Στο πλαίσιο των ενεργειών υλοποίησης της δημόσιας πολιτικής για επέκταση των ΑΠΕ, ήρθε σε γνώση μας το φαινόμενο, σε πολλά νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια, αλλά με ιδιαίτερα αυξανόμενη τάση, va αδειοδοτούνται και να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα, για την αδειοδότησή τους (μονάδες κάτω του Megawatt) δεν προβλέπεται εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καθορίζει τα μέτρα και τους αυστηρούς περιορισμούς που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων - η ύπαρξη της οποίας επιβάλλεται μόνο στις μεγάλες μονάδες (άνω του 1 Megawatt).
Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στα νησιά των Κυκλάδων, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων πραγματοποιείται ανεξαρτήτως εγγύτητας τους με οικισμούς, με πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, κλίσης ή οπτικής επαφής με σημαντικά στοιχεία του νησιού, ενώ απουσιάζουν οι μελέτες πυροπροστασίας όπως και η διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για τις δυσμενείς πολύπλευρες συνέπειες από την ανεξέλεγκτη τοποθέτησή τους έχει πάρει θέση ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων ζητώντας από τους ΟΤΑ α ? και β ? βαθμού να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την προστασία των νησιών. Πρόσφατα σε συνεδρίασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου συζήτησε το θέμα καταλήγοντας στην έκδοση της αριθμ. 66/25.6.2024 απόφασης, στην οποία τονίζονται τρία βασικά σημεία: Η αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού εγκαταστάσεων, ύπαρξης σύμφωνης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων πριν την αδειοδότησή τους.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εξετάζοντας το θέμα στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής επέκτασης της χρήσης ΑΠΕ και δεδομένης, τόσο της πολυπλοκότητας-συνθετότητας όσο και της πολύπλευρης κρισιμότητας του, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για :
1. την παύση έκδοσης νέων αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων έως την εκπόνηση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου σε κάθε νησί.
2. την πλήρη απαγόρευση χρήσης ζιζανιοκτόνων και χημικών ουσιών για την εδαφική αποψίλωση από χόρτα, θαμνώδη κτλ στην περιοχή εγκατάστασης και λειτουργίας τους αλλά και την πλήρη απαγόρευση τοξικών ουσιών κατά τον καθαρισμό των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ.
3. Την απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε όμορες εκτάσεις γης που λειτουργούν πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες.
4. Την ύπαρξη μελέτης πυροπροστασίας τόσο για τις υπάρχουσες όσο και νέες άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πυρασφάλειας.
5. Την προστασία του ιδιαίτερου γεωφυσικού τοπίου και της Κυκλαδίτικης εδαφικής μορφολογίας αναβαθμίδες (πεζούλες ή τις ονομαζόμενες ξερολιθιές).
6. Την εκπόνηση προγράμματος ανακύκλωσης των τοξικών μερών κατά το τέλος χρήσης του κύκλου ζωής των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Αναμένοντας την ανταπόκριση-απάντησή σας, είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες-διευκρινίσεις.
Με τιμή,
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2024
Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Δρ. Κώστας Παπαδημητρίου
Η Ειδική Γραμματέας Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής ΔΕΕ
Δρ. Μαρία Μαυρίκου
Το "Διοικητικό Επιμελητήριο - Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδος" συνιστά τη συλλογική έκφραση τόσο των θεωρητικών της διοίκησης (Διοικητικής Επιστήμης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων) όσο και εκείνων που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν (στελέχη τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων-εταιριών). Το Δ.Ε.Ε. ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 2002, ως οργανισμός της Κοινωνίας των Πολιτών (ΝΠΙΔ) και κατά συνέπεια δεν έχει κερδοσκοπικό, κομματικό ή συντεχνιακό χαρακτήρα.