Η πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποκάλυψε μια αποκαρδιωτική πραγματικότητα: Η Δημοτική Αρχή αφήνει έτοιμα, ώριμα έργα στα συρτάρια, στερώντας από το νησί μας πόρους εκατομμυρίων ευρώ για κρίσιμες υποδομές.
Το 90% της δουλειάς είναι έτοιμο – Λείπει η πολιτική βούληση Ενώ η ΔΕΥΑΣ διαθέτει πλήρη ωριμότητα για τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού στη Νότια Σύρο (Ποσειδωνία, Φοίνικα, Γαλησσά και Βήσσα) –έχοντας εξασφαλίσει μελέτες και αδειοδοτήσεις από προηγούμενες περιόδους– η παρούσα δημοτική αρχή αδυνατεί να κάνει το αυτονόητο : να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση !
Χαμένες ευκαιρίες και παθητική στάση
Το Ταμείο Ανάκαμψης χάθηκε: Η πρόταση του Δήμου απορρίφθηκε, όχι λόγω τεχνικών ελλείψεων, αλλά λόγω απουσίας πολιτικής πίεσης και στήριξης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Έλλειψη στρατηγικής: Η Δημοτική Αρχή παραμένει απλός θεατής, περιμένοντας παθητικά κάποια "γενική" πρόσκληση, την ώρα που άλλοι Δήμοι "χτυπούν πόρτες" και εξασφαλίζουν κονδύλια.
Η ωρίμανση ενός έργου είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Όταν έχεις στα χέρια σου ένα έτοιμο έργο, ο ρόλος του Δημάρχου είναι να ασκεί θεσμική επιρροή στην Αθήνα. Αντ' αυτού, βλέπουμε μια διοίκηση χωρίς πολιτική καθοδήγηση.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Η ανάπτυξη του νησιού δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, αλλά με συνεχόμενη προσπάθεια, διεκδίκηση και αποτελεσματικότητα.
Άρης Ρώτας
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας “με σχέδιο για τη Σύρο’’