Το tsou.greece (που θα μπορούσε να διαβαστεί και τσού.γκρισε) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός διαδικτυακού τόπου συνάντησης των φίλων του ούζου σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Για αυτή την πρωτότυπη διαδικτυακή παρουσίαση για τα άπαντα του ούζου, αλλά και για τη συνεργασία μιας ομάδα νέων ανθρώπων που προέρχονται στο σύνολο τους από τη Σύρο, μίλησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Χάρης Βεκρής.
Στόχος του tsou.greece είναι η προώθηση των εξαγωγών ούζου σε υπάρχουσες και νέες αγορές, μέσω της δημιουργίας μιας ανανεωμένης εικόνας του προϊόντος που θα το ξαναφέρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών όλων των ηλικιών.
Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου της ιστοσελίδας υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι λόγοι που ώθησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας
Αναγνωρισιμότητα μόνο μικρού αριθμού ετικετών σε σχέση με το σύνολο των παραγωγών.
Περιορισμένα στοιχεία αξιολόγησης, με συνέπεια την παγιοποίηση της εσφαλμένης κοινής αντίληψης ότι τα «ούζα είναι όλα ίδια».
Η απουσία συγκεντρωμένης πληροφορίας για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση σημείων πώλησης και κατανάλωσης ούζου εντός και εκτός Ελλάδας.
Αδυναμία των μικρών ποτοποιών να παρουσιάσουν το προϊόν τους σε αγορές του εξωτερικού.
Περιορισμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα νέα του κλάδου.
Αναβαθμίζοντας την αρχική απόπειρα, που το 2007 πρωτοπαρουσίασε στο διαδίκτυο το άγνωστο ως τότε στους περισσότερους πλήθος ετικετών ούζου, η δεύτερη αυτή έκδοση της ιστοσελίδας φιλοδοξεί μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εθνικού μας ποτού, της ιστορίας του, αλλά και της προβολής των εξελίξεων του κλάδου της ποτοποιίας, να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αντάξιας του, εικόνας.
Οι βασικές ενότητες της ιστοσελίδας:
Η συλλογή μας περιλαμβάνει περισσότερα από 500 καραφάκια ούζου από 200 και πλέον ποτοποιίες σε Ελλάδα και Κύπρο και μπορεί να εξερευνηθεί ιδιαίτερα εύκολα με διάφορα κριτήρια αναζήτησης. Επιπλέον, η δυνατότητα αξιολόγησης και κριτικής από τους χρήστες της ιστοσελίδας αναμένεται να συμβάλει στην καθιέρωση ετήσιων βραβείων των δημοφιλέστερων ετικετών.
Που το βρίσκω. Στο σχεδιασμό του παγκόσμιου χάρτη του ούζου προβλέπεται ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των σημείων παραγωγής, πώλησης και κατανάλωσης ούζου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πρώτη φάση ανάπτυξης του χάρτη περιλαμβάνει την αποτύπωση του συνόλου των παραγωγών ούζου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ στο άμεσο μέλλον - μέσω και της συμμετοχής των επισκεπτών της ιστοσελίδας - σχεδιάζεται ο εντοπισμός όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων πώλησης και κατανάλωσης του εθνικού μας ποτού σε όλο τον κόσμο.
Η ταυτότητα του ούζου παρουσιάζει σε εικονογραφημένη μορφή, βασικές πληροφορίες για το ονοματεπώνυμο, το γένος, τον τόπο γέννησης και τον τρόπο παραγωγής του εθνικού μας ποτού, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο αξιολόγησης του.
Blog με επιμέρους ενότητες:
Επί τόπου επισκέψεις σε ποτοποιίες που φτιάχνουν ούζο για την προώθηση και μικρών παραγωγών.
Αφιερώματα σε διάφορα ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με το ούζο.
Νέα του κλάδου με διαρκή παρουσία στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η ομάδα
Η διαδικτυακή παρουσίαση του υλικού και της συλλογής του Χάρη Βεκρή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας ομάδα νέων ανθρώπων που προέρχονται στο σύνολο τους από τη Σύρο:
Οι Νίκος Μεραμβελιωτάκης και Κώστας Βαλσαμάκης της εταιρίας Hiremycode ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Ο Τάσος Μαραγκός (tasmar) έφτιαξε τα πρωτότυπα σκίτσα και η Φαίδρα Ρίχτερ το λογότυπο. Ο Ανδρέας Σπίνος τις φωτογραφίες του blog και ο Μιχάλης Ρίχτερ την επεξεργασία των φωτογραφιών της συλλογής, ενώ η εταιρία Yourtranslator της Αλίκης Αναγνώστη τις μεταφράσεις.