Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε «τεράστιες» νέες κυρώσεις εναντίον δύο εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν μέσω της πλατφόρμας Truth Social του Τραμπ, στοχεύουν τις Rosneft και Lukoil - δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που βοηθούν στη χρηματοδότηση της «πολεμικής μηχανής» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.
Η άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον «άσκοπο πόλεμο» οδήγησε σε αυτή την κίνηση, δήλωσε ο Μπέσεντ σε ανακοίνωσή του.
Αυτό συμβαίνει μια εβδομάδα μετά την επιβολή παρόμοιων κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Rosneft και Lukoil και μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη θα αναβληθεί επ' αόριστον, σημειώνει το BBC.
«Κάθε φορά που μιλάω με τον Βλαντίμιρ, έχουμε καλές συζητήσεις, αλλά δεν καταλήγουν πουθενά. Απλά δεν καταλήγουν πουθενά», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για να συζητήσουν την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Απλά ένιωσα ότι ήρθε η ώρα. Περιμέναμε πολύ καιρό», τόνισε ο Τραμπ.
Τι σημαίνουν όμως οι κυρώσεις για τις εταιρείες που στοχεύουν, για τον πόλεμο και για άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο;
Ποιες είναι οι εταιρείες που στοχεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις
Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, βάζουν ουσιαστικά στη «μαύρη λίστα» τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Ρωσίας.
Η κρατική εταιρεία Rosneft, με επικεφαλής τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Ιγκόρ Σετσίν, και η ιδιωτική εταιρεία Lukoil αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Μαζί, οι δύο εταιρείες εξάγουν 3,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Μόνη της, η Rosneft είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, η οποία αποτελεί το 6% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η Rosneft είναι μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας που ειδικεύεται στην εξερεύνηση, εξόρυξη, παραγωγή, διύλιση, μεταφορά και πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου», ανέφερε η OFAC στην ανακοίνωσή της.
Η δε Lukoil ασχολείται με την εξερεύνηση, παραγωγή, διύλιση, εμπορία και διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και διεθνώς.
Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει καταστεί βασικό ζητούμενο για τον Τραμπ τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν έχουν αποδειχθεί δύσκολες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει προτάσεις για πάγωμα των εχθροπραξιών κατά μήκος των τρεχουσών γραμμών του μετώπου, προτείνοντας ότι τα εδάφη θα πρέπει να «διαχωριστούν όπως είναι τώρα».
Η Ρωσία έχει αντιταχθεί σε αυτή την ιδέα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι «η στάση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη», αναφερόμενος στην επιθυμία της Μόσχας να αποχωρήσουν εντελώς οι ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Αυτές οι νέες κυρώσεις, που στοχεύουν έναν τόσο κρίσιμο πυλώνα της ρωσικής οικονομίας, θα μπορούσαν να ωθήσουν το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη στάση του. Αυτό, τουλάχιστον, ελπίζουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Δρ Στούαρτ Ρόλο, ερευνητικό συνεργάτη στο Κέντρο Διεθνών Μελετών Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι κυρώσεις έχουν δύο βασικούς στόχους.
«Να επηρεάσουν ουσιαστικά τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο και να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να αποδεχτεί τους όρους από φόβο για τις κλιμακούμενες επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία και την κοινωνία της», δήλωσε ο Δρ Ρόλο στο BBC.
«Δεν θα επηρεάσουν το πρώτο. Μπορεί να επηρεάσουν το δεύτερο, εάν επιτευχθεί μια επιδέξια διπλωματική ισορροπία μεταξύ των αντιληπτών συνεπειών της συνέχισης του πολέμου και των οφελών και παραχωρήσεων που θα προκύψουν από μια ειρηνευτική συμφωνία», επεσήμανε.
Ο Michael Raska, επίκουρος καθηγητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Μετασχηματισμών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης, ανέφερε στο BBC ότι, βραχυπρόθεσμα, οι κυρώσεις «δεν είναι πιθανό να αλλάξουν τη στρατιωτική ισορροπία στην Ουκρανία».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές μεταξύ της διατήρησης της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας και της χρηματοδότησης ενός παρατεταμένου πολέμου».
Γιατί τώρα
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε 24 ώρες» αν εκλεγόταν. Αλλά από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, διαπίστωσε ότι το έργο αυτό είναι πιο δύσκολο από ό,τι είχε φανταστεί.
Η στάση του απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει ριζικά –από τη δήλωση τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε από την εισβολή του 2022, έως την πρόταση αυτή την εβδομάδα ότι η περιοχή του Ντονμπάς θα πρέπει να χωριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.
Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ αποσύρθηκε ξαφνικά από μια προγραμματισμένη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν, εν μέσω αναφορών ότι η κυβέρνησή του ήταν απογοητευμένη από τις προϋποθέσεις που έθεσε η ρωσική πλευρά για τη συνάντηση.
Ο Τραμπ αντιστέκεται στην πίεση των συμμάχων του στο Κογκρέσο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις, αλλά η απροθυμία της Ρωσίας να αλλάξει τη στάση της –σε συνδυασμό με τη συνεχή πίεση από την πλευρά της Ευρώπης –φαίνεται να έχει αλλάξει τους υπολογισμούς του.
Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Αμερική
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεχίζουν να πιέζουν τον Τραμπ να βρει τρόπους υποστήριξης –μεταξύ αυτών ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που «πάγωσαν» στην αρχή του πολέμου για να χρηματοδοτήσουν την άμυνα της χώρας. Αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν ένα άτοκο δάνειο 140 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα εξασφαλιστεί με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Αμερική έχει απομακρυνθεί από την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει επίσης να ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων μακράς εμβέλειας που θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία. Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση πυραύλων Tomahawk σε μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν.
Την Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από συμμάχους για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως οι βρετανικής προέλευσης πύραυλοι Storm Shadow που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσφατη επίθεση σε χημικό εργοστάσιο στο Μπριάνσκ, παρά τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων με το Κρεμλίνο.
Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε άρει οποιουσδήποτε περιορισμούς, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς τους πυραύλους, από όπου και αν προέρχονται, ή με το τι κάνει η Ουκρανία με αυτούς».
Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις κυρώσεις
Αυτές οι κυρώσεις θα πλήξουν σίγουρα την οικονομία της Ρωσίας, καθώς οι φόροι από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 του προϋπολογισμού της χώρας.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές και σε πολύ πιο μακρινές περιοχές.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Ρωσίας, με τους μεγαλύτερους πελάτες της Μόσχας να περιλαμβάνουν την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, καθώς και την Τουρκία.
Μαζί, η Κίνα και η Ινδία λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας.
Πέρυσι, η Κίνα αγόρασε ποσότητα ρεκόρ άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού αργού πετρελαίου, το οποίο αντιστοιχούσε σχεδόν στο 20% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της.
Ομοίως, οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία, οι οποίες αποτελούσαν μόνο ένα μικρό μέρος των εισαγωγών της πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αυξηθεί από το 2022 σε περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τραμπ είχε επιβάλει προηγουμένως δασμούς 25% στα προϊόντα από την Ινδία ως αντίποινα για τις εν λόγω εισαγωγές.
Ωστόσο, δήλωσε ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Τρίτη, πως το Δελχί «δεν πρόκειται να αγοράσει πολύ πετρέλαιο από τη Ρωσία», καθώς και ο ίδιος «θέλει να δει τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας να τελειώνει».
Ο Τραμπ προτρέπει αυτές τις χώρες να σταματήσουν εντελώς τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, αναγκάζοντάς τις να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, πιθανώς με υψηλότερο κόστος.
Ωστόσο, η άρνηση να το πράξουν θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα και την Ινδία να υποστούν δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Ο Έντουαρντ Φίσμαν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις κυρώσεις, υπογράμμισε ότι η σημασία των νέων αμερικανικών κυρώσεων εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
«Θα απειλήσουν ενεργά οι ΗΠΑ με δευτερεύουσες κυρώσεις τις κινεζικές τράπεζες, τους εμπόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τα ινδικά διυλιστήρια που συναλλάσσονται με τη Rosneft και τη Lukoil;», διερωτήθηκε στο X.
«Περιμένω, τουλάχιστον, κάποια υποχώρηση στις συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα», ανέφερε.
Την Πέμπτη, πηγή με άμεση γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι οι ινδικές κρατικές εταιρείες διύλισης επανεξετάζουν τις συναλλαγές τους με ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι καμία προμήθεια δεν θα προέρχεται απευθείας από τη Rosneft και τη Lukoil.
Η Reliance, η μεγαλύτερη ινδική εταιρεία αγοράς ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε επίσης ότι αναπροσαρμόζει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις.
Πώς θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως
Η είδηση για τις κυρώσεις του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, με το Brent - ένα από τα κορυφαία διεθνή σημεία αναφοράς για το αργό πετρέλαιο - να σημειώνει άνοδο 5%.
Για λόγους σύγκρισης, το Brent σημείωσε άνοδο 1,6% μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για κυρώσεις κατά της Rosneft και της Lukoil την περασμένη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο να προειδοποιήσει ότι η στοχοποίηση μεγάλων εταιρειών ενέργειας θα διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό καυσίμων και θα αυξήσει το κόστος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν φαίνεται να έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και υστερούν σε σύγκριση με την άνοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς η ανακοίνωση του Τραμπ τροφοδοτεί την αβεβαιότητα.
Ωστόσο, ο Δρ Ρόλο εκτιμά ότι, ακόμη και σε αυτή την πιο πρόσφατη περίπτωση, η άνοδος είναι απίθανο να συνεχιστεί.
«Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δεν αναμένω ότι αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν επιβληθούν αυστηρά δευτερεύουσες κυρώσεις στη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με αυτές τις εταιρείες», δήλωσε στο BBC.
Πηγή: skai.gr
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξετάζουν σχέδιο που θα διαιρεί τη Γάζα σε ξεχωριστές ζώνες υπό τον έλεγχο του Ισραήλ και της Χαμάς, με την ανοικοδόμηση να πραγματοποιείται μόνο στην ισραηλινή πλευρά, ως προσωρινό μέτρο μέχρι τον αφοπλισμό και την απομάκρυνση της οργάνωσης από την εξουσία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασαν το σκεπτικό του σχεδίου σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Ισραήλ, όπου έφτασαν για να πιέσουν και τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία. Στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ έχει αποσύρει μέρος των δυνάμεών του και ελέγχει περίπου το 53% της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Βανς δήλωσε ότι στη Γάζα υπάρχουν δύο περιοχές, μία σχετικά ασφαλής και μία εξαιρετικά επικίνδυνη, και ότι ο στόχος είναι να επεκταθεί γεωγραφικά η ασφαλής ζώνη. Μέχρι τότε, ο Κούσνερ ξεκαθάρισε πως δεν θα διατεθούν κεφάλαια για ανοικοδόμηση σε περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Χαμάς, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην «ασφαλή» πλευρά.
«Υπάρχουν ήδη σκέψεις για την περιοχή που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός (IDF), εφόσον μπορεί να διασφαλιστεί, να ξεκινήσει εκεί η ανοικοδόμηση μιας νέας Γάζας, ώστε να δοθεί στους Παλαιστινίους ένας τόπος να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν», δήλωσε ο Κούσνερ.
Οι Άραβες μεσολαβητές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το σχέδιο, το οποίο, όπως είπαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν θέσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι αραβικές κυβερνήσεις αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα της διαίρεσης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη ισραηλινή παρουσία μέσα στον θύλακα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται απίθανο να δεσμευτούν να στείλουν δυνάμεις για την αστυνόμευση της περιοχής.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτική ιδέα, προσθέτοντας ότι περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.
εκεχειρία, που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου, καθόρισε στον χάρτη τη ζώνη ελέγχου του ισραηλινού στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ζώνη ασφαλείας που περιβάλλει τα σύνορα της Γάζας και περικλείει την περιοχή που παραμένει υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η ισραηλινή ζώνη αναμένεται να συρρικνώνεται σταδιακά, καθώς επιτυγχάνονται συγκεκριμένα ορόσημα στο πλαίσιο της εκεχειρίας.
Στην ουσία, η ιδέα μιας διαιρεμένης Γάζας αναδεικνύει τις ανεπίλυτες δυσκολίες του αφοπλισμού της Χαμάς και της δημιουργίας ενός εναλλακτικού διοικητικού φορέα που θα μπορούσε να διαχειριστεί τη Λωρίδα και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής τεχνοκρατών για τη διοίκηση της Γάζας και μιας διεθνούς δύναμης για την παροχή ασφάλειας, ωστόσο οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Πολλές αραβικές κυβερνήσεις θεωρούν ότι τη διαχείριση της Γάζας θα πρέπει να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διοικεί μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται σθεναρά στο να της επιτραπεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ο κύριος εμπνευστής του σχεδίου της «διπλής ανοικοδόμησης», το οποίο έχει καταρτίσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κούσνερ έχει ήδη ενημερώσει τον Τραμπ και τον Βανς για το σχέδιο και έχει εξασφαλίσει τη στήριξή τους.
Ορισμένοι αξιωματούχοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το σχέδιο χρειάζεται ακόμη να επιλύσει κρίσιμα ζητήματα προτού μπορέσει να καταστεί βιώσιμο, μεταξύ αυτών, το πώς θα εξασφαλιστούν οι βασικές υπηρεσίες για τους Παλαιστινίους που θα ζουν στην περιοχή της Γάζας υπό ισραηλινό έλεγχο, αν υποθέσουμε ότι θα δέχονταν καν να μετακινηθούν εκεί.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη εξετάσει την πιθανότητα ανασυγκρότησης περιοχών που δεν ελέγχονταν από τη Χαμάς, ακόμη και πριν επιτευχθεί η εκεχειρία, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων και θα λειτουργούσε ως σύμβολο μιας Γάζας μετά τη Χαμάς.
Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για τον τρόπο ελέγχου των μετακινήσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι μέλη της Χαμάς δεν θα εισέρχονται στην ισραηλινή ζώνη. Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους είναι η δημιουργία προγράμματος ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων με επικεφαλής τις ισραηλινές αρχές.
Ορισμένοι μεσολαβητές εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθώς εξακολουθούν να αναζητούν λύσεις στα δύσκολα ζητήματα της διακυβέρνησης στη μεταπολεμική Γάζα.
Η βασική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η διατήρηση της εκεχειρίας, η οποία έχει τεθεί επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση λόγω σειράς επεισοδίων και διαφωνιών σχετικά με την άρνηση της Χαμάς να επιστρέψει τις σορούς ορισμένων από τους νεκρούς ομήρους που παραμένουν στη Γάζα. Η κυβέρνηση έχει έστειλε στο Ισραήλ τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ για να διατηρηθεί η δυναμική των συνομιλιών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη.
Η Χαμάς δεν έχει δεσμευθεί στον αφοπλισμό. Αντίθετα, έχει εντείνει την καταστολή των αντιπάλων της, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τον έλεγχό της στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται εκτός της ισραηλινής ζώνης ελέγχου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μαχητές της Χαμάς έχουν ανοίξει πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε αρκετές περιπτώσεις.
Η ιδέα για ανοικοδόμηση σε δύο ζώνες στη Γάζα έχει βρει υποστηρικτές σε ορισμένους Ισραηλινούς αναλυτές, που τη βλέπουν ως ευκαιρία για περαιτέρω αποδυνάμωση της Χαμάς.
Το σχέδιο για την ανάπτυξη των περιοχών της Γάζας που ελέγχονται από το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδυναμώσει πολιτικά τη Χαμάς, επιτρέποντας παράλληλα στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει επιχειρήσεις που μειώνουν την πολεμική της ικανότητα, δήλωσε ο Όφερ Γκούτερμαν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ.
Με την πάροδο του χρόνου, το Ισραήλ θα μπορούσε να ανακτήσει περισσότερο έδαφος από τον έλεγχο της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τις ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα της Γάζας, που είχαν δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια της επέλασης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.
Ο Αβίβι ξεκαθάρισε ότι ο στόχος δεν θα ήταν η μόνιμη διχοτόμηση της Γάζας, αλλά η άσκηση πίεσης στη Χαμάς για να αφοπλιστεί. Όπως είπε, δεν θα τον εξέπληττε αν το Ισραήλ επιχειρούσε να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του σε περίπτωση που η Χαμάς αρνηθεί να αποσυρθεί.
Ωστόσο, οποιοδήποτε σχέδιο διαίρεσης της Γάζας αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονη αντίδραση από τους Παλαιστινίους, δήλωσε η Ταχάνι Μουστάφα, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
Από την έναρξη του πολέμου, πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει να αναπαράγει στη Γάζα ό,τι έκανε στη Δυτική Όχθη, δηλαδή να αναλάβει πλήρη έλεγχο ασφαλείας, περιορίζοντας τους Παλαιστινίους σε μικρές, ασύνδετες ζώνες ελέγχου.
«Η Γάζα αποτελεί τη μοναδική ενιαία εδαφική περιοχή ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», τόνισε η Μουστάφα. «Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακριβώς σε αυτό που οι Παλαιστίνιοι φοβούνταν».
Πηγή: skai.gr
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέπτεται χώρες της Σκανδιναβίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) για το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στη βάση των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου είναι ένας «καλός συμβιβασμός». Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, να την υποστηρίξει.
Η πρόταση του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει την περιοχή του Ντονμπάς και να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις σε άλλες περιοχές, είχε προηγουμένως προκαλέσει αντιδράσεις. Στη δήλωσή του την Τετάρτη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι ενώ θεωρεί την πρόταση του Τραμπ ως έναν «καλό συμβιβασμό», θεωρεί δύσκολο να υποστηριχθεί από τον Πούτιν.
Παράλληλα, δήλωση που υπογράφηκε από Ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από «την τρέχουσα γραμμή επαφής».
Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενθαρρύνοντας την Ουκρανία και τη Ρωσία «να σταματήσουν αμέσως στη γραμμή του μετώπου» τη σημερινή.
Οι προσπάθειες να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022, δείχνουν για άλλη μια φορά να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Αν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συναντούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των δύο προσεχών εβδομάδων στη Βουδαπέστη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι αναβάλλονται τα σχέδια σχετικά με τη συνάντηση κορυφής, εξηγώντας ότι δεν θέλει «μια συνάντηση που θα πάει χαμένη». Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι «συνεχίζονται» οι προετοιμασίες για τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Συνεδριάζει την Παρασκευή η Συμμαχία των Προθύμων
Συνεδριάζει την Παρασκευή υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κίρ Σταρμερ η Συμμαχία των Προθύμων, οι συμμετέχοντες της οποίας θα επικεντρωθούν στην αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία, καθώς και στη συζήτηση εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία, όπως ανέφερε πηγή του Ελιζέ.
