Σε καθεστώς προστασίας με Προεδρικά Διατάγματα για τη θωράκιση περιοχών και την αποτελεσματικότερη προστασία της βιοποικιλότητας και άλλων οικολογικών ιδιαιτεροτήτων προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τον σάλο που ξέσπασε με την απόπειρα δόμησης στο Σαρακήνικο της Μήλου.
Γίνεται δηλαδή μια συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και σε περιοχές όπως το Σαρακήνικο και το Κλέφτικο στη Μήλο, η Γυάρος, η Μάνη, η Μεσσηνία, ο Αξιός, το πάρκο Ιονίου, το πάρκο Αιγαίου, η Θεσσαλία, τα οποία εκμεταλλεύονται στο μέγιστο επιτήδειοι επενδυτές, με κίνδυνο τετελεσμένων και καταστροφής πολύτιμων οικοσυστημάτων αλλά και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η αβλεψία μάλιστα της Υπηρεσίας Δόμησης Μήλου (ΥΔΟΜ) να χορηγήσει οικοδομική άδεια σε μια περιοχή για την οποία ο δήμος του νησιού είχε βγάλει απαγορευτικό δόμησης, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αδιαφανείς διαδικασίες, διαπλοκή και τοπική διαφθορά.
Τα θέματα αυτά η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις που θα μπορούν να είναι ρεαλιστικές και να δώσουν διέξοδο σε ένα θέμα που αφορά όλη τη χώρα και επεκτείνεται από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη μέχρι τη Χαλκιδική.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο φαίνεται να είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης οι ΥΔΟΜ να επιστρέψουν στο κεντρικό κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις η διοίκηση των υπηρεσιών δόμησης να περάσει από πλευράς χάραξης της πολεοδομικής πολιτικής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το υπουργείο Εσωτερικών που σήμερα εποπτεύει τις Πολεοδομίες μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα διατηρήσει τη διοικητική λειτουργία τους με στόχο οι δήμοι να έχουν έναν ελεγκτικό ρόλο και να μπορούν να παρεμβαίνουν στη διοίκηση εφόσον κρίνουν ότι αυτό απαιτείται.
Η αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Δόμησης της Μήλου και η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας Unique Development επέτρεψαν δίχως κανέναν αστερίσκο την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου με δόμηση περίπου 3.000 τ.μ (συν τρεις πολυτελείς κατοικίες σε όμορο οικόπεδο που εκδόθηκαν με ξεχωριστή οικοδομική άδεια) φέρνει στο προσκήνιο τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πολεοδομιών που από το 2010 με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» πέρασαν στους δήμους διαλύοντας τις παλιές Νομαρχιακές Πολεοδομίες.
Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας τόσο ως προς την καθυστέρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού, που στερεί για δεκαετίες κανόνες δόμησης, και υποθάλπει τα οικιστικά τερατουργήματα κάθε λογής επενδυτή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τοπία μοναδικά σε όλο τον πλανήτη που χάριν κέρδους και με ένα γκρίζο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετατρέπονται πολύ εύκολα σε οικόπεδα.
Δεν είδαν τίποτα
Στο Σαρακήνικο, για παράδειγμα, η αρμόδια Πολεοδομία Μήλου που εξέδωσε την οικοδομική άδεια δεν είδε τίποτα μεμπτό, παρότι Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνώριζαν ότι στο προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος ο δήμος (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης - ΣΧΟΟΑΠ) και είχε ξεκινήσει χρόνια πριν η δόμηση στην επίμαχη περιοχή απαγορευόταν.
«Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί στο ΣΧΟΟΑΠ ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνεπώς όλοι ήξεραν ότι η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ που θα αξιοποιηθεί από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα μπορεί να δομηθεί. Ομως το αγνόησαν», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι «ο Δήμος Μήλου είχε όντως προτείνει την επίμαχη περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους όπως η παραλία στο Κλέφτικο, αλλά χορήγησε την άδεια στον επενδυτή χωρίς να ζητήσει αναστολή έκδοσης αδειών. Κάτι που γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει καθώς υπάρχει η νομική δυνατότητα και έχει ακολουθηθεί η ίδια πρακτική σε Μύκονο και Σαντορίνη».
Ετσι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή αγοραπωλησίας το 2023 και ο επενδυτής με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας απέκτησε το οικόπεδο αντί 1.258.000 ευρώ από τους ιδιοκτήτες της έκτασης που κατείχαν με τη σειρά τους συμβόλαια και τίτλους χρησικτησίας που χάνονται στα βάθη του περασμένου αιώνα.
Η έκταση των περίπου 20 στρεμμάτων, στην οποία θα φιλοξενούνταν το παραθαλάσσιο resort, εξασφάλισε έτσι όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνταν (Αρχαιολογία, Δασαρχείο κ.ά.) και φαινομενικά δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι. Το μαγευτικό τοπίο του Σαρακήνικου με τα χαρακτηριστικά λευκά βράχια που θεωρείται ένα από τα σημεία ιδιαίτερου κάλλους του πλανήτη ήταν απλώς η «υπεραξία» του επενδυτικού σχεδίου!
Τα σημεία όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής
Ως προς τις «τρύπες» στο καθεστώς προστασίας που δεν υπάρχει για την περιοχή, ο υπουργός τονίζει ότι όλη η Ελλάδα έχει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. «Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός δεν πηγαίνει στις περιοχές ιδιαίτερης ασχήμιας, συνεπώς όταν έχεις μια περιοχή όπως το Σαρακήνικο, το αν θα υπάρξει προστασία ή όχι είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης». Το υπουργείο, όπως λέει, έχει να ισορροπήσει σε μια λεπτή κλωστή.
Από τη μία να διαχειριστεί τις απαγορεύσεις του ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση και από την άλλη τις πιέσεις όσων θέλουν να χτίσουν σε αυτές τις περιοχές ή όσων έχτισαν και θέλουν να μπει φρένο. Αυτό, τονίζει, είναι αντικείμενο του πολεοδομικού σχεδιασμού, γι’ αυτό τα πολεοδομικά σχέδια συνιστούν μια μεγάλη μεταρρύθμιση, παρότι σηκώνουν στο πόδι όλες τις τοπικές κοινωνίες.
Διαβάστε εδώ την συνέχεια του άρθρου