Σε σοκ η Μινεσότα και οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτού της πολιτείας, Μελίσα Χόρτμαν και του συζύγου της, μέσα στο σπίτι τους, τα ξημερώματα από ένοπλο που παρουσιάστηκε μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός.
Ο δράστης, ο οποίος διαφεύγει, ταυτοποιήθηκε ως ο 57χρονος Βανς Λούθερ Μπόελτερ, πρώην υπάλληλος του επίσης Δημοκρατικού κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, διορισμένος στο παρελθόν σε ένα από τα συμβούλια του κυβερνήτη.
Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν φυλλάδια των "No Kings («Όχι Βασιλιάδες») - του κινήματος που έχει προγραμματίσει για σήμερα, ανήμερα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Ουάσινγκτον, διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις κατά της κυβέρνησης Τραμπ - καθώς και ένα «μανιφέστο» που απαριθμούσε άλλους βουλευτές και αξιωματούχους.
Ο Γουόλζ δήλωσε ότι ο ένοπλος πήγε στην κατοικία των Χόρτμαν αφού πρώτα μπήκε στο σπίτι του γερουσιαστή Τζον Χόφμαν, όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον ίδιο και τη σύζυγό του.
«Αυτή ήταν μια πράξη στοχευμένης πολιτικής βίας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Μινεσότα.
Ο Μπόελτερ διορίστηκε από τον Γουόλζ το 2019 για να υπηρετήσει για μια τετραετή θητεία στο Συμβούλιο Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού του Κυβερνήτη, σύμφωνα με έγγραφα.
Προηγουμένως υπηρέτησε στο Συμβούλιο Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού του Κυβερνήτη, το 2016, υπό τον τότε Κυβερνήτη Μαρκ Ντέιτον.
Πηγή: skai.gr

Ο 39χρονος Βισγουάς Κουμάρ Ραμές, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία, ήταν μέσα στο αεροσκάφος που κατέπεσε την Πέμπτη στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας αλλά κατάφερε να επιζήσει από τη συντριβή μετά την απογείωση.
Πάνω από 200 άνθρωποι στο αεροσκάφος έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Ραμές καθόταν στη θέση 11Α και, κατά τη μαρτυρία του ίδιου, είχε βγει όρθιος και έφυγε τρέχοντας μετά τη συντριβή.
Η φωτογραφία των Hindustan Times τον δείχνει στο νοσοκομείο και με κάποια ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο. Έχει τραύματα στο στήθος και τα πόδια, ωστόσο μπορούσε να επικοινωνεί.
Είναι Βρετανός που ζει στη χώρα εδώ και πάνω από 20 χρόνια και είχε μεταβεί στην Ινδία για να δει την οικογένειά του.
Στην ίδια πτήση ήταν και ο 45χρονος αδελφός του Ατζάι, αλλά σε διαφορετικό κάθισμα. Ο Ραμές λέει ότι τον αναζητά και δεν μπορεί να τον βρει.
.png)
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/ 06) στην Ινδία, όταν αεροσκάφος της Air India με προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την πόλη Αχμενταμπάντ, στη δυτική Ινδία, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας της χώρας, να χάσουν τη ζωή τους «πολλοί άνθρωποι».
Ήδη οι πρώτες σοροί έχουν ανασυρθεί από το κτίριο ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη στα συντρίμμια για να εντοπίσουν επιζώντες.
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το αεροδρόμιο Γκάτγουικ, όπως ανέφερε η Air India, ενώ οι τοπικές αστυνομικές αρχές διευκρίνισαν ότι συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.
«Το κτήριο πάνω στο οποίο συνετρίβη είναι ξενώνας γιατρών... Έχουμε ήδη καθαρίσει περίπου το 70% με 80% του χώρου και θα ολοκληρώσουμε σύντομα τις επιχειρήσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας σε δημοσιογράφους. Μάλιστα, την ώρα της σύγκρουσης, πολλοί γιατροί ήταν στο κτίριο και γευμάτιζαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 242 άτομα, μεταξύ των οποίων 217 ενήλικες και 11 παιδιά. Όπως ανακοίνωσε η Air India, οι επιβάτες περιλάμβαναν 169 Ινδούς, 53 Βρετανούς, επτά Πορτογάλους και έναν Καναδό.