«Πρώτα απ' όλα, μαζί με τα 35 μέλη της συμμαχίας, θα διαμορφωθεί το σχέδιό μας για περαιτέρω πίεση στη Ρωσία και υποστήριξη στην Ουκρανία, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του Προέδρου Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον», τόνισε η πηγή.
Ακόμα, επισημάνθηκε πως η συνάντηση θα είναι η λογική συνέχεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 4 Σεπτεμβρίου και θα επιτρέψει την σύνοψη των αποτελεσμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα, στις 23 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των κύριων θεμάτων παραμένουν οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και το ζήτημα της ανάπτυξης πολυεθνικών δυνάμεων ως δεύτερης, πρόσθετης γραμμής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την πηγή, η συμμαχία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση του ρωσικού «σκιώδους στόλου». Το ζήτημα αυτό συζητείται επίσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 19ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται με την Ουκρανία πάνω σε μια πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News την Τρίτη.
Ένα ειρηνευτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβλέπει την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου, ανέφερε το ρεπορτάζ, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ουάσιγκτον την Τρίτη να επιμείνει στο αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με τις τρέχουσες γραμμές μάχης να αποτελούν τη βάση για τυχόν μελλοντικές συνομιλίες. Η ρωσική κυβέρνηση έχει από καιρό απαιτήσει από την Ουκρανία να συμφωνήσει να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη πριν από οποιαδήποτε εκεχειρία.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφάλειας, κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών του πολέμου και έναν ταχύ δρόμο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το Bloomberg.
Μόλις η Ρωσία ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουκρανίας και συμφωνήσει σε εκεχειρία, και οι δύο πλευρές δεσμευτούν να σταματήσουν τις εδαφικές επιθέσεις, το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή όλων των απελαθέντων παιδιών στην Ουκρανία και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση των κατεχόμενων εδαφών, αν και ούτε η Ευρώπη ούτε η Ουκρανία θα αναγνωρίσουν νομικά οποιαδήποτε κατεχόμενη περιοχή ως ρωσική.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν σταδιακά, ενώ περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγωμένα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας θα επιστραφούν μόνο εφόσον η Μόσχα συμφωνήσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, πρόσθεσε το Bloomberg. Οι περιορισμοί θα επανέλθουν εάν η Ρωσία επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που αν υλοποιηθεί αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μία αντίστοιχη πρωτοβουλία φαίνεται να δίνει τη λύση στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα πάντως που η Ουκρανία αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό.
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ασκεί πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου η Ουκρανία να παραχωρήσει στη Ρωσία την περιοχή του Ντονμπάς (η οποία αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας).
Μιλώντας υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα εδάφη του Ντονμπάς, τα οποία δεν έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αποδεχόμενος έτσι την αξίωση της Μόσχας.
Η συνάντηση της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο ήταν «τεταμένη και δύσκολη», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP, συμπληρώνοντας ότι η ουκρανική πλευρά αποκόμισε την εντύπωση μεταστροφής της αμερικανικής πολιτικής. Δεν αποκλείεται, αυτό να είναι ένα από τα 12 σημεία και ο Τραμπ να το γνωρίζει καλά.
Πηγή: skai.gr
Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα βασίζονται στις γραμμές του πολεμικού μετώπου όπως εκείνες είναι διαμορφωμένες σήμερα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί η Ουκρανία να παραχωρήσει επιπλέον εδάφη στη ρωσική πλευρά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ηγεσίες επτά ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ αυτών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας – έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετική δήλωση, την οποία υπογράφουν επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Η τρέχουσα γραμμή επαφής θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο εν λόγω κείμενο.
Με πληροφορίες από FT
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ως επιτυχία που απέφερε πρόοδο στην απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας, σε αντίθεση με τις αναφορές ότι ο Τραμπ τον επέπληξε στον Λευκό Οίκο.
Σε σχόλια που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, αρχικά ανεπίσημα, αλλά εγκρίθηκαν για δημοσίευση τη Δευτέρα, ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε το μήνυμα του Τραμπ στη συνάντηση, η οποία έληξε με τον Τραμπ να ζητά κατάπαυση του πυρός, με τις αντίπαλες δυνάμεις να βρίσκονται στη θέση τους, ως «θετικό».
Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, η Ουκρανία προετοιμάζει τώρα μια σύμβαση για την αγορά 25 συστημάτων αεράμυνας Patriot, μια σημαντική ενίσχυση στην άμυνά της έναντι των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, τόνισε ο Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις πριν το Reuters και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι ο Τραμπ είχε πιέσει τον Ζελένσκι να παραδώσει εδάφη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την οποία πηγές περιέγραψαν ως πιο τεταμένη από ό,τι είχε αρχικά αποκαλυφθεί.
«Το μήνυμα του Τραμπ είναι θετικό»
«Μετά από πολλούς γύρους συζητήσεων για περισσότερες από δύο ώρες με (Τραμπ) και την ομάδα του, το μήνυμά του, κατά την άποψή μου, είναι θετικό: ότι βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ζητούν εδώ και καιρό άμεση κατάπαυση του πυρός με στρατεύματα στη θέση τους, ενώ η Μόσχα έχει απαιτήσει από την Ουκρανία να παραχωρήσει περαιτέρω εδάφη πριν σταματήσει τις μάχες.
Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε πόσο κοντά είχε φτάσει η Ουκρανία στην υπογραφή της σύμβασης για τους 25 Patriot, αλλά είπε ότι αφιερώθηκε πολύς χρόνος στο ταξίδι του συζητώντας το θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της απευθείας συνάντησης με τον Τραμπ.
Ο Ζελένσκι δεν πέτυχε τον διακηρυγμένο στόχο του να πείσει την Ουάσινγκτον να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Tomahawk για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι είπε ότι πίστευε ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Τραμπ δεν ήθελε να κάνει βήματα που θα εξόργιζαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στη Βουδαπέστη.
Ο Ζελένσκι έχει περάσει έξι μήνες προσπαθώντας να βελτιώσει τη σχέση του με τον Τραμπ από την καταστροφική συνάντηση του Φεβρουαρίου, στην οποία ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέπληξαν τον Ουκρανό ηγέτη μπροστά σε κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ο Ζελένσκι επέστρεψε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή για να συναντήσει τον Τραμπ, μια μέρα αφότου ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν.
«Πήγε αρκετά άσχημα»
Τρεις πηγές περιέγραψαν τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι ως τεταμένη, με τον Τραμπ να χρησιμοποιεί επανειλημμένα βωμολοχίες.
«Πήγε αρκετά άσχημα», σχολίασε για τη συνάντηση μία από τις πηγές. «Το μήνυμα ήταν: "Η χώρα σας θα παγώσει και η χώρα σας θα καταστραφεί"» αν η Ουκρανία δεν κάνει συμφωνία με τη Ρωσία.
Ήταν η τελευταία μετατόπιση θέσεων για τον Τραμπ, ο οποίος έλεγε εδώ και μήνες ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη για να κάνει ειρήνη, μόνο και μόνο για να χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα τη Ρωσία ως «χάρτινη τίγρη» και να πει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει πίσω όλη της τη γη.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που διατηρεί θερμές σχέσεις με τη Μόσχα καθόλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι επέκρινε την επιλογή του τόπου διεξαγωγής, υπονοώντας ότι η εσωτερική πολιτική σκηνής της Ουγγαρίας έπαιξε ρόλο στην επιλογή: «Μιλάμε για ειρήνη στην Ουκρανία, όχι για εκλογές στην Ουγγαρία» παρατήρησε. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στις συνομιλίες εάν κληθεί, με τη Μόσχα τη Δευτέρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο σενάριο αυτό.
Πηγή: skai.gr
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, με την ελπίδα πως μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ και να εξασφαλίσει την προμήθεια των αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Το Κίεβο πιστεύει πως οι πύραυλοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στον πόλεμο, καθώς θα μπορούσε να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, μετά την επιτυχημένη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Τραμπ φαινόταν πως θα επιθυμούσε να δώσει στην Ουκρανία όσα χρειάζεται για να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.
Αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η υποδοχή του Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο ήταν εγκάρδια? δεν υπήρχε καμία ψυχρότητα, ούτε επανάληψη των όσων δυσάρεστων διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού ηγέτη στο Οβάλ Γραφείο.
Ωστόσο, η συνάντηση ήταν αποτυχημένη, επειδή η Ουκρανία βιάζεται υπερβολικά.
«Δεν ήταν κακή συνάντηση, απλώς ήταν κακός ο συγχρονισμός και υπερβολικές οι προσδοκίες», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος εκτιμά πως η συνάντηση θα μπορούσε να ήταν πιο παραγωγική εάν ο Ζελένσκι είχε αναδιαμορφώσει την ατζέντα, μετά τη μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Πούτιν την προηγούμενη μέρα.
