LIVE οι εξελίξεις στην Κορέα.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με ένα διάγγελμα που δεν είχε προαναγγελθεί και το οποίο μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι YTN, λέγοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις».
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Δεν έχει τέλος η ένταση στη Μέση Ανατολή με νέο μέτωπο να ανοίγει στη Συρία, ενώ ήδη μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα και η κατάσταση είναι εύθραυστη στον Λίβανο.
Οι δυνάμεις των ανταρτών που ελέγχονται από τζιχαντιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ και ξεκίνησαν ταχεία προέλαση στο Χαλέπι και σε βόρειες περιοχές της χώρας.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο πως αποσύρει προσωρινά τα στρατεύματα από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πως όταν ανασυγκροτηθεί θα κάνει αντεπίθεση. Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήλεγχαν το Χαλέπι από το 2016 με την υποστήριξη του Ιράν, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ.
Αυτή τη στιγμή, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Συρίας, βρίσκεται για πρώτη φορά από το 2016 υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών. Και η προέλαση συνεχίζεται.
Ποιος ελέγχει τι στη Συρία
Όπως φαίνεται στον χάρτη του Al Jazeera, τέσσερις ομάδες μάχονται για τον έλεγχο των εδαφών της Συρίας.
Αναλυτικά:
Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις: Ο στρατός, η κύρια στρατιωτική δύναμη της κυβέρνησης, πολεμά μαζί με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας, μια φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική ομάδα. (σε κόκκινο χρώμα στον χάρτη)
Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις: Πρόκειται για ομάδα Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Συρίας. (με κίτρινο χρώμα στον χάρτη)
Η τζιχαντιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir al-Sham, HTS) και άλλες ομάδες ανταρτών: Η HTS είναι η τελευταία εκδοχή του Μετώπου αλ Νούσρα, το οποίο είχε υποσχεθεί πίστη στην αλ Κάιντα μέχρι που διέκοψε αυτούς τους δεσμούς το 2016. (σε πράσινο χρώμα στον χάρτη).
Τουρκικές και προσκείμενες στην Τουρκία συριακές ανταρτικές δυνάμεις: Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια υποστηριζόμενη από την Τουρκία αντάρτικη δύναμη στη βόρεια Συρία. (με γαλάζιο χρώμα)
Το χρονικό της νέας έντασης
Την Τετάρτη, την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία της HTS, εξαπέλυσαν επίθεση από τη βάση τους στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Η ομάδα των ανταρτών ισχυρίζεται πως οι επιθέσεις είναι αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης σε πόλεις της Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένων των Αρίχα και Χαρμάντα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ το 2020, με τη μεσολάβηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το συριακό καθεστώς απάντησε με βομβαρδισμούς σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές, σαν υποστήριξη.
Μέχρι την Πέμπτη, οι αντάρτες είχαν καταλάβει περισσότερα εδάφη και είχαν εκδιώξει τις κυβερνητικές δυνάμεις από χωριά στην ανατολική Ιντλίμπ και στη συνέχεια άρχισαν να πιέζουν προς τον αυτοκινητόδρομο Μ5, έναν στρατηγικό δρόμο που οδηγεί νότια προς την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.
Μέχρι την Παρασκευή, οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν εισέλθει σε τμήματα της πόλης του Χαλεπιού.
Μέχρι το Σάββατο, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες και βίντεο που έδειχναν μαχητές των ανταρτών να βγάζουν φωτογραφίες δίπλα στην αρχαία πόλη του Χαλεπιού, συνεχίζοντας την προέλαση.
Αφού κατέλαβαν το Χαλέπι, οι αντάρτες προχώρησαν νότια, αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν έχουν φτάσει στην κεντρική πόλη Χάμα.
Πηγή: skai.gr
Εν μέσω προέλασης τζιχαντιστών στο Χαλέπι, υπάρχουν αναφορές που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από μέλη του στρατού.
Ισχυροί πυροβολισμοί ακούγονται στη Δαμασκό ενώ οι κινήσεις κατά του Άσαντ δρομολογούνται από τον αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Χουσάμ Λούκα και τους συμμάχους του.
Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο στο Χαλέπι
Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα από την επιστροφή των τζιχαντιστών, την Παρασκευή, στο Χαλέπι,
τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία τερματίζει τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ετών στη βορειοδυτική Συρία.
Το ερώτημα που τίθεται ολοένα και πιο πολύ, όμως, τις τελευταίες ώρες είναι ποιοι είναι οι αντάρτες που καταλαμβάνουν τον έλεγχο της δεύτερης πόλης της Συρίας.
Οι δυνάμεις των ανταρτών μέχρι το Σάββατο είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.
Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016 και τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.
Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.
Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham;
Η HTS δημιουργήθηκε με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή του.
Η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham θεωρήθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες από τις ομάδες που συντάχθηκαν εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πόλεμος στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έμοιαζε σαν να είχε τελειώσει.
Η κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα άλλα μέρη της Συρίας παραμένουν εκτός του άμεσου ελέγχου του.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στα ανατολικά, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ διαχωρισμένες από τον έλεγχο του συριακού κράτους από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης.
Στον νότο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση κατά της εξουσίας του Άσαντ το 2011, συνεχίζονται κάποιες, αν και σχετικά υποτονικές, αναταραχές.
Στην αχανή συριακή έρημο, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
Στα βορειοδυτικά, η επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχείται από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών που οδηγήθηκαν εκεί στο αποκορύφωμα του πολέμου.
Τζιχαντιστές και ομάδες ανταρτών στη βόρεια Συρία εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους εδώ και χρόνια εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καταφέρνοντας μέσα σε μόλις λίγες ημέρες να καταλάβουν «μεγάλο μέρος» του Χαλεπιού.
Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ένας συνασπισμός ομάδων στον οποίο κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονταν από τον συριακό στρατό στην επαρχία του Χαλεπιού και τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.
Τρεις ημέρες ήταν αρκετές για να κατακτήσουν δεκάδες χωριά και κυρίως «το μεγαλύτερο μέρος» των συνοικιών του Χαλεπιού, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 311 άνθρωποι -183 μαχητές της HTS και των συμμάχων της, 100 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ομάδων και 28 άμαχοι, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με την Νταρίν Χαλίφα, ειδικό του International Crisis Group, η επιχείρηση προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες.
«Παρουσιάστηκε σαν μια αμυντική εκστρατεία μπροστά στην κλιμάκωση του καθεστώτος», εξήγησε, αναφερόμενη σε προηγούμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς του συριακού και του συμμαχικού του ρωσικού στρατού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία.
Όμως, υπογράμμισε η Χαλίφα, η HTS και οι σύμμαχοί της «παρακολουθούν επίσης τις περιφερειακές και γεωστρατηγικές αλλαγές».
Η επιχείρησή τους ξεκίνησε την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ένα σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Πιστεύουν ότι τώρα οι Ιρανοί έχουν αποδυναμωθεί και το καθεστώς έχει κλυδωνιστεί» εξήγησε η ίδια.
Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με τον πόλεμο στον Λίβανο, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον του συριακού εδάφους, λέγοντας ότι επιδιώκει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ, στοχοθετώντας τις μεταφορές όπλων προς τον Λίβανο, οι οποίες συντονίζονται με την Τεχεράνη και τις συριακές δυνάμεις.
Σήμερα, η απώλεια συνοικιών του Χαλεπιού είναι ακόμη πιο συμβολική απ’ ό,τι ήταν το 2016, όταν η ανακατάληψη από το συριακό καθεστώς όλων των περιοχών που έλεγχαν οι αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας είχε αποτελέσει ζωικής σημασίας νίκη για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του.
Η μάχη για το Χαλέπι αποτέλεσε εκείνη την εποχή σημείο καμπής στον συριακό πόλεμο. Σημαδεύτηκε από την ισχυρή επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία άρχισε να δρα στη Συρία το 2015 προκειμένου να στηρίξει το αποδυναμωμένο καθεστώς.
Χθες Παρασκευή το Κρεμλίνο ζήτησε από τις συριακές αρχές «να επαναφέρουν το συντομότερο δυνατό την τάξη» στο Χαλέπι και κατήγγειλαν μια συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Εξάλλου έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία πολέμου, που έχει κατακερματίσει τη Συρία, οι αντιμαχόμενες πλευρές στηρίζονται από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις με διαφορετικά συμφέροντα.
Η επίθεση των τζιχαντιστών σημειώθηκε σε μια ευαίσθητη διπλωματική στιγμή: εδώ και χρόνια καθυστερεί η διπλωματική προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας.
Η Ρωσία και το Ιράν ζητούν να υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά η Δαμασκός ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Για την Κάρολαϊν Ρόουζ, του Institute Newlines με έδρα την Ουάσινγκτον, η μετρημένη αντίδραση των συμμάχων της Δαμασκού ενδέχεται να είναι «ένας τρόπος να αναγκάσουν το καθεστώς να διαπραγματευθεί από μια πιο αδύναμη θέση, απουσία κάθε ένδειξης στήριξης από τους Ρώσους και τους Ιρανούς», όπως έγραψε στο Χ.
Η Τουρκία, που στηρίζει ομάδες ανταρτών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ζήτησε να τερματιστούν «οι επιθέσεις» του καθεστώτος εναντίον της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών και τζιχαντιστών.
«Τις επόμενες ημέρες, αν οι αντάρτες καταφέρουν να διατηρήσουν τα (εδαφικά) κέρδη τους, αυτό θα αποτελέσει τεστ που θα αποκαλύψει το μέγεθος της τουρκικής εμπλοκής», εκτίμησε η Χαλίφα.
Η επιχείρηση αυτή των τζιχαντιστών αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη Δαμασκό.
«Οι γραμμές του καθεστώτος κατέρρευσαν με απίστευτο ρυθμό, που εξέπληξε τους πάντες», πρόσθεσε η ίδια.
Οι τζιχαντιστές απέκοψαν τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι και έναν οδικό κόμβο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές προέλασαν χωρίς να αντιμετωπίσουν «καμία σοβαρή αντίσταση» από τον συριακό στρατό.
Στο παρελθόν, η Δαμασκός μπορούσε να βασιστεί στη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και στη Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις της οποίας όμως απορροφήθηκαν τους τελευταίους μήνες στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Εξάλλου «η ρωσική παρουσία έχει μειωθεί σημαντικά», εξήγησε ο αναλυτής Άαρον Στάιν.
Η ταχύτητα της επιχείρησης «υπενθύμισε σε ποιο βαθμό είναι αδύναμο το καθεστώς», εκτίμησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μάλλον είχαν επαναπαυθεί λόγω της ηρεμίες που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
Αποσύρεται ο στρατός της Συρίας από το Χαλέπι
Εν τω μεταξύ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα μια «προσωρινή απόσυρση στρατευμάτων» στο Χαλέπι, ώστε να προετοιμάσει την αντεπίθεση εναντίον των τζιχαντιστών. Ο στρατός ανέφερε πως η απόσυρση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανασύνταξης εν όψει της άφιξης της ενισχύσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αντεπίθεση.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεκάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε σφοδρές μάχες με τους αντάρτες στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες.