Με μια βαλίτσα γεμάτη αισιόδοξα νέα για την εξέλιξη της έρευνας και της επιστήμης του διαστήματος στη χώρα μας έφτασε στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ η ομάδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Λίγο πριν τη σχετική ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ και αντιπρόεδρος Δ.Σ του Αστεροσκοπείου, μίλησε στην «Κ» για τη σύσταση ενός νέου Διαστημικού Κόμβου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ο οποίος θα είναι και ο μεγαλύτερος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έβαλε το ΙΑΑΔΕΤ στην λίστα των πιο πρωτοπόρων διαστημικών ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, όταν ξεκίνησε να παρατηρεί την επιφάνεια της Σελήνης με στόχο να μελετήσει την πτώση παραγήινων αντικειμένων στην επιφάνεια της.
To ΙΑΑΔΕΤ έχει υπό την ευθύνη του τα δύο μεγαλύτερα ερευνητικά τηλεσκόπια που διαθέτει η χώρα μας. Το πρώτο, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, διαμέτρου 2,3 μέτρων, βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Χελμού, στα 2.400 μ. περίπου υψόμετρο. Ο Αρίσταρχος είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων.
Το δεύτερο, διαμέτρου 1,2 μέτρων, βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Οπως σημειώνει ο κ. Βασιλάκος, το συγκεκριμένο, ήταν και αυτό που έβαλε το ΙΑΑΔΕΤ στην λίστα των πιο πρωτοπόρων διαστημικών ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, όταν ξεκίνησε να παρατηρεί την επιφάνεια της Σελήνης με στόχο να μελετήσει την πτώση παραγήινων αντικειμένων στην επιφάνεια της.
«Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όλες τις διαστημικές υπηρεσίες όπως η NASA ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και αυτό γιατί τις επόμενες δεκαετίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν βάσεις στη Σελήνη και επομένως οι διαστημικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα για το πως πέφτουν αυτά τα αντικείμενα στην επιφάνεια της σελήνης» εξηγεί ο κ. Βασιλάκος.
Στο πλαίσιο της εν λόγω δραστηριότητας του τηλεσκοπίου Κρυονερίου, η οποία και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και χάρις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του ευρυζωνικού δικτύου του διαστήματος από τους επιστήμονες του ΙΑΑΔΕΤ, το Ινστιτούτο έχτισε μια στρατηγική συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Ευρυζωνικό δίκτυο επικοινωνίας με το διάστημα
Πριν από δύο χρόνια, ο Αρίσταρχος επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ως ο πρώτος επίγειος Ευρωπαϊκός Σταθμός στην ανάπτυξη νέων γρήγορων και ασφαλών οπτικών (laser) τηλεπικοινωνιών μεταξύ Γης και δορυφόρων, αντικαθιστώντας τη παρούσα τεχνολογία χρήσης ραδιοκυμάτων.
Οπως περιγράφει ο κ. Βασιλάκος, «Στείλαμε λέιζερ από τον Αρίσταρχο στον Alphasat, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δορυφόρο, στα 37.000 χιλιόμετρα. Ο δορυφόρος “είδε” τη δέσμη και μας “απάντησε” πίσω. Γίναμε έτσι ο πρώτος σταθμός στην Ευρώπη που πραγματοποίησε τέτοια ζεύξη».
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου.