Habemus …τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας! Ανακοινώθηκαν το βράδυ της 10ης Μαρτίου στην 32η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σκούφων που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γλυφάδας συνεπαίρνοντας τους ουρανίσκους των περίπου 300 καλεσμένων με το εκλεκτό δείπνο προς τιμήν των βραβευμένων που επιμελήθηκαν οι Karime Lopez και Takahiko Kondo, executive chefs της Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία.
Ήταν μια βραδιά γεμάτη λάμψη, χαμόγελα, συγχαρητήρια χειροκροτήματα, υψηλή κουζίνα και (ολίγη από) υψηλή μόδα, με παρούσα την αφρόκρεμα των Ελλήνων σεφ, αρκετούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, επιχειρηματίες της εστίασης, του τουρισμού και άλλους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα με το γαστρονομικά πράγματα της χώρας.
Σταθερή πρωτιά για το Etrusco της Κέρκυρας
Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές, ο τίτλος του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένει για 13η συνεχή χρονιά στο Etrusco της Κέρκυρας και στα χέρια του Έκτορα Μποτρίνι, ενώ τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα – γεγονός πρωτόγνωρο για τον θεσμό. Ολόκληρη η λίστα των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με Χρυσούς Σκούφους και Top Notch (τα βραβεία ένα «σκαλοπάτι» πριν τον Σκούφο) στο τέλος του άρθρου. Chef patissier για το 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο Ex Machina που φαίνεται πώς έκλεψε την καρδιά του κόσμου.
Ποιο ρόλο παίζουν και τι γεύση αφήνουν όμως οι Χρυσοί Σκούφοι για το συνολική εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας και της εστιατορικής σκηνής; Τι σημαίνει για έναν σεφ να κατακτήσει την περίφημη διάκριση και τι σημαίνει για τους κριτές η μέρα της απονομής των βραβείων; Πώς ξεχωρίζεις ένα έξοχο εστιατόριο από ένα πάρα πολύ καλό, «πονοκέφαλο» που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο οι άνθρωποι της Γευσιγνωστικής Επιτροπής; Μιλήσαμε γι’ αυτά και άλλα στο περιθώριο της τελετής με βραβευθέντες σεφ, κριτικούς εστιατορίων του περιοδικού «αθηνόραμα» (εμπνευστή του θεσμού και διοργανωτή της γιορτής) και μέλη της Γευσιγνωστικής Επιτροπής των Χρυσών Σκούφων.
Διαβάστε εδώ την συνέχεια του άρθρου.