Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία ΒΒΒ, διατηρώντας σταθερό το outlook, ανακοίνωσε η Standard & Poor's, με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών και της εμπιστοσύνης των πολιτών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να σχολιάζει ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην καταστροφολογία.
Η αναβάθμιση έγινε σε μία παγκοσμίως δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται δύο σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης απέδωσε την αναβάθμιση στη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερά πτωτική πορεία του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στο σκεπτικό της η S&P αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2024. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, που ισοδυναμεί με άμεσο πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμένο στόχο του 2,1% του ΑΕΠ». Ο οίκος εξηγεί την υπεραπόδοση με βάση τις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης και αναμένει ότι αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει την αύξηση των εσόδων φέτος.
«Η δημοσιονομική πορεία είναι καλά εδραιωμένη. Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2028. Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική σύνεση και την ανασυγκρότηση αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, οι προβλέψεις «χωρίς αλλαγή πολιτικής» εξακολουθούν να δείχνουν θετικά κυκλικά κέρδη για το ελληνικό δημόσιο ταμείο - αυτό δίνει στην κυβέρνηση ουσιαστική δημοσιονομική ευελιξία για τη λήψη διακριτικών μέτρων. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσθετα έκτακτα έσοδα για την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, ιδίως καθώς το NextGenEU αρχίζει να εκκαθαρίζεται από το 2027» αναφέρει.
Η S&P εκτιμά ότι «η οικονομία της Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης. Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% την περίοδο 2025-2028. Δεδομένων των περιορισμένων άμεσων συνδέσεων, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αλλαγές στους δασμούς των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι μέτριος. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας που συνδέεται με το NextGenEU κατά την περίοδο 2025-2026 θα προσφέρει σημαντική ώθηση. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης, την άνοδο των πραγματικών μισθών και τις πιθανές θετικές δευτερογενείς επιδράσεις από τις υψηλότερες δαπάνες της Γερμανίας και της ΕΕ».
«Ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ παρουσιάζει σαφή και συνεχή βελτίωση. Τα διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την ανθεκτική ανάπτυξη, μας οδηγούν στην πρόβλεψη ότι ο λόγος αυτός θα μειωθεί στο 114% το 2028. Αυτό θα είναι 50 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον λόγο στο τέλος του 2019, σηματοδοτώντας μία από τις ισχυρότερες βελτιώσεις παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό. Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2025-2026, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση», υπογραμμίζει.
Ειδικά για τοους δασμούς Τραμπ ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι διαχειρίσιμος. «Η Ελλάδα έχει μόνο μια μικρή άμεση έκθεση στις ΗΠΑ. Οι άμεσες εξαγωγές αγαθών ανέρχονται περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ. Τούτου λεχθέντος, η Γερμανία και η Ιταλία, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, είναι σημαντικά πιο εκτεθειμένες στον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών. Ο μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος παρουσιάζει αυξανόμενη σημασία τα τελευταία χρόνια, εξάγει σημαντικό όγκο ενδιάμεσων αγαθών σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας. Επιπλέον, ο ναυτιλιακός κλάδος της Ελλάδας θα επηρεαστεί σαφώς αρνητικά από τη μείωση του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικές επανεξαγωγής και αλλαγής δρομολόγησης για τον μετριασμό του συνολικού αντίκτυπου. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της αρκετά χαμηλής συνεισφοράς του στα δημόσια έσοδα, ένα σοκ στον ναυτιλιακό τομέα είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά».
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι «σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει την οικονομική πορεία πιο βιώσιμη, αλλά τα σημεία συμφόρησης σε τομείς όπως η δικαιοσύνη εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. Οι ευρείας κλίμακας διαμαρτυρίες που σηματοδοτούν τη διετή επέτειο της σιδηροδρομικής καταστροφής στα Τέμπη είναι απίθανο να υπονομεύσουν τη βραχυπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα».
Για τις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος θεωρεί ότι οι κίνδυνοι «έχουν υποχωρήσει και οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης. Το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα πρότυπα της ευρωζώνης, ενισχυμένο από την προληπτική εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μακροπροληπτικά μέτρα και την επιτυχή εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) - κυρίως μέσω του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής».
Πιερρακάκης: Δικαιώνονται οι κυβερνητικές επιλογές και η εμπιστοσύνη των πολιτών
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη».
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:
«Οι προβλέψεις της S&P για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών που ενστερνίστηκαν την πεποίθησή μας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από την πολυετή οικονομική περιπέτεια. Αυτός είναι ο δρόμος και για το μέλλον. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας, χτίζουμε την οικονομία σε υγιή θεμέλια, επιστρέφουμε στην κοινωνία δίκαιο μερίδιο από την πρόοδο.
Η σημερινή έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%. Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η S&P εκτιμά ότι στην απασχόληση έχουμε ήδη επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008, προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αυξήσεις των εισοδημάτων για όλους, ως απόρροια της θετικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.
