Το LIFE DEBAG είναι μια ενημερωτική καμπάνια για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες στη θάλασσα. Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε την 1/9/2015, με πιλοτική περιοχή εφαρμογής του το νησί της Σύρου. Πριν οποιαδήποτε ενημερωτική δράση, υλοποιήσαμε μία έρευνα με ερωτηματολόγια στους πολίτες της Σύρου. Στην έρευνα περιλαμβάνονταν ερωτήσεις για το πως αισθάνονται οι καταναλωτές για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας, πόσες πλαστικές σακούλες παίρνουν σε κάθε επίσκεψή τους στο σούπερ μάρκετ, αν χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και αν όχι, γιατί. Επίσης, ρωτήσαμε αν γνωρίζουν για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον κλπ.
Επιπλέον πραγματοποιήσαμε έρευνες στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σύρου, ξεκινώντας από καταγραφές απορριμμάτων με έμφαση στις πλαστικές σακούλες, σε επιλεγμένες ακτές της Σύρου, ενώ αργότερα επεκτείναμε αυτή την έρευνα και στο βυθό, παρακολουθώντας τη ρύπανση από απορρίμματα σε 2 κόλπους του νησιού.
Οι έρευνες αυτές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του προγράμματος (σε ένα χρόνο περίπου).
Έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την διαχρονική εξέλιξη των συνηθειών του κόσμου και του ρυπαντικού φορτίου του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σύρου ως προς τις πλαστικές σακούλες.
Το LIFE DEBAG συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συμμετέχουν πέντε φορείς: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα υποστηρίζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, οι οποίοι έχοντας εντείνει τις δράσεις καθαρισμού των ακτών και άλλων φυσικών τοπίωνπέραν των περιοχών μελέτης του LIFE DEBAG, έχουν συνταχθεί ενεργά απέναντι στη ρύπανση της Σύρου και στο πλευρό του LIFE DEBAG.
Γιατί οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον περισσότερο από άλλα πλαστικά;
-Οι πλαστικές σακούλες είναι το ένα τρίτο των απορριμμάτων στο βυθό της Ευρώπης.
-Μεταφέρονται πολύ εύκολα στη θάλασσα λόγω του σχήματός τους.
-Είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα απορρίμματα για θαλάσσια ζώα και πουλιά λόγω του σχήματος και της κατασκευής τους, μαζί με τα μπαλόνια (αυτά των πάρτι) και τον αλιευτικό εξοπλισμό. Δυστυχώς είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να ξεβράζονται νεκρές φάλαινες στις ακτές επειδή το στομάχι τους έχει γεμίσει κυρίως πλαστικές σακούλες.
-Ελάχιστες πλαστικές σακούλες ανακυκλώνονται – μόνο 1-3%, καθώς στην ανακύκλωση δεν προτιμούνται οι (οξο)διασπώμενες (δηλ. οι σακούλες που χρησιμοποιούμε σήμερα στο super market), ενώ πρέπει να είναι καθαρές, όπως όλα τα υλικά/συσκευασίες για να ανακυκλωθούν
-Οι πλαστικές σακούλες, όπως όλα τα πλαστικά, αργά ή γρήγορα θρυμματίζονται Αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς “κολυμπάνε” τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά που ζυγίζουν 250.000 τόνους. (Πηγή Eriksen M, Lebreton LCM, Carson HS, Thiel M, Moore CJ, Borrero JC, et al. Plastic Pollution in the World’s Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea. PLoS ONE. 2014; 9 (12): e111913. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0111913).
-Οι Ευρωπαίοι λάτρεις των θαλασσινών, εκτιμήθηκε ότι καταναλώνουν έως και 11.000 πλαστικά κομματάκια κάθε χρόνο, μαζί με τα θαλασσινά τους (Van Cauwenberghe L, Janssen C, 2014. Microplastics in bivalves cultured for human consumption. Environmental Pollution, 193, 65-70. DOI: 10.1016/j.envpol.2014.06.010).
