Τα καπάκια είναι πλέον δεμένα στα μπουκάλια και δε βγαίνουν με τίποτα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η για πολλούς ενοχλητική καινοτομία έχει έρθει για να μας προετοιμάσει για έναν νέο κανόνα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ, οι εταιρείες επιτρέπεται να πωλούν πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης με καπάκια μόνο «εάν τα καπάκια παραμείνουν κολλημένα στα μπουκάλια κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης χρήσης των προϊόντων».
Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που έχει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με την ΕΕ να λέει ότι «τα καπάκια από πλαστικό που χρησιμοποιούνται για μπουκάλια ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται περισσότερο στις παραλίες της Ένωσης».
Διατηρώντας το καπάκι συνδεδεμένο στο μπουκάλι, ελπίζουμε ότι και τα δύο θα καταλήξουν να ανακυκλωθούν αντί να μολύνουν το περιβάλλον.
Ο κανόνας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018. Στην αρχή, δεν τα πήγαινε καλά με τους γίγαντες των εμφιαλωμένων ποτών, όπως η Coca-Cola, που υποστήριζε ότι θα οδηγούσε σε αύξηση του πλαστικού και θα είχε κόστος για τους κατασκευαστές. Παρά τις αντιρρήσεις, η ΕΕ επέμεινε και η οδηγία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019.
Τα μέλη της ΕΕ αναμένεται να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς από τις 3 Ιουλίου, αν και πολλοί έχουν εντοπίσει μπουκάλια με δεμένα καπάκια σε καταστήματα τους τελευταίους μήνες, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικά την ΕΕ, πολλά ποτά που κυκλοφορούν σε πλαστικά μπουκάλια παράγονται μαζικά και γι’ αυτό πωλούνται με τις νέες συσκευασίες και εκτός Ευρώπης (θα ήταν μεγάλο το κόστος για τις εταιρείες το να έχουν διαφορετικές συσκευασίες για κάθε αγορά).
Η εμφάνιση των νέων καπακιών δεν έλαβε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τους καταναλωτές. Οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να τα ξαναβιδώσουν ή ότι τους εμποδίζουν ενώ πίνουν, ξεχνώντας τη σημασία που έχει το εγχείρημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ΕΕ έχει θέσει προθεσμία στις 3 Ιουλίου 2027 για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νέου κανόνα, αν και δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των καταναλωτών ή όχι.
Τα νέα πλαστικά καπάκια είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων που επιδιώκει η ΕΕ.
Οι συσκευασίες για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα μίνι προϊόντα περιποίησης των ξενοδοχείων και τα fast food στα εστιατόρια θα απαγορευτούν σύντομα σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.