Υλοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την έναρξη του έργο Cooking forgotten fish: a European Alliance between Haute Cuisine and
Artisanal Fishing - 2024-1-DK01-KA210-VET-000253675 του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus, με την συμμετοχή ως εταίρου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων και της Έφης Αναστασοπούλο, συμβούλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
Στο kick off meeting παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παρασκευάς Ζαχαρίου ,ο ταμίας κ. Μάριος Μπογιατζής και η κ. Αναστασοπούλου Έφη, European project manager και communication manager του φορέα (υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του συλλόγου και την ευρωπαϊκή εξωστρέφεια του). Οι εταίροι του έργου είναι η εταιρεία Igor Vitale από την Ιταλία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων από την Ελλάδα, η Nordic Wellbeing Academy από την Δανία και επικεφαλής εταίρος, ο φορέας Marstang Mad & Vin από την Δανία.
Στις 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Βιοτεχνική παραγωγή ψωμιού με τον Pascal Barbato (Food Ambassador) στην Foggia.
Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε από έναν από τους πιο επιφανείς παραγωγούς ψωμιού και food ambassador , Pascal Barbato. Η εκπαίδευση στόχευε να δείξει πώς δημιουργείται το ψωμί με βιώσιμο τρόπο. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία κρασιού στην πόλη San Severo στο D’Arapri Spumante Metodo Classico, μια μοναδική εμπειρία που προσέφεραν οι Ιταλοί partners του έργου Igor Vitale, ενώ το βράδυ οργανώθηκε gala dinner εστιατόριο Porta di Basso που διέθετε 1 αστέρι Michelin στο Peschici .
Την επόμενη μέρα, στις 22 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ψάρεμα στο Παραδοσιακό Trabuccο, μία ξύλινη κατασκευή που χρησιμοποιείται στο
παρελθόν για βιώσιμη αλιεία στην πόλη Peschici. Παράλληλα, υπήρξε λεπτομερής περιγραφή για το βιώσιμο ψάρεμα και τις παραδόσεις σχετικά με την αλιεία στην ιταλική επικράτεια. Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο και οι αναλυτικές δράσεις των φορέων.
- Παρουσιάστηκε η ιταλική γαστρονομική κουλτούρα και οι βέλτιστες πρακτικές στη χρήση ξεχασμένων αλιευτικών πόρων.
- Σχεδιασμός έρευνας δράσης (Α2).
- Στρατηγικές για την ανάπτυξη του Ανοιχτού Διαδικτυακού Μαθήματος σε Μεγάλη Κλίμακα (Α3).
- Παρουσίαση της ιστοσελίδας, της σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά στρατηγικών εγγράφων, οικονομικών, ποιοτικών, προώθησης, κίνδυνος μείωση, πράσινες πρακτικές, συμπερίληψη και ψηφιοποίηση περιεχομένου.
- Εσωτερική μικροεκπαίδευση με θέμα "Θαλάσσια αλιεία, θαλάσσια βιολογία και ξεχασμένα ψάρια: πώς να ανακάμψετε και να ενισχύσετε ξεχασμένοι ιχθυοπόροι» της NWA.
Παράλληλα ορίστηκαν τα επόμενα meetings τον Φεβρουάριο του 2026 θα υλοποιηθεί το επόμενο συνέδριο στη Σύρο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαζαρέτων και το closing meeting τον Σεπτέμβριο 2026 στην Δανία, ενώ θα υλοποιηθούν και συνεντεύξεις ,video και podcasts το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά την αλιεία και την υψηλή γαστρονομία για την προώθηση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους του έργου.