-Οι πλαστικές ίνες είναι πλέον παρούσες στο νερό της βρύσης και στο εμφιαλωμένο, στη μπύρα και στο αλάτι (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0194970)
-Στις ακτές της Μυκόνου έχει βρεθεί φάλαινα φυσητήρας με 100 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι της.(http://oceanwildthings.com/2012/06/sperm-whale-death-by-100-plastic-bags/)
Το LIFE DEBAG και η έρευνα των θαλάσσιων απορριμμάτων
Το LIFE DEBAG συμβάλει στην έρευνα της ρύπανσης από θαλάσσια απορρίμματα, μέσω της συστηματικής καταγραφής παράκτιων απορριμμάτων, παράλληλα με τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον Δεκέμβριο του 2015 στη Σύρο.
Κατά τη διάρκεια των περασμένων δυόμισι ετών απομακρύνθηκαν και ταξινομήθηκαν 57730 απορρίμματα από 5 ακτές της Σύρου, σε 14 δειγματοληψίες που υλοποιήθηκαν σε δίμηνη βάση. Από το σύνολο των απορριμμάτων που μελετήθηκαν ένα 10% ήταν σακούλες και σάκοι μεταφοράς/συσκευασίας προϊόντων, ενώ το 3.5% ήταν πλαστικές σακούλες super market και λιανεμπορίου για μεταφορά αγαθών.
Top 20 απορρίμματα στις ακτές της Σύρου
Percent
Σπάγκοι & Καλώδια (Φ <1cm)
13.52%
Αποτσίγαρα
9.50%
Κομμάτια Πλαστικών (2,5-50 cm)
8.82%
Καλαμάκια & Αναδευτηράκια
7.04%
Συσκευασίες από γλυκά, πατατάκια & σοκολάτες
4.66%
Πλαστικά καπάκια Ποτών
4.63%
Πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ/ μίνι μάρκετ/ παντοπωλείων/Λιανικού εμπ (συμπεριλ. κομμάτια & σκισμένες)
3.48%
Ποτήρια και Καπάκια ποτηριών
2.99%
Μπατονέτες για αυτιά
2.75%
Πλαστικά καπάκια – Αδιευκρίνηστο
2.42%
Περιτύλιγμα ζελατίνης
2.14%
Κομμάτια Πλαστικών <2,5 cm
2.01%
Άλλα ξύλα <50cm
1.82%
Περιτυλίγματα & ζελατίνες
1.74%
Συσκευασίες Τροφίμων (fast food κλπ)
1.65%
Μικρά κομμάτια σακούλας μη αναγνωρίσιμα
1.59%
Πλαστικοί σάκοι οικοδομικών υλικών ή άλλων άγνωστων χρήσεων
1.54%
Γυαλί ή κεραμικά θραύσματα
1.51%
Η πλαστική σακούλα είναι ένα απόρριμμα που συνήθως δεν συναντάμε στην ακτή, γιατί παρασύρεται απευθείας στο βυθό της θάλασσας, γι’ αυτό και πολλές φορές υποτιμάμε τον μέγεθος της ρύπανσης και τα προβλήματα που προκαλούν.
Γι’ αυτό το λόγο οι έρευνες του LIFE DEBAG προεκτάθηκαν στο βυθό της Σύρου. Συγκεκριμένα μελετούνται συστηματικά ο Κόλπος της Ερμούπολης και ο Κόλπος του Κινίου. Η συνολική έκταση της υποβρύχιας περιοχής που παρακολουθείται ανέρχεται σε περίπου 1000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τις έρευνες του LIFE DEBAG στο βυθό της Σύρου, το 13% των απορριμμάτων που καταγράφηκαν το 2016 ήταν πλαστικές σακούλες μεταφοράς αγαθών, ενώ το 2017 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 8%.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μία πρόσφατη έρευνα που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του LIFE DEBAG
Για την έρευνα έγινε προσομοίωση της κυκλοφορίας των επιπλεόντων απορριμμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος για να διερευνηθεί η τύχη και η κατανομή τους κατά την περίοδο 1990-2009, λαμβάνοντας υπόψη την εποχική και την πολυετή μεταβλητότητα της κυκλοφορίας του νερού στην επιφάνεια.
