«Πράσινο» φως έδωσαν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μετέδωσαν πριν από λίγο οι New York Times .
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του καθώς η απόφασή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο κ. Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Σε εκείνη τη φάση του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Τις επόμενες ημέρες τα πρώτα χτυπήματα
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα.
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία .
Σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους και drone στην Ουκρανία, με στόχο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τα πλήγματα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο πλευρές.
Που αναφέρθηκαν εκρήξεις Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μικολάιβ, Πολτάβα, Βίνιτσια, Βολίν, Ντνιπροπετρόφσκ, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Χμελνίτσκι, Ρίβνε, Τσερκάσι, Οδησσό και σε περιοχές της Ζαπορίζια υπό ουκρανικό έλεγχο. \
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα χτυπήματα είχαν στόχο να ακρωτηριάσουν τις υποδομές που υποστηρίζουν τη στρατιωτική παραγωγή της Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ζημιές σε κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Ενεργειακή υποδομή σε κρίση
Η DTEK Group, ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι αρκετές θερμοηλεκτρικές μονάδες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και εργάζονται για να επιδιορθώσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ζημιές.
Αυτή η επίθεση αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Ρωσίας να αποδυναμώσει την Ουκρανία στοχεύοντας τις ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές της. Τα πλήγματα έρχονται καθώς πλησιάζει σκληρός χειμώνας, απειλώντας να επιδεινώσουν τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους αμάχους και να πιέσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Η αεράμυνα της Ουκρανίας αν και ανταποκρίθηκε δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις κορεσμού σήμερα με αποτέλεσμα αρκετές ρωσικές επιθέσεις να βρούν στόχο. Το μέγεθος της Ρωσικής επίθεσης πρέπει να ήταν κυριολεκτικά τρομακτικό αν ισχύουν οι καταρρίψειςε της Ουκρανικής αεράμυνας που αναφέρει ότι κατάφερε να αναχαιτίσει 102 πυραύλους και 42 Drone.
Η Ουκρανία τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει ελλείψεις στους πυραύλους αεράμυνας της και έχει χάσει διάφορα σημαντικά για την αεράμυνα της αντιπυραυλικά συστήματα από επιθέσεις της Ρωσίας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε και βίντεο από τις συνέπειες των Ρωσικών επιθέσεων στους Ουκρανούς πολίτες.
Έντονη φημολογία έχει ξεκινήσει σχετικά με την υγεία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σύμφωνα με γαλλικά μέσα που επικαλούνται ιρανικές πηγές, έχει πέσει σε κώμα εδώ και μερικές ημέρες.
Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες γύρω από την υγεία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν από το 1989, Αλί Χαμενεΐ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι New York Times ανέφεραν πως ο 85χρονος Χαμενεΐ ήταν «βαριά άρρωστος». Μέχρι στιγμής, η πληροφορία δεν έχει σχολιαστεί από την πλευρά του Ιράν.
Η Τεχεράνη επέλεξε στις 26 Σεπτεμβρίου τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τον δεύτερο γιο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ως επόμενο αρχηγό της χώρας.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal και πολλούς πυραύλους κρουζ.
Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου κατέστρεψε μια ενεργή άκρως απόρρητη ερευνητική εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Παρτσίν, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως επίσης και έναν νυν και πρώην αξιωματούχο του Ισραήλ, αποκαλύπτει το Axios σε εκτενές του δημοσίευμα.
Καταστράφηκε εξελιγμένος εξοπλισμός
Το χτύπημα - το οποίο στόχευσε μια τοποθεσία που προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι ήταν ανενεργή - έβλαψε σημαντικά την προσπάθεια του Ιράν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους να συνεχίσει την έρευνα για πυρηνικά όπλα, δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ένας πρώην ισραηλινός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το χτύπημα δήλωσε ότι καταστράφηκε εξελιγμένος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των πλαστικών εκρηκτικών που περιβάλλουν το ουράνιο σε μια πυρηνική συσκευή και απαιτούνται για την πυροδότησή της.
Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, τελεία και παύλα». Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα περιλαμβάνει αρκετούς βασικούς αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής που είναι εχθρικοί προς το Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία, σχολιάζει το Axios.
Ένας από τους στόχους του ισραηλινού πλήγματος στις 25 Οκτωβρίου ήταν η εγκατάσταση Taleghan 2 στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin, περίπου 20 μίλια νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.
Η εγκατάσταση αποτελούσε μέρος του ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων Amad, μέχρι που το Ιράν σταμάτησε το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003. Χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή εκρηκτικών υλών που απαιτούνται για την πυροδότηση πυρηνικής συσκευής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας.
Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που απέκτησε το ινστιτούτο μετά το ισραηλινό χτύπημα έδειξαν ότι το κτίριο Taleghan 2 καταστράφηκε ολοσχερώς. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δραστηριότητα που έλαβε χώρα πρόσφατα στην εγκατάσταση Taleghan 2 ήταν μέρος μιας προσπάθειας στο εσωτερικό της ιρανικής κυβέρνησης να διεξάγει έρευνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρουσιαστεί ως έρευνα για πολιτικούς σκοπούς.
«Διεξήγαγαν επιστημονική δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή πυρηνικού όπλου. Ήταν κάτι άκρως απόρρητο. Ένα μικρό μέρος της ιρανικής κυβέρνησης γνώριζε γι' αυτό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής κυβέρνησης όχι», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ισραηλινές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να εντοπίζουν ερευνητική δραστηριότητα στο Παρτσίν νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένων ιρανών επιστημόνων που διεξάγουν έρευνα για τη μοντελοποίηση υπολογιστών, τη μεταλλουργία και την εκρηκτική βιομηχανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά όπλα.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ιδιαιτέρως τους Ιρανούς σε απευθείας συνομιλίες για τις ύποπτες ερευνητικές δραστηριότητες, ανέφερε το Axios.
Οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η προειδοποίηση θα έκανε τους Ιρανούς να σταματήσουν την πυρηνική τους δραστηριότητα, αλλά εκείνοι συνέχισαν, είπαν οι αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μην επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην προκληθεί πόλεμος με το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Αλλά το Taleghan 2 δεν ήταν μέρος του δηλωμένου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οπότε οι Ιρανοί δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη σημασία της επίθεσης χωρίς να παραδεχτούν ότι παραβίασαν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
«Το χτύπημα ήταν ένα όχι και τόσο διακριτικό μήνυμα ότι οι Ισραηλινοί έχουν σημαντική εικόνα του ιρανικού συστήματος, ακόμη και όταν πρόκειται για πράγματα που κρατούνται άκρως απόρρητα και είναι γνωστά σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων στην ιρανική κυβέρνηση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.