Η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη»
Με το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την ειρηνευτική προσπάθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται, εάν δεν υπάρξει «ενθουσιασμός» τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγο μετά την ανάλογη τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να παίξει μαζί του».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μεχμέτ Οζ, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ως διευθυντής των Κέντρων Medicare και Medicaid Services, που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα το ολοκληρώσουμε, ιδανικά. Αν για κάποιον λόγο ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο... τότε απλώς θα το προσπεράσουμε. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε αυτό».
Πάντως, δεν αποκλείει να υπάρξει λύση. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος παίζει μαζί μου»
Νωρίτερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει την αίσθηση ότι η Ρωσία «παίζει μαζί του», τόνισε πως έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη διαπραγματεύσεις και πως είναι σε θέση να καταλαβαίνει πότε κάποιος προσπαθεί να τον εξαπατήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλη μου η ζωή ήταν μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος “παίζει” μαζί μου.»
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι χρειάζεται να δει «ενθουσιασμό» από τις δύο πλευρές προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό. Νομίζω ότι τον βλέπω και από τις δύο πλευρές» και κατέληξε: «Κανείς δεν παίζει μαζί μου».
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος»
Νωρίτερα, ο Μάρκο Ρούμπιο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο.
«Αν δεν είναι δυνατό να μπει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε» είπε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν να αναχωρήσει από το Παρίσι ύστερα από συνάντηση, χθες Μεγάλη Πέμπτη, με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους στην οποία συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
«Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια και θέλουμε να μπει ένα τέλος, αλλά δεν είναι δικός μας πόλεμος» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε 87 ημέρες προσπαθώντας να βάλει τέλος στον πόλεμο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να αποφασίσουμε αν αυτό είναι δυνατό ή όχι (σ.σ. να τελειώσει ο πόλεμος). Γι' αυτό εμπλέκουμε και τις δύο πλευρές».
Όπως υποστήριξε, ο Τραμπ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία αλλά έχει πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει παρακάτω εκτός κι αν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.
Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν «να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση» της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον από το αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.
Σε μια νέα και εντατική προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και μερική αποκλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, καθώς και συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, ενώ τίθεται στο περιθώριο το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ισοδυναμεί με μια οριστική συμφωνία ειρήνης, ενώ επισημαίνεται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου εξαρτάται πλήρως από τη βούληση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
[Bloomberg: Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - Παραμονή των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη και χαλάρωση των κυρώσεων]
Ουκρανική δυσφορία για «παράκαμψη» κυριαρχίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας το σχέδιο από το Κίεβο, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Γουίτκοφ, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη». «Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τα ουκρανικά εδάφη ανήκουν στον λαό μας».
Η Ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Boomberg, έχει ήδη δεχθεί το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιμένει πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι επικεντρώθηκε κυρίως στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκεχειρίας και στη συγκρότηση ενδεχόμενης ειρηνευτικής δύναμης.
ΗΠΑ: Πίεση για συμφωνία «εντός εβδομάδων»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε πάντως πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συνεχίσει την ειρηνευτική της προσπάθεια για «εβδομάδες ή μήνες» αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος. «Πρέπει να διαπιστώσουμε άμεσα — εννοώ σε μερικές ημέρες — αν αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδώσει. Αν όχι, έχουμε άλλες προτεραιότητες», δήλωσε.
Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από τη Ρώμη, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως υπάρχουν προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει επίσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους ένα «πλαίσιο ανθεκτικής και διαρκούς ειρήνης». Δεν διευκρινίστηκε εάν η εφαρμογή του σχεδίου θα συνδεθεί με σταδιακή άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το «αντάλλαγμα» της Ρωσίας και τα αγκάθια του σχεδίου
Η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητά σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία την άρση των κυρώσεων και τον τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Παράλληλα, ζητά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Γουίτκοφ μίλησε για συμφωνία που «στρέφεται γύρω από πέντε περιοχές», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της μέσα στην εβδομάδα, με πυραύλους να πλήττουν την πόλη Σούμι σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους. Επίσης, την Παρασκευή έληξε μονομερώς η ρωσική εκεχειρία για ενεργειακές υποδομές, ενώ δεν έγινε δεκτό αίτημα για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα.
Ευρωπαϊκή υποστήριξη με προϋποθέσεις
Οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία και χαρακτήρισαν τις συνομιλίες του Παρισιού «εποικοδομητικές». Παράλληλα, αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των δεσμεύσεών τους απέναντι στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Μεταξύ αυτών, η πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης «καθησυχασμού» (reassurance force) στην Ουκρανία και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της στο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας.
Η ελπίδα Παρισιού και Λονδίνου είναι ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών θα πείσουν την Ουάσινγκτον — και ειδικά τη διοίκηση Τραμπ — να παράσχει την απαραίτητη πολιτική και στρατηγική στήριξη για ένα βιώσιμο μεταπολεμικό πλαίσιο ασφαλείας στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση την Πέμπτη στο λιμάνι που αποθηκεύονται καύσιμα Ρας Ίσα, στη δυτική Υεμένη, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν το λιμάνι.