Η έρευνα έδειξε ότι ενώ ο Σαρωνικός Κόλπος, η Εύβοια και η Κρήτη δέχεται μεγάλο όγκο επιπλεόντων απορριμμάτων, πολλά από τα απορρίμματα του Αιγαίου διαφεύγουν και ρυπαίνουν το Ιόνιο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Η έρευνα αυτή μας έδειξε ότι τα θαλάσσια απορρίμματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν είναι είναι τοπικό πρόβλημα.
Κοιτώντας τα σκουπίδια “αφ’ υψηλού”
Στη Σύρο και στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιείται εναέρια παρακολούθηση της ρύπανσης των ακτών με τη χρήση drone. Έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ακτής παρακολουθούνται με στόχο την αποτύπωση των απορριμμάτων και την ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών για την αυτόματη καταγραφή και παρακολούθηση των απορριμμάτων σε απομακρυσμένες ακτές και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης.
Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σύρου;
Θετικά ως προς την επίδραση του προγράμματος στο περιβάλλον φαίνονται να είναι τα αποτελέσματα, καθώς η περίοδος που ακολουθεί την κορωνίδα της ενημερωτικής εκστρατείας του LIFE DEBAG, την 1η “Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες” που υλοποιήθηκε το 2016, δείχνει σταδιακή μείωση στην παρουσία πλαστικής σακούλας στις ακτές του νησιού, η οποία στις τελευταίες μετρήσεις αγγίζει το 67%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παρατηρείται έξαρση της ρύπανσης από απορρίμματα κάθε Σεπτέμβριο, ως επακόλουθο της τουριστικής περιόδου του Αυγούστου, όπου στο νησί της Σύρου παρουσιάζεται πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων, οι πλαστικές σακούλες αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς αλλά και αγγίζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Η τάση μείωσης της συσσώρευσης της πλαστικής σακούλας στις τουριστικές ακτές της Σύρου μάλιστα έρχεται και σε αντίθεση την τάση συσσώρευσης των υπόλοιπων απορριμμάτων, η οποία φαίνεται να διατηρείται σε σχετικά σταθερά επίπεδα ή και να αυξάνεται ελαφρά.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από το βυθό της Σύρου καθώς μετά από δύο χρόνια υποβρύχιων καταγραφών σημειώθηκε μείωση της τάξης του 32% στις σακούλες που βρήκαμε να αναπαύονται στον πυθμένα της Σύρου.
Τι είναι η “Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες” που υλοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στη Σύρο;
Η “Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες” είναι μια γιορτή για το περιβάλλον όπου κάθε χρόνο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, γίνονται ενημερωτικές παρουσιάσεις για τις επιπτώσεις και τις εναλλακτικές των πλαστικών σακουλών, σε συνδυασμό με μουσικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια στην εμβληματική κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, εκθέσεις έργων μαθητών και κατασκευών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς επίσης λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Μιαούλη.
Κατά τη διάρκεια της “Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες” του 2016, υλοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα-πόρτα, όπου επισκεφθήκαμε 4410 νοικοκυριά και 522 καταστήματα.
Το 2017 215 καταστηματάρχες της Σύρου υπέγραψαν εθελοντική συμφωνία κατά την οποία δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στον περιορισμό της μίας-χρήσης πλαστική σακούλα μεταφοράς αγαθών. Δεν παραλήφθηκε η ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού, με την τοποθέτηση ενημερωτικού υλικού σε 3002 δωμάτια, από 175 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύρο πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες καταστηματαρχών να παράγουν τις δικές τους επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, οι οποίες μάλιστα αρχικά μοιράστηκαν εντελώς δωρεάν στους πελάτες τους με την προτροπή να τις χρησιμοποιούν αντί των πλαστικών μιας χρήσης. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις κατασκευής ειδικών χάρτινων τσαντών για την αγορά ψαριών και ειδικών επαναχρησιμοποιήσιμων για τις ανάγκες των προϊόντων κρεοπωλείου.
