Από τη Βουλή θα περάσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για προμήθεια των περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions – μίνι drones) τύπου Switchblade, τα οποία θα τεθούν στη διάθεση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Η «Κ» είχε αποκαλύψει ήδη από τον περασμένο Μάιο την πρόθεση του ΓΕΕΘΑ να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΔΕΠ και πλέον το πρόγραμμα αυτό θα περάσει από τη Βουλή.
Τα αμερικανικά περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade (τύποι 300 και τα πιο μοντέρνα 600) θα μεταφέρονται από άνδρες της ΔΕΠ, οι οποίοι προσαρμόζονται –ούτως ή άλλως– επιχειρησιακά στα διδάγματα των τελευταίων πολεμικών συγκρούσεων, με κυριότερη εκείνη της Ουκρανίας.
Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 75 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 50 εκατ. καλύπτουν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα να επωμίζεται τα 25 εκατ. που απομένουν.
Πακέτο ενίσχυσης
Στη Βουλή θα φθάσει προς ενημέρωση και έγκριση, επίσης το προσεχές διάστημα, ένα πακέτο ενίσχυσης της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί, όπως είναι απαραίτητο, εύχρηστος και μη επιχειρησιακά αναγκαίος.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα αγοράσουν από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για λογαριασμό της Ουκρανίας αριθμό ρουκετών για πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου RM-70 (τέτοια συστήματα διαθέτει το ελληνικό Πυροβολικό). Επίσης, με την ίδια μέθοδο οι Αμερικανοί θα αγοράσουν από το ελληνικό απόθεμα και αντιαρματικές νάρκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή πουλώντας πυρομαχικά και οπλικά συστήματα σε ΗΠΑ ή Τσεχία) τα τελευταία δύο χρόνια οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εισπράξει αρκετά σημαντικά ποσά, τα οποία σχεδόν ισοσκελίζουν όλα όσα η Ελλάδα παρείχε στην Ουκρανία, είτε δωρεάν είτε με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης (μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών).
Την ίδια στιγμή, πάντως, από την Ουκρανία εξακολουθούν να φθάνουν αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση σε μέσα από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, το Κίεβο ζητάει βλήματα πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων (η Ελλάδα ήδη έχει χορηγήσει αλλά και έχει πουλήσει αρκετά προς την Ουκρανία). Επίσης ζητούνται πύραυλοι για τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου OSA-AK (ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει αυτού του τύπου τα μεταφερόμενα συστήματα). Επιπλέον, οι Ουκρανοί ζητούν αντιαεροπορικά πυροβόλα των 23 χιλιοστών τύπου ZU-23-2, τα οποία επίσης διαθέτει ο Στρατός Ξηράς.
Πρόκειται για συστήματα σοβιετικής προέλευσης, τεχνολογίας της δεκαετίας του 1960. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα, τα οποία διαθέτουν κυρίως κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
kathimerini.gr