Mπαίνοντας στο δημαρχείο των Τρικάλων, συναντάς στο ισόγειο μια μεγάλη τζαμαρία. Δεν είναι το γκισέ κάποιας δημοτικής υπηρεσίας ή γραφείου πληροφοριών. Πρόκειται για το κέντρο ελέγχου του Δήμου Τρικκαίων, όπου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά σε πολλές οθόνες ταυτόχρονα την εικόνα της πόλης τους: από την πληρότητα των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ και την ποιότητα του πόσιμου νερού μέχρι το επίπεδο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορα σημεία, το πώς κινείται ο δημοτικός στόλος οχημάτων και πολλά ακόμη. Σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα που περιμένεις να αντικρίσεις στο δημαρχείο μιας επαρχιακής πόλης 70.000 κατοίκων. Όπως επίσης δεν περιμένεις να σερφάρεις δωρεάν σε όλους τους δημόσιους χώρους ή να υπάρχει ένα διευρυμένο δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών που να ξεπερνά τα 48 χλμ.
Και όμως τα Τρίκαλα, που φέρουν τη φήμη της πιο «έξυπνης» πόλης της χώρας, έχουν μακρά παράδοση στις τεχνολογικές πρωτιές. Εδώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε ένα μητροπολιτικό δίκτυο (ΜΑΝ) το 2004, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε ασύρματο δίκτυο με 15 κόμβους, που κάλυπτε το αστικό κέντρο και πρόσφερε για πρώτη φορά στη χώρα δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Περίπου την ίδια περίοδο εφαρμόστηκε και η ελεγχόμενη στάθμευση, όπου οι πολίτες μέσω του κινητού έδιναν το στίγμα τους κι έπαιρναν χρόνο στάθμευσης. Τέλος, το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή δικτύου 5G σε ελληνική πόλη. «Είχαμε διαμορφώσει ειδικά έναν χώρο στις εγκαταστάσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ και παρακολουθήσαμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων χειρουργική ρομποτική επέμβαση με τον γιατρό να βρίσκεται στα Τρίκαλα», θυμάται ο Χάρης Καλλιάρας, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΤ και ειδικός συνεργάτης του τότε δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου, σε θέματα στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού.
E-Trikala
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θεμέλια για το ψηφιακό άλμα των Τρικάλων μπήκαν το μακρινό 2004 με την ίδρυση του e-trikala, το οποίο αρχικά λειτουργούσε ως γραφείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας στον δήμο. Μέσα σε μία τετραετία το γραφείο εξελίχθηκε σε Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, με τον δήμο να κατέχει το 99% και το υπόλοιπο 1% να ανήκει στο τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Η συγκεκριμένη νομική μορφή έδωσε μεγάλη ευελιξία στην εταιρεία, ώστε απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να σχεδιάζει και να υλοποιεί διάφορα καινοτόμα έργα σε συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς», σημειώνει ο Χάρης Καλλιάρας. Από το 2008, η e-Trikala AE ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε έργα κοινωνικής μέριμνας, όπως δράσεις τηλεπρόνοιας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφαρμογή για τους διαβητικούς, που έστελνε τις μετρήσεις του σακχάρου τους αυτόματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από όπου αν χρειαζόταν τους κατηύθυναν οι γιατροί.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου