Ο Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», συμμετέχει στην εκδήλωση «Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα το διήμερο 25 & 26 Μάϊου 2024 στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτιστικός Μάιος 2024» που διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας.
Μία μοναδική και πρωτότυπη συνάντηση πολιτισμού και γεύσης με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Κέντρου από το Ριέτι (Centro Rurale Europeo) και του Ομίλου μας, σε μια μοναδική συνάντηση με την Κοιν.Σ.Επ. «Ηλιοδώρα» και το Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Ομίλου μας θα μαγειρέψουν παραδοσιακές αλμυρές και γλυκές συνταγές της Σύρου, ενώ την αποστολή θα πλαισιώσουν και τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.
«Μεσογειακές γεύσεις, από την Αδριατική ως το Αιγαίο» 25 & 26 Μάϊου.
Στην γεωμετρία, το τρίγωνο είναι ένα από τα βασικά σχήματα. Ορίζεται ως μια κλειστή τεθλασμένη γραμμή τριών σημείων. Στον πολιτισμό το τρίγωνο αντανακλά την διάθεση των ανθρώπων να συνευρεθούν. Να δημιουργήσουν. Να αλληλοεπιδράσουν.
Στο Καλαμπάκι Δράμας δημιουργούμε το κοινό σημείο επαφής, αυτό που μας ενώνει. Στο Καλαμπάκι, μικρό επαρχιακό τόπο αλλά μεγάλο σε αλληλεπίδραση, ενώνουμε τις γραμμές του πολιτισμού χωρίς να μας απασχολούν οι «γωνίες». Τοποθετούμε στο κέντρο τον πολιτισμό και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα: να ανακαλύψουμε αυτά που μας ενώνουν μέσα από την γαστρονομία.
Μαζί μας άνθρωποι του πολιτισμού. Χωρίς σύνορα. Χωρίς διαχωρισμούς. Με μια μόνο προσδοκία: να ενώσουμε, να δημιουργήσουμε, να μοιραστούμε πολιτισμό. Να δώσουμε το στίγμα, αυτό που μας ενώνει. Μέσα από γεύσεις, μέσα από την ανθρώπινη επαφή, μέσα από τον πολιτισμό. Μέσα από την αγάπη και το μεράκι που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τα παιδιά μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή γειτονιά, το μέλλον των τόπων μας στον κοινό παρονομαστή, αυτόν που δημιουργεί την προοπτική και τι κοινό μας μέλλον.
Στο Καλαμπάκι δημιουργούμε «ό,τι μας ενώνει».
Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε μια μοναδική και πρωτότυπη συνάντηση πολιτισμού. Μια συνάντηση γεύσης «μεσογειακή», από την «Αδριατική ως το Αιγαίο». Ενώνουμε δυο πέλαγα στον καταπράσινο τόπο μας. Ενώνουμε πολιτισμούς και κουλτούρες που δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούν παρά μόνο μέσα από δράσεις πολιτισμού. Φιλοξενούμε το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo) από το Ριέτι, Ρώμη, Ιταλία και τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Σύρου σε μια μοναδική συνάντηση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηλιοδώρα» και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας. Σε μια συνάντηση με την κοινότητα για τις κοινότητες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 25 & 26 ΜΑΙΟΥ 2024
Κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, 8.30 Μ.Μ.
Σάββατο 25 Μαΐου: Η «γλώσσα» των γεύσεων ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους που συνευρίσκονται και από κοινού δημιουργούν και αλληλοεπιδρούν. Ανακαλύπτουμε ότι μας ενώνει μέσα από τα αρώματα των μπαχαρικών και τις υφές των ζυμαρικών. Η ελληνική πίτα «συνομιλεί» με την ιταλική πίτσα, τα σπαγγέτι από το Ριέτι «συναντούν» το κους κους από το Καλαμπάκι. Η μοτσαρέλα «ανταμώνει» με το ξινότυρο και την μυζήθρα από τη Σύρο.