Στη συνομιλία τους, που διήρκησε 2,5 ώρες, ο Τραμπ προκάλεσε τον Πούτιν λέγοντάς του πως εξέταζε να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Tomahawk. «Πράγματι, του είπα: “Θα σας πείραζε αν έδινα μερικές χιλιάδες πυραύλους Tomahawk στους αντιπάλους σας;” Αυτό του είπα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους. «Δεν του άρεσε η ιδέα», συνέχισε.
Το αποτέλεσμα της συνομιλίας τους ήταν να συμφωνήσουν σε δεύτερη σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά στη Βουδαπέστη, με τον Τραμπ να εμφανίζεται για άλλη μια φορά πεπεισμένος ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο.
Το Κίεβο φαίνεται πως αγνόησε τις συμβουλές των Ρεπουμπλικάνων φίλων στην Ουάσινγκτον, πολλοί από τους οποίους ήταν σκεπτικοί ως προς το ενδεχόμενο ο Τραμπ να συμφωνήσει να δώσει στην Ουκρανία πυραύλους Tomahawk υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, φοβούμενος την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.
Σε τι δεν εστίασε ο Ζελένσκι
Αφού δεν απέσυρε το αίτημα για τους Tomahawk, η Ουκρανία έχασε και την ευκαιρία να επικεντρωθεί σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων, όπως η παροχή άλλων πυραύλων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και MiG, καθώς και πυραύλων για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot.
Αυτοί είναι απαραίτητοι για την κατάρριψη drones και βαλλιστικών πυραύλων, και η Ουκρανία έχει μεγάλη έλλειψη λόγω των συνεχών αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιεί η Ρωσία.
Η έμφαση στους Tomahawk αποσπά επίσης την προσοχή από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η έγκριση από τον Τραμπ της χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τάσσεται υπέρ αυτής της πρότασης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και οι τρεις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. στη G7 -η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- επιθυμούν την ενεργό συμμετοχή της Ιαπωνίας και της Αμερικής, καθώς ανησυχούν ότι η αξιοποίηση των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ευρώπη θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια αξιοπιστία του ευρώ.
Επίσης, υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στις συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, τώρα που οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα.
Μέχρι στιγμής, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftogaz, έχει αγοράσει περίπου 0,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τις ΗΠΑ, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ποσότητα για να αντέξει η χώρα τον χειμώνα.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο στοχεύει να αυξήσει τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 30%.
Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα «εξετάζει μηχανισμούς χρηματοδότησης της αγοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και εξοπλισμού συμπιεστών». Ωστόσο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής υπηρεσίας εξαγωγικών πιστώσεων Export-Import Bank, οι συζητήσεις αυτές έχουν πλέον κολλήσει, καθώς η Ουκρανία αντιτίθεται στους περιοριστικούς όρους δανεισμού που της προσφέρονται.
Και η μη εστίαση του Κιέβου στα ενεργειακά φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ουκρανία να οδηγηθεί σε ενεργειακή καταστροφή, αν οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών συνεχιστούν», εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος.
Αποτυχία σε όλα τα επίπεδα
Όπως σχολιάζει το Politico, η τεράστια αντιπροσωπεία Ουκρανών υπουργών και αξιωματούχων που πήγε στην Ουάσινγκτον πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο απέτυχε σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει αρκετές σημαντικές συμφωνίες.
Όπως λέει αξιωματούχος, τίποτα δεν ήταν έτοιμο — καμία αμυντική ή ενεργειακή συμφωνία, που θα έπρεπε να είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.
«Δυστυχώς, δεν συμφωνήθηκε τίποτα συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας», συμφώνησε ένας άλλος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λανθασμένη εστίαση στους Tomahawk ήταν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο ήταν ο χρόνος της επίσκεψης του Ζελένσκι, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε shutdown, ενώ η προσοχή του Τραμπ βρίσκεται ακόμα στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: skai.gr
Σαρωτική νίκη του Τουφάν Ερχιουρμάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου. Στις 18:00 έκλεισαν οι κάλπες και τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένονται περίπου δύο ώρες μετά. Συνολικά στήθηκαν 777 κάλπες, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα που δύσκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν εξασφαλίζει 62,82% - 84.630 ψήφους και ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ 35,72% και 48.208 ψήφους.
Αν τα ποσοστά αυτά διατηρηθούν ο Ερχιουρμάν εκλέγεται «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους από τον Α' γύρο. Είναι σημαντικό ότι ο Ερχιουρμάν δεν υιοθετεί την θέση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να τους τηλεφωνήσει απόψε κιόλας για αν ον συγχαρει και να τους διαμηνύσει πως είναι έτοιμος να λάβει μέρος σε νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως το τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία.
