Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02 Νοεμβρίου η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης με τίτλο: «Διαχείριση Απορριμμάτων, Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Α.Ε.: Μοντέλο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου- Ερμούπολης και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ, Νικόλα Καΐλη. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Αγγέλου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Χάρης Ζεπάτος, Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Γιάννης Τομαής, οικονομολόγος.
Οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους στηλίτευσαν το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια μετά την θέσπιση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Α.Ε., οι τελικές υπηρεσίες προς τον δημότη έχουν χειροτερέψει, φέρνοντας ως παραδείγματα την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Σύρου και επισημαίνοντας το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στην ευρύτερη περιοχή και την υγεία των κατοίκων καθώς και την αρνητική τροπή που έχει πάρει η διαχείριση της ανακύκλωσης, όπου το 65% των ανακυκλώσιμων τελικά επιστρέφει στο νησί ως σκουπίδια.
Αναφέρθηκαν στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενέργεια, το οποίο στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος διευρύνει και ενοποιεί το πεδίο ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν, ποικιλοτρόπως, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, με εξασφαλισμένο ποσοστό κέρδους. Πρόκειται για πολιτικές που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες εξειδικεύονται από τις Κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.
Τόνισαν τις επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα από το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες, μέσω των δημοτικών τελών, ώστε να καλυφθεί η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ.
Οι ομιλητές στάθηκαν, επίσης, και στις εξελίξεις που ήδη υπάρχουν στη διαχείριση του νερού και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι και για τη διαχείριση των υδάτων θα ακολουθηθεί μία αντίστοιχη «συνταγή» με τη δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα που θα διαχειρίζεται το νερό σε επίπεδο Περιφέρειας, μοντέλο που θα φέρει αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού για τους δημότες.
Τέλος παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο το όφελος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.
Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Συγκρότηση, επίσης, ενός ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία αυτών των έργων.
Απορρίπτουμε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τις συμβάσεις παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση. Απορρίπτουμε τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής, το «ο ρυπαίνων πληρώνει» και μια σειρά άλλα φοροληστρικά εργαλεία που πρέπει να καταργηθούν τώρα.
Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, βρίσκεται σε αντίθεση με το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που διασφαλίζουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση με την πολιτική τους. Ανταποκρίνεται όμως στην αναγκαιότητα σήμερα ο νησιωτικός λαός να απολαμβάνει υπηρεσίες χωρίς να τσακίζεται η ζωή του για τα κέρδη των λίγων.