Το Centro Rurale Europeo από το Ριέτι ετοιμάζει και προσφέρει Pasta alla Sabinese, Mezze maniche all'Amatriciana, pizzicotti alka Reatina.και ο Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Σύρου "Η σοφία της παράδοσης" ετοιμάζει και προσφέρει ορεκτικά ή συνοδευτικά σε τσίπουρο και ούζο: την γνωστή και πεντανόστιμη μαϊντανοσαλάτα από συριανό μαϊντανό και την καπαροσαλατα από συριανή κάπαρη και ντόπιο λάδι.
Τα παραδοσιακά Συριανά φαγητά: Τιριτιτίμ: ομελέτα με συριανά κολοκυθάκια με μυρωδικά, ντόπιο τριμμένο τυρί και φρέσκα αυγά. Χοιρινά κεφτεδάκια φτιαγμένα από την πάστα του συριανού λουκάνικου με την ιδιαίτερη γεύση του μάραθου. Τα Συριανά ΠΟΠ τυριά από τα δύο τυροκομεία του νησιού «ΤΥΡΟΣΥΡΑ» και «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ». Κοπανιστή ιδιαίτερο και πικάντικο τυρί με αλειφώδη υφή που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. «Σαν Μιχάλη» κίτρινο σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα με πικάντικη και μοναδική γεύση. «Φραγκοσυριανή» τυρί από αγελαδινό και ελάχιστο αιγοπρόβειο γάλα με ιδιαίτερη γεύση.
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ηλιοδώρα» παρουσιάζει το κους κους Καλαμπακίου. Οι γεύσεις συναντούν τις νότες με μουσική παρέλαση από Μπάντα Δρόμου και μικρές εκπλήξεις …
Κυριακή 26 Μαΐου:
Το μεσημέρι στις 12 στον χώρο του Συλλόγου: Workshop, φτιάχνουμε την παραδοσιακή ζύμη και δοκιμάζουμε την ιταλική αυθεντική πίτσα που θα μας παρουσιάσει η ομάδα από το Rieti, Italy, καθώς και τα ζυμαρικά pizzicotti. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Το βράδυ 8.30 στην κεντρική πλατεία: Άρωμα ρόδου, γεύσεις γλυκιές. Οι συμμετέχοντες θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν γλυκά του τόπου τους. Οι σεφ και μαθητές του ΔΙΕΚ Δράμας θα «γλυκάνουν» τους παρευρισκόμενους. Παρουσίαση του Συριανού λουκουμιού που αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της χαλβαδόπιτας Σύρου.
Τα Συριανά γλυκίσματα: λουκούμι, το εκλεκτό συριανό λουκούμι πολυτελείας με γεύση μοναδική λόγω του υφάλμυρου νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Μπισκοτολούκουμο μπισκότα πτι μπερ γεμιστά με λουκούμι. Λουκούμι σε φύλλο κρούστας και ζάχαρη άχνη. Παστελαριές: αποξηραμένα σύκα με αμύγδαλα, σουσάμι και κανέλα, ψημένα για λίγο στο φούρνο. Τυρόπιτα γλυκιά: πασχαλινό γλύκισμα από πετρωμένο αιγοπρόβειο τυρί, μυζήθρα, ζάχαρη και αυγά.
Το μουσικό σχήμα εθελοντών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου με μαέστρο τον δάσκαλο μουσικής του Συλλόγου μας Αναστάσιο Ευδοκίου, και συντελεστές: στα πλήκτρα την αγαπημένη μας Αναστασία Βαφειάδου, στο ακορντεόν την Γαρυφαλλιά Τρακαντζάκη και φωνές μελωδικές από τους Ευαγγελίας Τουκματσή και Άρη Κλωναρίδη θα πλαισιώσει την εκδήλωση με «γλυκιές» μελωδίες.
Τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. του Μ.Π.Α.Σ.Κ. , καθώς και όποιος επιθυμεί, «διαγωνίζονται» άτυπα για το καλύτερο γλυκό με θέμα «γλυκό του κουταλιού».
