Τις επόμενες μέρες έρχεται για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ πιθανότατα σε επίπεδο Περιφερειών βαδίζοντας στα χνάρια των Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ.
Έντονος προβληματισμός σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς και αφορά στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. Και ως εκ τούτου και της ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία θα λειτουργεί ως τοπικό παράρτημα του νέου φορέα μετά την ίδρυση των Μείζων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την κατάργηση των ήδη υφιστάμενων.
Το νομοσχέδιο ίσως να επιλύσει κάποια σημαντικά προβλήματα σε άλλες Περιφέρειες όμως στην δική μας νησιωτική Περιφέρεια λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας θα δημιουργηθούν σίγουρα πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.
Το γεγονός ότι υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης σε άλλες ΔΕΥΑ ή ότι το ενεργειακό κόστος λειτουργίας έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα δεν σημαίνει ότι πρέπει το νομοσχέδιο να μην λάβει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών ΔΕΥΑ.
Η προσπάθεια συγκεντρωτικής διαχείρισης του νερού σε επίπεδο Περιφέρειας θα οδηγήσει πιθανότατα και στην εμπλοκή ιδιωτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης που θα εποπτεύονται από ένα ενιαίο φορέα, πιθανό μια ρυθμιστική αρχή και να συμπράξουν με ιδιωτικούς ομίλους. Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι η συγχώνευση των ΔΕΥΑ θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.
Όμως γεννιούνται εύλογα πολλά ερωτηματικά για προβληματικές περιοχές όπως οι νησιωτικές όπου ένα και μόνο διοικητικό συμβούλιο θα ασχολείται με καθημερινά προβλήματα του κρίσιμου θέματος της ύδρευσης και αποχέτευσης και μάλιστα σε περιοχές που το καλοκαίρι λαμβάνουν τεράστιο όγκο επισκεπτών και τουριστών με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γιγαντώνονται.
Τα σημερινά χρέη των ΔΕΥΑ από την τρομερή αύξηση των τιμών ενέργειας εγκαταστάσεων που επεξεργάζονται το νερό θα καλυφθούν από το κεντρικό κράτος αλλά θα αφαιρεθούν από άλλους πόρους προς τους ΟΤΑ.
Τα πρακτικά προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν δεν είναι εύκολο να επιλυθούν.
α) Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Περιφερειακό ΔΣ
β) Τις ανάγκες ενός νησιού θα τις κρίνουν άνθρωποι που είναι ξένοι προς τον τόπο.
γ) Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δύσκολα θα υπάρξουν
δ) Άγνωστο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις τοπικές ΔΕΥΑ
ε) Με την θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων και Υδάτων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για συμμετοχή στις Περιφερειακές γιγαντωμένες ΔΕΥΑ, μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών χωρίς να εξασφαλίζεται το κόστος του νερού και η επιβάρυνση πού θα έχει ο δημότης.
Είναι απορίας άξιο γιατί προωθείται αυτό το μοντέλο που μοιάζει με αυτό των Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ που εκτίναξαν κατά 80% και πλέον των χρημάτων που κόστιζε η Ανακύκλωση σε σχέση με σήμερα.
Εξάλλου όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το παρελθόν ιδιωτικοποίησαν το νερό το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό, μετά από κάποια χρόνια επέστρεψαν στον δημόσιο χαρακτήρα τους διότι υπήρξε αύξηση της τιμής του νερού ενώ ταυτόχρονα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν επένδυσαν και δεν εκσυγχρόνισαν τις υποδομές.
Τρόποι υπάρχουν για την επίλυση των προβλημάτων των ΔΕΥΑ αρκεί να υπάρχει στήριξη από την κεντρική εξουσία. Η εύκολη λύση της μετακύλισης όλου του κόστους στους δημότες, δεν θα λύσει τα προβλήματα.
Είναι αδιανόητο στις νησιωτικές περιοχές που παράγουν ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας να μην μπορούμε με σοβαρότητα να λύσουμε τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης διότι κανείς δεν δίνει την πρέπουσα σημασία.