Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Breitbart, όπου ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «win-win» εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά τους δασμούς Τραμπ, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε, έπειτα από ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. «Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος, εκτιμώ τα σχόλιά του» είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με κάθε έναν από αυτούς (σ.σ. με κάθε χώρα), θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Μητσοτάκης στο Breitbart: Η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε «win-win» συμφωνία με τις ΗΠΑ
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Breitbart News, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις ξεκινήσει νέες εμπορικές κινήσεις έναντι των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, που εστιάζουν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, είχαν κυρίως σχεδιαστεί πριν την ανακοίνωση των παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Breitbart News, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου στον δημοσιογράφο Ματ Μπόιλ, που βρίσκεται στη χώρα μας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης win-win στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν από την αρχή η σταθερή μου πεποίθηση, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση πέρα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο Breitbart News στέλνει ένα μήνυμα από την Ευρώπη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Τραμπ, ενώ φαίνεται πως ωριμάζει η συνείδηση στην ήπειρο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών του Αμερικανού προέδρου είναι η Κίνα.
Όσον αφορά το ειδικό μήνυμα της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Breitbart News ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC -μια συμφωνία εμπορικού διαδρόμου που έχει υπογράψει ο Τραμπ με χώρες όπως η Ινδία, κράτη της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκά κράτη. Ο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) θεωρείται από πολλούς στη Δύση ως η αμερικανική απάντηση στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον IMEEC ως έναν διάδρομο που ενώνει τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, με την ισχυρότερη δημοκρατία, τις ΗΠΑ, με τη γέφυρα ανάμεσά τους να είναι η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας.
Σε νέα φάση έντασης μπαίνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άμεση αύξηση των δασμών επί των κινεζικών εισαγωγών στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 125%.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα προς τις αγορές του κόσμου», καταγγέλλοντας εμμέσως πρακτικές εκμετάλλευσης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε κάποιο σημείο –ελπίζω στο άμεσο μέλλον– η Κίνα θα καταλάβει ότι οι εποχές που έκλεβε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν είναι πια βιώσιμες ή αποδεκτές.»
[Ο Τραμπ μειώνει τους δασμούς στο 10% σε όλο τον κόσμο για 90 μέρες - Μόνο στην Κίνα τους ανέβασε στο 125%]
Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση επιπρόσθετων δασμών για τις περισσότερες από 75 χώρες που, όπως είπε, έχουν προσεγγίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου) ζητώντας διάλογο για θέματα όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η νομισματική πολιτική και οι μη νομισματικοί δασμοί.
Καθώς οι χώρες αυτές δεν προχώρησαν σε αντίποινα –«κατόπιν έντονης δικής μου σύστασης», όπως επεσήμανε– ο Τραμπ προχώρησε στην εφαρμογή σημαντικά μειωμένου ανταποδοτικού δασμού, μόλις 10%, που τίθεται επίσης άμεσα σε ισχύ για αυτές τις χώρες. «Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα!», κατέληξε στην ανάρτησή του.
Εν τω μεταξύ αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, οι αγορές εμφάνισαν σημάδια ανάκαμψης, αφού ο Dow Jones, εκτοξεύτηκε αστραπιαία μετά το συντηρητικό rebound που είχε κάνει τις προηγούμενες ώρες.
Οι Γερμανοί συντηρητικοί υπό τον Φρίντριχ Μερτς κατέληξαν σήμερα, Τετάρτη σε συμφωνία συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με στόχο να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος απειλεί με ύφεση.
Η συμφωνία έρχεται μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ του εν αναμονή καγκελάριου Μερτς και του SPD.
Η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας έχει πάρει νέα επείγουσα ανάγκη, καθώς η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής η οποία πυροδοτήθηκε από τους σαρωτικούς δασμούς εισαγωγών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU και το SPD θα παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στις 3:00 μ.μ. τοπική ώρα, δήλωσε το κόμμα CSU.
Ο Μερτς, ο οποίος αποκάλεσε τις ΗΠΑ του Τραμπ αναξιόπιστο σύμμαχο, έχει ήδη υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες καθώς η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την εχθρική Ρωσία ενώ παράλληλα καλείται να στηρίξει τις επιχειρήσεις που παλεύουν με υψηλό κόστος και αδύναμη ζήτηση.
Έχει επίσης δεσμευτεί να γίνει πιο σκληρός με το ζήτημα της μετανάστευσης, απομακρύνοντας τη Γερμανία από μια πιο φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική.
Η συμφωνία συνασπισμού πρέπει να επικυρωθεί με ψηφοφορία των μελών του SPD.
Εάν το SPD στηρίξει τη συμφωνία, η καγκελαρία θα επιστρέψει στους συντηρητικούς μετά την τριετή διακυβέρνηση του Όλοφ Σολτς του SPD.
Καθώς οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του συνασπισμού άρχισαν να διαρρέουν, μια πηγή είπε ότι η Γερμανία θα μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 2028 και θα μεταρρυθμίσει τις πληρωμές πρόνοιας.
Πηγή: skai.gr
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δύο Κινέζοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως είπε, οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στη διάρκεια μαχών με τους Ρώσους εισβολείς με έξι Κινέζους στρατιώτες και δύο από αυτούς έχουν αιχμαλωτιστεί. Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στους αξιωματούχους του Κιέβου να ζητήσουν εξηγήσεις από το Πεκίνο.
“Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι από μόλις δύο Κινέζοι στις μονάδες [ρωσικής] κατοχής. Τώρα ανακαλύπτουμε όλα τα γεγονότα”, πρόσθεσε.
Η Κίνα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι προμήθευσε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου με όπλα.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Κίνα συμμετέχει στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είπε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να αντιδράσουν.
Όσον αφορά τους Κινέζους που αιχμαλωτίστηκαν, ο Ζελένσκι παραθέτει βίντεο με έναν εκ των φερόμενων ως αιχμαλώτων, και αναφέρει ότι οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ πάνω τους βρέθηκαν έγγραφα ταυτοποίησης, τραπεζικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα.
Στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων έχουν ενταχθεί στον στρατό της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, συχνά με αντάλλαγμα υποσχέσεις για μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης στείλει χιλιάδες δικούς της στρατιώτες για να στηρίξουν τη Ρωσία.
Θα υπάρξουν διαφορετικές συνέπειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανάλογα με την ταυτότητα των Κινέζων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν, λέει ο αναλυτής Michael Clarke στο Sky News.
“Αν πρόκειται απλώς για Κινέζους που πολεμούν ως μισθοφόροι, τότε αυτό είναι κάτι προφανώς ενοχλητικό για την Κίνα. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, δεν πηγαίνει παραπέρα. Εάν οι στρατιώτες υπακούουν σε κινεζικές κρατικές εντολές, τότε θα ξεπερασεί «ένα μεγάλο όριο νομιμότητας» και θα ήταν «πολύ, πολύ ενοχλητικό» για το Πεκίνο.
Και εξηγεί: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι Κινέζοι στέλνουν άτομα να πολεμήσουν σε μια αμφισβητούμενη περιοχή για να συμμετάσχουν σε μια εισβολή σε μια ξένη χώρα. Οι Κινέζοι θα προσποιηθούν ότι δεν είναι η αλήθεια και οι Ρώσοι θα λένε ότι το Ντόνετσκ είναι ρωσικό έδαφος, αλλά νομικά, φυσικά, δεν είναι. «Είναι ουκρανικό έδαφος και είναι από το 1991».
Με πληροφορίες από SkyNews