“Did the rain dances ever cause any rain?”
Το “did the rain dances ever cause any rain?” είναι μια μοναχική προσπάθεια επαφής με τον κοινοτισμό, τη μνήμη και την ελπίδα, σε έναν κόσμο βυθισμένο στον ατομισμό, τη λήθη, την παραγωγικοποίηση και την απελπισία. Είναι, ακόμα ένας άσκοπος εκστατικός χορός που περιφέρεται ανάμεσα σε τόνους πλαστικού, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όνειρα, γκλίτερ, χανγκόβερ, τσιμέντα, μνήμες, βαθιά σκοτάδια, κύματα, κινήματα, αρωματικά φυτά, λέξεις, καραμέλες, αποτσίγαρα και ένα σώμα που μπουρδουκλώνεται στα νήματα και αναζητά νοήματα.
Διάρκεια: 30'
Στάλη Συμεών
Artist in Residency
02 – 08/12/24
Παραστατικές τέχνες: Χορός
Τίτλος πρότζεκτ: “Αυτός ο χορός δεν είναι για σένα”
Ελλάδα/Βέλγιο
Περιγραφή του πρότζεκτ:
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επιχειρεί να ενεργοποιήσει θραύσματα μνήμης από συλλογικές τελετουργίες, εστιάζοντας σε τελετουργίες κοινοτήτων που προσπαθούν να μην ενσωματωθουν στη μαζική και εμπορική κουλτούρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελληνική πανκ υποκουλτούρα και στα Αναστενάρια. Το ενδιαφέρον για τις συλλογικές τελετουργίες του περιθωρίου ξεκινά από την παρατήρηση ότι το κοινό εκστατικό αίσθημα και ο συντονισμός των σωμάτων μοιάζει σαν μια κοινοτική πρακτική αγάπης, καθώς υπάρχει μια «αποσιωποίηση» του ατομικού εγώ.
Θα διερευνηθούν τα όρια και οι δυνατότητες της σκηνικής ερμηνείας τέτοιων τελετουργιών, χωρίς να συμβιβάζεται ο μυσταγωγικός και «underground» χαρακτήρας τους. Σκοπός είναι η δημιουργία μιας κινητικής, χορογραφικής και ηχητικής «εργαλειοθήκης» μέσω της οποίας θα «συνομιλούν» οι εκστατικές τελετουργίες και οι πρακτικές των παραστατικών τεχνών.
Η Στάλη Συμεών σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ΕΚΠΑ και Χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ακτίνα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον Χορό στο Κονσερβατόριο της Αμβέρσας κάνοντας έρευνα για τις σωματικότητες και τις τελετουργίες του κοινωνικού περιθωρίου. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της έρευνας “This Dance Is Not For You” συμμετείχε στο residency 10 days to 10’, στα summer residencies στο P.A.R.T.S. και το DeSingel. Το έργο της Eternally Alive, με αφετηρία την ελληνική πανκ συμμετείχε στο Container Festival στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μ54, και αργότερα μια δεύτερη εκδοχή του έργου Eternally Alive- A2 στο “On Bodies” Festival στη Στέγη Χορού της Λευκωσίας. Από το 2020 συνεργάζεται τους BPM theater group ως χορογράφος (Φεστιβάλ Ρεματιάς, Θέατρο Μαυρομιχάλη, ΠΛΥΦΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός).
Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια-περφόρμερ σε δημιουργίες των: La Coja Dansa, Belleville collective, Κική Μπάκα, Βάσω Γιαννακοπούλου, Σάντρα Γρίμμα, Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Χαρά Κασσαράκη, Βαρβάρα Μπαρδακά, Ανθή Δρίλια, Κουλουκούρη Σοφία. Διδάσκει χορό και γιόγκα.
Εργαστήριο χορού και κινητικής έρευνας
με τη Στάλη Συμεών
Κυριακή 08 Δεκεμβρίου, 12:00-14:00
Ελεύθερη Συμμετοχή
Το εργαστήριο ξεκινά με ένα σκορ κινητικού αυτοσχεδιασμού σε ένα ατμοσφαιρικό-ηχητικό τοπίο. Μέσω αυτού του ηχητικού τοπίου-σκορ οι συμμετέχοντες/ουσες καθοδηγούνται σε ένα μισάωρο σωματικό, φαντασιακό και νοητικό ζέσταμα σε μία «τελετουργία» που, συνδυάζοντας πρακτικές των somatics και στοιχεία από συλλογικές τελετουργίες που περιέχουν χορό (συναυλίες, γιορτές κλπ.), επικεντρώνεται στη χαλάρωση του αυχένα και στην κίνηση του κεφαλιού και καλλιεργεί μια διαφορετική αντίληψη του χώρου, της βαρύτητας και του σώματος. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί σχέσεις συλλογικότητας και κοινότητας στην ομάδα, δίνοντας όμως χώρο στον καθένα/μία ξεχωριστά. Τέλος, σε συνδυασμό με την ηχητική ατμόσφαιρα ενεργοποιεί τη φαντασία και τη μνήμη. Στη συνέχεια με μια σειρά κινητικών και λεκτικών εργαλείων, ασκήσεων και παιχνιδιών θα διερευνήσουμε την κατάσταση της έκστασης. Οι επαναληπτικές κινήσεις, ο ρυθμός, η εμπιστοσύνη, το «άφημα» θα είναι οι βασικοί άξονες του εργαστηρίου.
Συνολικά το εργαστήριο καλεί τους/ις συμμετέχοντες/σες να αναζητήσουν και να εξασκήσουν εκείνες τις στιγμές ροής και «ισορροπίας» μεταξύ ατόμου και ομάδας, εσωτερικής γείωσης και ανοίγματος προς τον κόσμο.
Απευθύνεται σε όλους/ες.
Δηλώσεις συμμετοχής: έως το Σάββατο 07 Δεκεμβρίου
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00, Σάββατο: 11:00-13:00, τηλέφωνο: 22810-80690