Επειδή μόνο η ενημέρωση δεν φτάνει για την αλλαγή μιας παλιάς καθημερινής συνήθειας, στο πλαίσιο της “Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες” προσφέρθηκαν δωρεάν στους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου περίπου 10.000 ανθεκτικές υφασμάτινες επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες για μεταφορά αγαθών, ως εναλλακτική λύση στις μίας-χρήσης πλαστικές.
Για την πιο ευαίσθητη περιβαλλοντικά και νεαρότερη μερίδα των κατοίκων στη Σύρου, τους μαθητές, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την πλαστική σακούλα, τις επιπτώσεις της χρήσης της στο περιβάλλον και τις εναλλακτικές της. Επιπλέον οι μαθητές με τη συμβολή των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, μετά από σεμινάριο που παρακολούθησαν, αξιοποίησαν το εκπαιδευτικό υλικό του LIFE DEBAG και κατασκεύασαν τις δικές τους επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες οι οποίες εκτέθηκαν και βραβεύτηκαν την “εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες” του 2017. Στο πλαίσιο του LIFE DEBAG έχουν υλοποιηθεί 100 δες παρουσιάσεις σε μαθητές όλων των βαθμίδων κατά τις οποίες έχουν ενημερωθεί συνολικά 4.634 μαθητές από 42 σχολεία σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ποια τα πρώτα αποτελέσματα του LIFE DEBAG στην αντίληψη του κόσμου γύρω από τις πλαστικές σακούλες και τις εναλλακτικές τους;
Σε δίμηνη βάση υλοποιούνται και έρευνες με ερωτηματολόγια έξω από τα σούπερ μάρκετ της Σύρου, όπου μετά από 2 συνεχόμενα χρόνια με δράσεις ενημέρωσης για τον περιορισμό και της επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας, διερευνούμε τις πιθανές αλλαγές στη νοοτροπία των κατοίκων του νησιού.
Ενθαρρυντικά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα σχετικά την αλλαγή της νοοτροπίας των Συριανών ως απόρροια της αύξησης της γνώσης γύρω από τη ρύπανση από πλαστικές σακούλες. Φαίνεται πως με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι δείχνουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη μέτρων για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας αλλά και στην αλλαγή της δικής τους συμπεριφοράς, φτάνοντας έτσι το 2017, 1 στους 2 Συριανούς να συμφωνεί με τη χρέωση της πλαστικής σακούλας ως αποτρεπτικό μέσο για τη χρήση της, ενώ ομοίως οι μισοί περίπου καταναλωτές φαίνεται να έχουν εντάξει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας, αντί της μιας-χρήσης, τουλάχιστον περιστασιακά, στις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Οι δε ερωτηθέντες πελάτες σε σούπερ μάρκετ που έχουν ήδη εφαρμόσει τη χρέωση πλαστικών σακουλών, απαντούν πως προτιμούν να φέρνουν την δική τους επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τη μεταφορά των αγαθών τους, αντί να αγοράζουν μιας χρήσης πλαστικές σακούλες, σε ποσοστό 70%. Δίνοντας έτσι ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου που επιβάλλει χρέωση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης, μέσω ενός ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους, ως ένα μέτρο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη υπέρμετρη κατανάλωση των πλαστικών σακουλών που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ναι, αλλά τι θα χρησιμοποιούμε τώρα για να πετάμε τα σκουπίδια μας;
Για τα σκουπίδια μας πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες σκουπιδιών. Η χρέωσης της πλαστικής σακούλας (πάχους μεταξύ 50-70μm) με περιβαλλοντικό τέλος, μπορεί να μας δώσει το έναυσμα για να απομακρύνουμε σιγά-σιγά από την καθημερινότητα μας και άλλα μιας-χρήσης πλαστικά όπως είναι τα πλαστικά μπουκάλια, τα καλαμάκια και πλαστικά ποτήρια. Όπως επίσης και να ανακυκλώνουμε σωστά τις πλαστικές συσκευασίες (να είναι καθαρές και στεγνές). Έτσι, μειώνουμε δραματικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγουμε στο σπίτι μας, και έχουμε μικρότερη ανάγκη και για πλαστικές σακούλες απορριμμάτων για να τα τοποθετήσουμε, ενώ ανακουφίζουμε το περιβάλλον από τις τεράστιες ποσότητες πλαστικού.