Πρόκειται για Boeing 787-8 Dreamliner, ένα από τα πλέον σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη, όπως ανέφερε το δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.
«Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε στοιχεία και θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις», ανέφερε η Air India σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. «Οι τραυματίες μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία».
Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι η συντριβή σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους κι ενώ είχε φτάσει σε ύψους περίπου 190 μέτρων. Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται το αεροπλάνο να απογειώνεται πάνω από κατοικημένη περιοχή, να εξαφανίζεται από την εικόνα και στη συνέχεια να υψώνεται στον ουρανό μία τεράστια στήλη φωτιάς.
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια, ενώ πυκνός μαύρος καπνός καλύπτει την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Στις εικόνες διακρίνονται διασώστες να μεταφέρουν τραυματίες σε φορεία και να τους απομακρύνουν με ασθενοφόρα.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Αχμενταμπάντ, το αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο 23 στις 1:39 μ.μ. τοπική ώρα (08:09 GMT). Λίγο αργότερα εξέπεμψε σήμα «Mayday» που υποδηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει στη συνέχεια καμία άλλη επικοινωνία.
Η πτήση AI171 της Air India ήταν προγραμματισμένη να απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Sardar Vallabhbhai Patel του Αχμενταμπάντ στις 9:50 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το FlightRadar24. Το σήμα από το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:08 π.μ. τοπική ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων.
Το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει άμεσα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και να εκτροχιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τους New York Times, η ανησυχία για επικείμενη ισραηλινή επίθεση, αλλά και για την πιθανότητα σφοδρών ιρανικών αντιποίνων, οδήγησε την Ουάσινγκτον την Τετάρτη στην απομάκρυνση διπλωματών από το Ιράκ και στην εξουσιοδότηση εθελοντικής αναχώρησης μελών οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών από περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Παραμένει άγνωστο το εύρος της επιχείρησης που μπορεί να ετοιμάζει το Ισραήλ. Ωστόσο, η ανησυχία έχει ενταθεί ύστερα από μήνες κατά τους οποίους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πίεζε τον πρόεδρο Τραμπ να εκμεταλλευτεί την «ευαλωτότητα» του Ιράν για να δώσει το πράσινο φως σε μια επίθεση.
Ο Τραμπ είχε απορρίψει παλαιότερη ισραηλινή πρόταση για στρατιωτική δράση, επιμένοντας ότι ήθελε να δώσει ευκαιρία στη διαπραγμάτευση ενός νέου πυρηνικού συμφώνου που θα παρεμπόδιζε την ιρανική παραγωγή πυρηνικού υλικού. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος. Η απόρριψη εκ μέρους του ανώτατου ηγέτη του Ιράν μιας πρότασης για σταδιακή κατάργηση του εμπλουτισμού ουρανίου φαίνεται να έχει ενισχύσει την απαισιοδοξία στον Λευκό Οίκο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από το 2018. Πλέον εκτιμάται ότι η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα να παραγάγει υλικό για έως και 10 πυρηνικές βόμβες. Η κατασκευή λειτουργικού όπλου, αν αποφασιστεί, θα απαιτούσε αρκετούς μήνες επιπλέον. Ωστόσο, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι η κατάσταση έχει ήδη ξεπεράσει το όριο της ανοχής.
Αρκετοί στο Ισραήλ θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ – προξιμές οργανώσεις του Ιράν – έχουν αποδυναμωθεί, και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του 2023 έχουν αποδυναμώσει σοβαρά την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές τονίζουν ότι το Ιράν αποκαθιστά γρήγορα τις αμυντικές του υποδομές, γεγονός που σημαίνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας για το Ισραήλ ενδέχεται να κλείνει. Επιπλέον, παραμένει ασαφές κατά πόσον το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει καίριο πλήγμα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
Ο Νετανιάχου έχει φτάσει στο παρελθόν κοντά στην υλοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, χωρίς όμως να προχωρήσει την τελευταία στιγμή. Τώρα, όμως, η δυναμική φαίνεται να έχει αλλάξει.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν προσωπικό έγινε γνωστή ταυτόχρονα με μια προειδοποίηση από βρετανική ναυτιλιακή αρχή, η οποία συμβούλεψε τα εμπορικά πλοία που διέρχονται τον Περσικό Κόλπο, το Στενό του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν να τηρούν αυξημένα μέτρα προσοχής λόγω «αυξημένων εντάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική κλιμάκωση».
Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, η Τεχεράνη έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο άμεσης απάντησης, που περιλαμβάνει εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ. Τον Οκτώβριο του 2024, αντίστοιχη πυραυλική επίθεση είχε προκαλέσει περιορισμένες ζημιές, καθώς οι ΗΠΑ παρενέβησαν στην αναχαίτισή της.
Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, χωρίς να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες. Την Κυριακή είχε προηγηθεί συνάντηση του προέδρου με την ομάδα εθνικής ασφάλειας στο Καμπ Ντέιβιντ.
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Αζίζ Νασερζαντέχ, δήλωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα υποστούν βαριές απώλειες: «Η Αμερική θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την περιοχή. Όλες οι στρατιωτικές της βάσεις βρίσκονται εντός της εμβέλειάς μας και θα τις πλήξουμε χωρίς δισταγμό», δήλωσε.
Επιπλέον, Ιρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν έντονα σε δηλώσεις του στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), ο οποίος κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι έχει παρουσιάσει στον Τραμπ «ευρύ φάσμα επιλογών» για ενδεχόμενο χτύπημα κατά του Ιράν. Η προγραμματισμένη κατάθεσή του στη Γερουσία την Πέμπτη αναβλήθηκε χωρίς εξήγηση.
Όλα αυτά εκτυλίσσονται παράλληλα με τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία υπέβαλαν ψήφισμα που καταδικάζει την πρόοδο του Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και την παραβίαση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015. Η ψηφοφορία αναμένεται την Πέμπτη.
Αν εγκριθεί, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ – τη λεγόμενη «snapback» διαδικασία. Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει με έντονη αντίδραση, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί να δηλώνει: «Η καταδίκη αυτή θα προκαλέσει ΣΦΟΔΡΗ αντίδραση».
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018. Το Ιράν υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση νομιμοποιεί την εγκατάλειψη των περιορισμών. Οι Ευρωπαίοι, πάντως, επιμένουν ότι η συμφωνία παραμένει ενεργή και μπορεί να επιβληθεί εκ νέου με κυρώσεις.
Στο μεταξύ, δεν έχουν ακυρωθεί οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματευτές ΗΠΑ και Ιράν σχεδίαζαν νέα συνάντηση την Κυριακή στο Ομάν, αν και ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει υιοθετήσει «απαράδεκτη στάση». Ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ φέρεται να εξακολουθεί να σχεδιάζει να παρευρεθεί.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παρείχε πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που αποσύρονται, ωστόσο το Associated Press μετέδωσε ότι ανακαλείται μη αναγκαίο προσωπικό από την πρεσβεία στη Βαγδάτη, και ότι δόθηκε έγκριση για αποχώρηση προσωπικού και οικογενειών από τις πρεσβείες στο Μπαχρέιν και στο Κουβέιτ.
Η απομάκρυνση εξαρτωμένων στρατιωτικών αφορά κυρίως οικογένειες του Ναυτικού και των Πεζοναυτών στο Μπαχρέιν, όπου λειτουργεί σημαντική αμερικανική ναυτική βάση.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα $68 το βαρέλι — το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, όταν ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ενδεχόμενη πολεμική ανάφλεξη ή αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά.
Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα για εβδομάδες, μεταφέροντας περισσότερα από 60 αεροσκάφη, ανάμεσά τους και F-35. Σύμφωνα με πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, δεν υπάρχουν σχέδια μετακίνησης του πλοίου για την ώρα.
Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης δεκάδες μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη στην περιοχή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς για την αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων κατά του Ισραήλ το 2024.
Καθώς η διπλωματία φθίνει και οι στρατοί τίθενται σε ετοιμότητα, το ερώτημα παραμένει: θα γίνει το Ισραήλ η σπίθα ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή — και πώς θα αντιδράσει ο υπόλοιπος κόσμος αν αυτό συμβεί;