Σε επιχείρηση να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της Αθήνας για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor προς την Τουρκία προχωρά το Παρίσι, έπειτα από τη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κατασκευαστικό κονσόρτσιουμ της MBDA (που αναπτύσσει τα βλήματα) και την Αγκυρα, αλλά και τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στη «Κ» ότι «αμέσως μετά ακολούθησαν επαφές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο». Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Παρίσι τη Δευτέρα για τη Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μας και εξακολουθούμε να θέλουμε να διαφυλάξουμε τα ελληνικά συμφέροντα». Προκειμένου να αναδείξουν τη δέσμευση της Γαλλίας, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 2 της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη χρειαστεί να αποκρούσει κάποια κίνηση επιθετικότητας. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «η επένδυση μας στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει» και σημείωναν ότι «επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται να σεβαστούμε τη δέσμευσή μας».
Αν και από τη γαλλική πλευρά δεν μπορεί να δοθεί επί της ουσίας κάποια απάντηση για το αν ένα συμβόλαιο πώλησης Meteor προς την Τουρκία είναι ακόμα εφικτό, γίνεται σαφής προσπάθεια να φανεί ότι το Παρίσι δεν έχει το πρώτο λόγο. Οπως είναι γνωστό οι συζητήσεις ξεκίνησαν κυρίως με βρετανική ενθάρρυνση. «Η Γαλλία δεν ηγείται» στην προσπάθεια να γίνει αυτό το συμβόλαιο, έλεγαν οι πηγές αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη βρετανική στάση στο θέμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη γαλλική πλευρά «έχουμε καταγράψει όλα όσα μας μετέφεραν οι ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα» και «εργαζόμαστε ώστε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή ελληνογαλλική εταιρική σχέση». Και κατέληγαν ότι «η πρόθεση των γαλλικών αρχών είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε πτυχή της σχέσης με την Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα και το Παρίσι έχουν έλθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών, καθώς η Ελλάδα προμηθεύτηκε συνολικά 24 μαχητικά τύπου Rafale, ενώ στα ναυπηγεία του Λοριάν ναυπηγούνται τρεις φρεγάτες κλάσης FDI (Κίμων), μάλιστα με τις δύο πλευρές να εξετάζουν και τέταρτη. Η Ελλάδα έχει, επίσης, προμηθευτεί πυραύλους Meteor για τα μαχητικά Rafale, καθώς, επίσης, και άλλα στρατηγικού τύπου βλήματα.
Το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Meteor ήλθε στην επιφάνεια έπειτα από κάποια δημοσιεύματα στον Γαλλικό Τύπο, ενώ οι παρασκηνιακοί διπλωματικοί δίαυλοι άνοιξαν όταν ο κ. Δένδιας κάλεσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Λωράνς Αουέρ για να ρωτήσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες περί πώλησης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιβεβαιώσει μεν την εγρήγορση της Αθήνας, έλαβε δε αποστάσεις από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα.
kathimerini.gr
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Στην διαπραγμάτευση για την τέταρτη φρεγάτα FDI, ανάμεσα σε επιτελείς του Ναυτικού και το γαλλικό κλιμάκιο μπήκαν οι τίτλοι τέλους, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα, την διαμόρφωση.
8 πύραυλοι ΜdCN, 24 αντιαεροπορικοί Aster 30, Exocet είναι τα «κεντριά»- φόβητρο που κρύβονται στα κάνιστρα- φορείς.
Η τέταρτη φρεγάτα με το πιθανό όνομα «Θεμιστοκλής» θα φέρει όλους εκείνους τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά που έχουν κατατάξει το πλοίο σ’ εκείνο που είπαν οι επιτελείς του ναυτικού όταν είδαν τις FDI, «state of the art».
Σύμφωνα με πηγές από το Ναυτικό επιτελείο μένουν ορισμένες γραφειοκρατικές ενέργειες λίγων ημερών ώστε να ξεκινήσει ένας επίσης καθοριστικός κύκλος εγκρίσεων από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία, πριν η δεύτερη προχωρήσει στην κοινοποίηση πρόθεσης της αγοράς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους για το πρόγραμμα των FDI και το σενάριο πρόσκτησης τέταρτου πλοίου δεν είχαν σταματήσει από την περίοδο έναρξης της συνεργασίας των δυο συμβαλλόμενων.
Η 19η Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα που επίσημα άναψε το πράσινο φως των εντατικών διαπραγματεύσεων καθώς τότε η πολιτική ηγεσία είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση της τέταρτης φρεγάτας FDI.