«Πρόσω ολοταχώς» για την 3η Εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα στη Σύρο
Πιστό στο ραντεβού του με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου το LIFE DEBAG ξεκινά το ερχόμενο διάστημα (21-26 Μαΐου) την 3η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες που αποτελεί και την κορωνίδα των ολοκληρωμένων δράσεών του για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.
Καθημερινά θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Δημαρχείο Σύρου, όπου θα παρέχονται πληροφορίες και υλικό τόσο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και για τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας.
Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 22-24 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, δίπλα στο ενημερωτικό μας περίπτερο, στην Πλατεία Μιαούλη, θα περιμένουμε μικρούς και μεγάλους να κάνουμε κατασκευές από άχρηστα αντικείμενα και να παίξουμε με τα διαδραστικά παιχνίδια των φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παν/μιου Αιγαίου.
Η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα κλείσει το Σάββατο 26 Μαΐου, με την ημερίδα “Αποπλαστικοποιώντας την Ελλάδα- Πρακτικές μείωσης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον”. Στην ημερίδα που θα υλοποιηθεί 12-16:00 μ.μ. στην Αίθουσα Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, εκτός από τα αποτελέσματα του LIFE DEBAG, θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της πλαστικής σακούλας απ’ όλη την Ελλάδα (ΙΕΛΚΑ, Σκιάθος κ.α), καθώς και ομιλίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού (F. Galgani, Δ/τνης του Τεχνικού group για τα Θαλάσσια Απορρίμματα στην Ευρώπη, F.Claro, Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και της Ελλάδας (Χ. Καραπαναγιώτη, Πανεπιστήμιο Πατρών) και σχετικές παρουσιάσεις από τους κκ Σ. Βοσινάκη και Π. Κουτσαμπάση, Επ. Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παν/μιου Αιγαίου.
Ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών επισκέπτεται τα καταστήματα της Σύρου, συνομιλώντας με τους καταστηματάρχες και εργαζομένους και συλλέγοντας τις εμπειρίες τους μέτα από 32 μήνες που υλοποίησης του LIFE DEBAG και 4 μήνες εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των καταστημάτων η μείωση της πλαστικής σακούλας ανέρχεται σε ποσοστά 50 έως 80%. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, οι περισσότεροι πελάτες που δεν παίρνουν πλαστική σακούλα γνωρίζουν για τις επιπτώσεις της και για την λήψη του μέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας ως αντικίνητρο για την αλόγιστη χρήση της με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών και εργαζομένων αναγνωρίζει τον ρόλο της εκστρατείας του LIFE DEBAG ως επιτελικό για την ενημέρωση των πολιτών της Σύρου γύρω από την πλαστική σακούλα και τις επιπτώσεις της. Μεγάλος είναι ο αριθμός των καταστηματαρχών της Σύρου που έδωσαν στους πελάτες τους επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες δωρεάν με στόχο την απομείωση της χρήσης πλαστικών.
Μπορείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα και τις δράσεις της εκστρατείας LIFE DEBAG μέσα από το site μας (www.lifedebag.eu) και τα social media (Facebook: LIFE DEBAG, Twitter: @lifedebag).
Δείτε το κεντρικό spot της εκστρατείας μας:
https://www.youtube.com/watch?v=dW9j0e6nxs0