Η εκλογή Ερχιουρμάν ίσως να λειτουργήσει και ως άλλοθι για την Άγκυρα για να βγει από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η θέση για λύση δύο κρατών η οποία απορρίπτεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Βίντεο: Η στιγμή της διάρρηξης στο Λούβρο - Ληστής κρατώντας τον τροχό, παραβιάζει γυάλινη προθήκη σε αίθουσα που υπάρχουν επισκέπτες
Πολύτιμα κοσμήματα από τη συλλογή του Ναπολέοντα και της αυτοκράτειρας Ευγενίας εκλάπησαν από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, έπειτα από μια θεαματική διάρρηξη που θυμίζει κινηματογραφική ταινία.
Σύμφωνα με την Le Parisien, οι δράστες ήταν τέσσερις: δύο ήταν ντυμένοι με κίτρινα γιλέκα υποδυόμενοι τους εργάτες και βρίσκονταν σε ένα φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα ενώ άλλοι δύο ήταν με σκούτερ. Με τη βοήθεια του ανυψωτικού μηχανήματος, κατάφεραν να φτάσουν απευθείας στον πρώτο όροφο του κτιρίου, από την πλευρά της όχθης του Σηκουάνα, όπου γίνονταν εργασίες.
Το BFMTV, δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή που ένας εκ των δραστών με κίτρινο γιλέκο και κουκούλα, φαίνεται να «πριονίζει» γυάλινη προθήκη στην φημισμένη Αίθουσα του Απόλλωνα, όπου φυλάσσονται πολύτιμα κοσμήματα και αυτοκρατορικά κειμήλια.
Les images du cambriolage du Louvre (document BFMTV) pic.twitter.com/FciPpaXTMA
Εννέα πολύτιμα κοσμήματα από τη συλλογή του Ναπολέοντα και της αυτοκράτειρας Ευγενίας εκλάπησαν νωρίς το πρωί από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, έπειτα από μια θεαματική διάρρηξη που θυμίζει κινηματογραφική ταινία.
Σύμφωνα με την Le Parisien, οι δράστες ήταν τρεις και έφτασαν στο μουσείο με δύο σκούτερ. Στη συνέχεια, φορώντας κουκούλες προκειμένου να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους, μπήκαν στο κτίριο από την πλευρά της όχθης του Σηκουάνα, όπου γίνονταν εργασίες.
Έπειτα με τη βοήθεια ενός ανυψωτικού μηχανήματος, κατάφεραν να φτάσουν απευθείας στον πρώτο όροφο, στη φημισμένη Αίθουσα του Απόλλωνα, όπου φυλάσσονται πολύτιμα κοσμήματα και αυτοκρατορικά κειμήλια.
Το ανυψωτικό που χρησιμοποίησαν οι δράστες
Με ένα αλυσοπρίονο έσπασαν τα τζάμια και οι δύο από τους δράστες μπήκαν μέσα στο μουσείο, ενώ ο τρίτος παρέμεινε έξω για να επιτηρεί.
Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς την Αίθουσα του Ναπολέοντα και την Αίθουσα των Γάλλων ηγεμόνων, από όπου αφαίρεσαν εννέα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κολιέ, καρφίτσες και διαδήματα ανεκτίμητης αξίας.
Η Le Parisien αναφέρει πως τα εννέα αντικείμενα που πήραν οι διαρρήκτες είναι: ένα σετ κοσμημάτων, ένα κολιέ, σκουλαρίκια, δύο στέμματα -συμπεριλαμβανομένου αυτού της αυτοκράτειρας Ευγενίας, το οποίο βρέθηκε σπασμένο- και μια καρφίτσα.
Σύμφωνα με πηγή μέσα από το μουσείο, το διάσημο διαμάντι «Regent» -το μεγαλύτερο της συλλογής, άνω των 140 καρατίων- δε συμπεριλαμβάνεται στα κλεμμένα αντικείμενα. To συγκεκριμένο διαμάντι λέγεται και «καταραμένο», αφού όσοι το είχαν στην κατοχή τους δεν είχαν καλό τέλος.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, ένα από τα κλοπιμαία εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του μουσείου: πρόκειται για το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, κόσμημα ανυπολόγιστης αξίας, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.
Το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του μουσείου:
Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να το εγκατέλειψαν κατά τη διαφυγή τους, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπολοίπων κοσμημάτων και την ταυτότητα των δραστών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Λορέν Νουνιέζ, οι δράστες είχαν ένα σχέδιο πολύ καλά οργανωμένο, το οποίο το εκτέλεσαν μέσα σε μόλις 7'.
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η κλοπή, στο σημείο έσπευσε η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, ενώ το μουσείο έκλεισε.
«Μια ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Βρίσκομαι στο σημείο μαζί με το προσωπικό του μουσείου και την αστυνομία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», έγραψε στα social media η Ντατί.
Επί τόπου βρίσκεται και η Αστυνομία η οποία ερευνά την υπόθεση.
Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό σήμερα.