότητα τουριστικών περιοχών και στην Ελλάδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η επίδραση τους σε φυσικούς πόρους η και τα ακραία φυσικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα χτύπησαν το καμπανάκι και για την χώρα μας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και η Σύρος θα πρέπει να προσαρμοστεί αλλά ταυτόχρονα και να προετοιμαστεί για τις σημαντικές αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Τα δεδομένα υπάρχουν και αν κινηθούμε γρήγορα και στοχευμένα θα μετατρέψουμε την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία για την Σύρο.
Για παράδειγμα εκτιμάται ότι κατά την θερινή περίοδο στην οποία ως επί τω πλείστον στηρίζεται ο τουρισμός της Σύρου, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι καύσωνες και η πολυκοσμία υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν. Παρ, όλα αυτά μια θετική επίδραση που μπορεί να προκύψει από την κλιματική αλλαγή είναι η περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία τα επηρεάσει την προσφορά και την ζήτηση στο νησί.
Δυστυχώς επί χρόνια στην Σύρο έχουμε μια υψηλή τουριστική περίοδο μικρής διάρκειας στηριζόμενοι στον Ελληνικό τουρισμό, την περίοδο των θερινών αδειών με το στυλ "ήλιου - θάλασσας".
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αφορούν τον τουρισμό όχι μόνο προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και στα βασικά τουριστικά θέλγητρα, την φύση και τον πολιτισμό.
Είναι δύο παράγοντες τους οποίους επί χρόνια προσπαθούμε χωρίς λόγο να εντάξουμε στην ήδη κορεσμένη υψηλή τουριστική σεζόν.
Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όπως πχ η φετινή χρονιά να αναπτύξουμε όλες τις δυνατότητες του νησιού όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ακόμη και το αστικό τοπίο της Ερμούπολης.
Όλα αυτά επισημαίνουν την ανάγκη εστίασης από πολύ νωρίς, από τον χειμώνα στα ειδικά προβλήματα και στους τρόπους προσαρμογής σε μια περίοδο τουλάχιστον Απριλίου - Οκτωβρίου.
Για να πετύχουμε ένα τέτοιο έντονο προσανατολισμό επιβάλλεται άμεσα η έγκαιρη ενημέρωση των τουριστικών αγορών και η προώθηση του νησιού σε χώρες του εξωτερικού, στοχευμένα και με καινοτόμες δράσεις.
Απαραίτητη φυσικά η σοβαρή κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού,σε συνεργασία με τον Δήμο, οι οποίοι πρώτοι από όλους θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να ξεφύγουν από την μίζερη νοοτροπία του βολέματος σε μια μικρή τουριστική σεζόν.
Το κύριο διακύβευμα είναι η "έξυπνη προσαρμογή" δηλαδή η αναζήτηση αγορών με την υλοποίηση κατάλληλων και καινοτόμων δράσεων, προσαρμοσμένες στα θέλγητρα του νησιού όλο τον χρόνο εκμεταλλευόμενοι τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τουριστικό γίγνεσθαι θα πρέπει από μόνοι τους, με την αρωγή του Δήμου να ξεφύγουν από τις ξεπερασμένες ενέργειες προσέλκυσης τουριστών και να βάλουν ψηλά τον πήχη.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη με σοβαρά νούμερα επισκεψιμότητας και όχι απλή καταγραφή των αφίξεων των επιβατών των πλοίων για να αποδείξουμε ότι πετύχαμε κάτι.