Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Σύρου και βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία Μιαούλη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην πλατεία Βαρδάκα.
Κατασκευάστηκε το 1862 όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για το θέατρο και ολοκληρώθηκαν το 1864, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα της Λέσχης, Pietro Sampo, και με κάλυψη της δαπάνης από την ίδια μετοχική εταιρεία, υπό την ευθύνη του Δήμου. Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του την ανέλαβε ο Μιχ. Σαλβάγος.
Το Θέατρο Απόλλων θεωρείται ως μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου , με πανέμορφη διακόσμηση. Η άποψη όμως αυτή δεν είναι απόλυτα ακριβής. Πράγματι η αρχιτεκτονική του έχει επηρεαστεί από ιταλικά πρότυπα, όμως ως προς τη διαρρύθμιση της αίθουσας και τη διπλή αψίδα του προσκηνίου με τις γιγαντιαίες κορινθιακού ρυθμού παραστάδες, ο «Απόλλων» σχετίζεται με τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα, τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο (1816) San Carlo της Νάπολης, το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και τέλος το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας (1755). Αντίθετα η στήριξη της θολωτής οροφής φαίνεται να ακολουθεί το γαλλικό σύστημα του 19ου αιώνα.
Το Θέατρο Απόλλων είναι ένα διώροφο κτίριο, χωρητικότητας τριακοσίων πενήντα θεατών, με χαμηλή μαρμάρινη βάση και σοβατισμένες όψεις. Στο εσωτερικό του κτιρίου, η αίθουσα είναι μεγαλοπρεπής, έχει τέσσερις σειρές θεωρία, ενώ οι πλούσιες τοιχογραφίες στη διακοσμημένη οροφή του, με πρωτότυπα ζωγραφικά θέματα, απεικονίζονται διάσημοι ευρωπαίοι δημιουργοί της Μουσικής και του Θεάτρου (ο Βέρντι, ο Ροσσίνι, ο Μπελίνι, ο Ντονιτσέττι, ο Μότσαρτ, ο Δάντης, ο Ευριπίδης και Όμηρος) και στην πλατεία τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα προσδίδουν αίγλη στο μοναδικό αυτό στολίδι της Ερμούπολης. H σκηνή (πλάτους 17,5 μ., βάθους 9 μ.) ήταν αρκετά περιορισμένη για τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού λυρικού θεάτρου, τηρούσε όμως τις αναλογίες της ιταλικής παράδοσης στα θέατρα αυτά.
Από το 1828, δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας μόνιμης θεατρικής σκηνής, καθότι οι παραστάσεις λάμβαναν χώρα σε πρόχειρα παραπήγματα, σε ξύλινες αποθήκες, στις λέσχες και στα καφενεία. Το 1864, άρχισε η λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου που ονομάστηκε "ΑΠΟΛΛΩΝ", στις 20 Απριλίου με την όπερα το Ριγκολέτο του VΕRDΙ, (εφ. Χρηματιστηρίον αρ. 75/29-4-1864). Μεταξύ των παραστάσεων που εδόθησαν ήταν η Ευνοουμένη (FAVORITA), η Τραβιάτα (VERDI) κ.α. Η όπερα και το θέατρο κατείχε εξέχουσα θέση στην πνευματική ζωή της Ερμούπολης και δεν είναι λίγες οι αναφορές ξένων περιηγητών στην λαμπρότητα των παραστάσεων και στην ενδυματολογική κομψότητα του κοινού. Το Θέατρο Απόλλων κτίζεται την εποχή της μεγάλης θεατρικής ακμής της πόλης και στεγάζει πλήθος ιταλικών και ελληνικών θιάσων με όπερες, οπερέτες και θεατρικές επιτυχίες της εποχής. Στα νεότερα χρόνια, το Θέατρο Απόλλων φιλοξένησε μυθικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, Μάνο Κατράκη κ.ά.
Το Θέατρο Απόλλων, ανεξάρτητα από την αρχιτεκτονική του ποιότητα, το κτίριο δεν χαρακτηρίζονταν για την στερεότητά του. Το 1874 χρειάστηκε γενική επισκευή. Ενώ νέες επισκευές ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα το 1881, 1890 και το1896 με γενική επισκευή. Το 1944 το Θέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω των βομβαρδισμών και κατά τη δεκαετία του 1950 κρίθηκε ακατάλληλο για λειτουργία. Τη μεγαλύτερη καταστροφή επέφερε όμως η γενική επισκευή του 1970, ιδίως στα χρόνια της δικτατορίας, η οποία οδήγησε στην πλήρη εγκατάλειψη κι απαξίωσή του, θέλοντας να απομακρυνθεί κάθε ξένη επιρροή από το κτίριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι τοιχογραφίες, οι εξώστες και τα ξύλινα θεωρεία που αντικαταστάθηκαν από μπετόν, εξαφανίζοντας ότι είχε απομείνει από τον παλαιό διάκοσμο.
Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το έργο της πλήρης αποκατάστασης του θεάτρου όσο το δυνατόν πιστότερη προς την αρχική μορφή του. Σημαντική υπήρξε η δράση των συλλόγων «Θεατρικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Σύρου ο Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1977) και «Καλλιτεχνικός Όμιλος ο Σουρής» (1978), που έδιναν παραστάσεις στο τσιμεντένιο θέατρο για να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Στο Θέατρο Απόλλων υπάρχει ένα μικρό θεατρικό μουσείο, «χώρος αναμνήσεων», μάρτυρας της ιστορίας του θεάτρου, με παλαιές αφίσες και προγράμματα, χειρόγραφα και θεατρικού περιεχομένου έντυπα, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα που ανήκαν σε σπουδαίους καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν στην σκηνή του.
Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό στολίδι για την Ερμούπολη που φιλοξενεί συνεχώς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως όπερες, θεατρικά έργα από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από διάφορους θιάσους, καθώς και το Φεστιβάλ Αιγαίου.
Δευτέρα έως Σάββατο – Monday to Saturday :10:00 – 14:00
Κυριακή – Sunday : 11:00 – 13:30
Χρησιμοποιήστε το παραπάνω διάγραμμα για να κλείσετε θέση σε παράσταση που διοργανώνεται στο Θέατρο Απόλλων.
Website: http://www.apollontheater.gr/
https://www.facebook.com/apollontheater