«Σήμερα, οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν για να εξαλείψουν αυτήν την πηγή καυσίμων για τους τρομοκράτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν», αναφέρεται στην ανάρτηση, με την επισήμανση ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να πληγεί οικονομικά η οργάνωση και όχι ο λαός της Υεμένης.
Πηγή: skai.gr
Την πρώτη διαστημική πτήση «γένους θηλυκού» πραγματοποίησε η εταιρεία Blue Origin. Κέιτι Πέρι, Λόρεν Σάντσεζ, Γκέιλ Κινγκ, Αΐσα Μπόου, Αμάντα Νγκουέν και Κεριάν Φλιν απογειώθηκαν από το Τέξας και συμμετείχαν στην 11λεπτη διαδρομή πάνω από τη Γη.
Οι έξι γυναίκες πέρασαν τρία λεπτά σε μηδενική βαρύτητα, με την Blue Origin να δημοσιεύει το πρώτο βίντεο στο οποίο βρίσκονται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Σε αυτό, η Κέιτι Πέρι κρατά μία μαργαρίτα που είχε μαζί της για την κόρη της, ενώ η επιστήμονας της NASA Αϊσά Μπόου, κρατούσε τη σημαία από τη χώρα καταγωγής της, τις Μπαχάμες. Τα πλάνα κατέγραψαν την σκηνοθέτη Κεριάν Φλιν να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, ενώ η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Αμάντα Νγκουίνε φαινόταν να χαμογελάει, καθώς αιωρούνταν.
Τα δάκρυα της Όπρα
Ενώ οι έξι γυναίκες βρίσκονταν στο διάστημα, η Όπρα Γουίνφρεϊ που βρισκόταν στο έδαφος δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη φίλη της, Γκέιλ Κινγκ. Η παρουσιάστρια έβαλε τα κλάματα, όταν ο πύραυλος απογειώθηκε, ενώ έπιανε το κεφάλι της.
Η Όπρα δήλωσε ότι «δεν ήταν ποτέ πιο περήφανη» για την Κινγκ στα 50 χρόνια φιλίας τους, επισημαίνοντας πως το ταξίδι στο Διάστημα βοήθησε την παρουσιάστρια να ξεπεράσει τον φόβο.
Η τούμπα του Τζεφ Μπέζος
Και ενώ η προσγείωση της διαστημικής πτήσης ήταν ήπια, ο Τζεφ Μπέζος αντιμετώπισε… αναταράξεις όταν προσπάθησε να χαιρετήσει την επιστροφή τόσο της αρραβωνιαστικιάς του, Λόρεν Σάντσεζ, όσο και των άλλων πέντε γυναικών που ήταν στην πτήση. Ο μεγιστάνας σκόνταψε και έπεσε, ενώ προχωρούσε γρήγορα για να ανοίξει την πόρτα της κάψουλας. Η Σάντσεζ αγκάλιασε τον Μπέζος μόλις βγήκε από την κάψουλα και έτρεξε γρήγορα προς την οικογένειά της.
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν — μεταξύ τους και 10 παιδιά — σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο κέντρο της ουκρανικής πόλης Σούμι, την Κυριακή των Βαΐων.
Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές την ώρα που πλήθος κόσμου κατευθυνόταν προς την εκκλησία κρατώντας κλαδιά ιτιάς, όπως συνηθίζεται για τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω της Κυριακής των Βαΐων. Ένας από τους πυραύλους έπεσε πάνω σε τρόλεϊ γεμάτο επιβάτες, προκαλώντας χάος.
Βίντεο από το σημείο δείχνουν απανθρακωμένα οχήματα, πτώματα στον δρόμο και αιμόφυρτους διασώστες να μεταφέρουν επιζώντες.
«Κατάφερα να στρίψω λίγο πριν την έκρηξη. Τα πάντα ανατινάχθηκαν: τα τζάμια, οι πόρτες… Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη», ανέφερε επιζών, με επίδεσμο στο κεφάλι του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για στοχευμένη τρομοκρατία και κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιδράσουν «σκληρά».
«Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν κανονικό δρόμο, κανονική ζωή: σπίτια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτοκίνητα στον δρόμο... Και όλα αυτά μια μέρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία – Κυριακή των Βαΐων», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του. «Μόνο ένα καθίκι μπορεί να το κάνει αυτό. Η Ρωσία θέλει ακριβώς αυτού του τύπου την τρομοκρατία και παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο. Χωρίς πίεση στον επιτιθέμενο, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

«Μόνο παλιάνθρωποι μπορούν να δράσουν με αυτό τον τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή καθημερινών ανθρώπων», ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ανάρτηση που συνόδευσε με ένα βίντεο με σορούς στο έδαφος, ένα κατεστραμμένο λεωφορείο και καμμένα αυτοκίνητα στη μέση ενός κεντρικού δρόμου.
[Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Σούμι-3]
Prosecutor General’s Office via Telegram/Handout via REUTERS
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AF