Από τον Σεπτέμβριο ως τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, εξηγούν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, το κάθε βήμα της διαπραγματευτικής γραμμής για την ελληνική πλευρά είχε ως «μπούσουλα» την αρχική σύμβαση που αφορούσε τις τρεις πρώτες φρεγάτες FDI.
Ας βάλουμε έναν αστερίσκο, καθώς, σύμφωνα με τις πηγές μας, η υπόθεση της ενδεχόμενης προμήθειας πυραύλων Meteor στην Τουρκία, δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον, ιδίως όταν η Αθήνα έχει κοινοποιήσει δια του αρμόδιου υπουργού την αντίθεσή της προς την πιθανή συναίνεση της Γαλλίας, ως χώρα- μέλος της κοινοπραξίας των πυραύλων αέρος- αέρος.
Ο αγώνας δρόμου για τα σύγχρονα «ξύλινα τείχη»
Πάντως από τις λίγες διαφοροποιήσεις που στάθηκαν Έλληνες και Γάλλοι κατά την διαπραγμάτευση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι η προσθήκη των κανίστρων Sylver 70 μέσα στα οποία θα μεταφέρονται οι υποστρατηγικοί πύραυλοι ΜdCN, εμβέλειας 1000+ χλμ, γνωστότεροι και ως SCALP.
Ήδη από αρμόδια χείλη έχει εξηγηθεί αρκετά ότι η απόφαση αυτή που αφορά τις φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ», δηλαδή να εξοπλιστούν και με πυραύλους μακρού πλήγματος πέραν των αντιαεροπορικών, αλλάζει σημαντικά το δόγμα του πολεμικού ναυτικού.
Και οι κύριες μονάδες κρούσης του στόλου από παθητικό ρόλο υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος και την Μεσόγειο, γίνονται ικανές να βάλλουν ιδιαίτερα βαθιά εντός της εχθρικής ενδοχώρας.
Το πολεμικό ναυτικό κυριολεκτικά τοποθετείται ίσως στην πιο κρίσιμη χρονικά καμπή του, μια και η απόφαση πχ για τις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ δεν έχουν ανακοινωθεί, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το πρόγραμμα αναβάθμισης θα προχωρήσει.
Κατά συνέπεια οι ενδεχομένως τέσσερις FDI και οι τέσσερις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ είναι εκείνες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια έως ότου ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν την ενίσχυση με σύγχρονες μονάδες επιφανείας για τον στόλο.
Και είναι σημαντικές οι αποφάσεις αυτές διότι «απέναντι» το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας είναι η πλήρης ανατροπή των ναυτικών δυνάμεων.
Από τα τελευταία άρθρα του το Bloomberg αναφέρει ότι η Άγκυρα δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της, να καταφέρει τη ναυτική υπεροχή όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά στην ευρύτερη περιοχή.
Και δια της ισχύος, της πολιτικής των κανονιοφόρων, επιχειρεί την κυριαρχία σε θαλάσσιες ζώνες, ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται εκατοντάδες ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Ήδη η γείτονα θέλει να εμφανίζεται ως κράτος ανάμεσα στις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις.
Η αποτροπή του κοστίζει και η αναμονή για την άφιξη της «ΚΙΜΩΝ»
Μόνο και μόνο η προσθήκη των πυραύλων ΜdCN ναι μεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά ταυτόχρονα μεταφράζεται σε αύξηση του συνολικού κόστους για την τέταρτη φρεγάτα, με τους Γάλλους να έχουν υποσχεθεί μακροχρόνια αποπληρωμή.
Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τα βήματα των εγκρίσεων από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα φέρουν εντός Φεβρουαρίου και την τέταρτη FDI στην εισήγηση του υπουργού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Την ίδια στιγμή στο κατασκευαστικό ναυπηγείο της Γαλλίας η πρώτη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» και το ναυτικό κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής τελούν εν αναμονή της έναρξης των δοκιμών, τόσο εν όρμω, όσο και εν πλω.
Εντός του τρέχοντος έτους η «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται ότι θα πλεύσει σε ελληνικά νερά την ώρα που οι άλλες δυο φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» & «ΦΟΡΜΙΩΝ» θα περνούν τις διαδικασίες δοκιμών και ελέγχων, πριν υψώσουν κι αυτές στον ιστό τους την ένδοξη σημαία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του οποίου αποστολή είναι να μην υποστείλει ποτέ την γαλανόλευκη, προασπίζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.