Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ, το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός είναι τόσο δυνατός που έγινε αισθητός στην Ταϊλάνδη και σε άλλες γειτονικές χώρες. Από τον σεισμό κατέρρευσαν κτήρια τόσο στη Μιανμάρ όσο και στην Μπανγκόκ, ενώ δρόμοι «χωρίστηκαν» στα δύο. Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην Μπανγκόκ κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστη 30 ορόφων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 43 εργάτες να έχουν παγιδευτεί.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
Ακολούθησε μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ και οι Αρχές προειδοποιούν τον πληθυσμό και για άλλους.
Αυτόπτες μάρτυρες στην Μπανγκόκ είπαν οτι άνθρωποι, αμέσως μετά τον σεισμό, βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.
«Άκουσα έναν ήχο την ώρα που κοιμόμουν σπίτι μου, έτρεξα όσο πιο μακριά μπορούσα έξω από το κτίριο με τις πιτζάμες μου», δήλωσε η Νουανγκάι κάτοικος της Τσιάνγκ Μάι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ταϊλάνδης, δημοφιλή τουριστικό προορισμό γνωστό για τους ναούς του.
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σήμερα Πέμπτη, όταν τουριστικό υποβρύχιο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Αιγύπτου, ενώ άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το υποβρύχιο με την ονομασία Sindbad που εκτελούσε θαλάσσια περιήγησης στα ανοιχτά της Χουργκάντα, μετέφερε συνολικά 44 επιβάτες.

Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να σώσουν 29 άτομα, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Al Youm.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας της Ερυθράς Θάλασσας έλαβε σήμα για τη βύθιση του τουριστικού υποβρυχίου, που σημειώθηκε μπροστά από τη μαρίνα ενός «γνωστού ξενοδοχείου», το οποίο δεν έχει ακόμη κατονομαστεί από τα τοπικά μέσα.
Συνολικά 21 ασθενοφόρα στάλθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος και μεταφέρουν τους τραυματίες σε τοπικά νοσοκομεί.
Οι 44 επιβάτες είναι διαφορετικών εθνικοτήτων και συμμετείχαν σε θαλάσσια εκδρομή για να δουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα τροπικά ψάρια της Αιγύπτου.
Το συγκεκριμένο υποβρύχιο πραγματοποιεί τουριστικές διαδρομές στη Χουργκάντα εδώ και αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με την εταιρεία Sharm Hurghada Excursions, η υποβρύχια περιήγηση διαρκεί τρεις ώρες και κοστίζει 81 ευρώ για τους ενήλικες και 42 ευρώ για τα παιδιά.
Μέχρι στιγμής, η αιτία και οι ακριβείς συνθήκες της βύθισης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, μια κίνηση που διευρύνει το μέτωπο του εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει μετά την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό που θα κάνουμε είναι να επιβάλουμε δασμούς 25% σε κάθε αυτοκίνητο που δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βλέπει τους νέους δασμούς ως μέσο ενίσχυσης των εσόδων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αναβιώσει τη βιομηχανική βάση της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημάδια παρακμής.
Κατά τη διάρκεια του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν επιβατικά οχήματα αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ανταλλακτικά και άλλα είδη αυτοκινήτου ύψους 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των κύριων προμηθευτών βρίσκονται το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία, χώρες που αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το νέο μέτρο.
Διεθνείς αντιδράσεις
Φον ντερ Λάιεν: «Λυπάμαι βαθιά για την αμερικανική απόφαση»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται «βαθιά» για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα που εισάγει η χώρα του, τόνισε χθες Τετάρτη το βράδυ μέσω X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Λυπάμαι βαθιά για την αμερικανική απόφαση», σημείωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Ιαπωνία: «Θα ληφθούν προσήκοντα μέτρα ανταπόδοσης»
Η Ιαπωνία έχει σκοπό να υιοθετήσει «προσήκοντα μέτρα» ανταπόδοσης των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα ιαπωνικά οχήματα την επιβολή των οποίων ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση και θα εξετάσει «όλες τις επιλογές», προειδοποίησε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα. «Πρέπει να σκεφτούμε για τα προσήκοντα μέτρα μετά την ανακοίνωση αυτή. Φυσικά, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο κ. Ισίμπα απευθυνόμενος στα μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου. Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει χονδρικά το ένα τρίτο των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε επιπλέον εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» που θα έχουν οι ενέργειες του Τραμπ, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως και στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.
«Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα (...) και άλλοι γενικότεροι περιορισμοί στο εμπόριο που επιβάλλονται από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα ιαπωνικά εισαγόμενα αυτοκίνητα που αναγγέλθηκαν από την Ουάσιγκτον είναι εξέλιξη «εξαιρετικά λυπηρή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο νωρίτερα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. «Είναι εξαιρετικά λυπηρό το ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτά τα δασμολογικά μέτρα (...) που συμπεριλαμβάνουν την Ιαπωνία», επέμεινε.
Βραζιλία: «Δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι»
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα πως η χώρα του «δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα» μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει επιβάλλοντας δασμούς ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, επεκτείνοντας τη χθες Τετάρτη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» σαν «αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο και διαθέτουν τη δυνατότητα να δασμολογούν τα προϊόντα των άλλων», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο. Στην Μπραζίλια «θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση που κατά την άποψή μας θα είναι επωφελής για τη Βραζιλία», πρόσθεσε.
Καναδάς: Απευθείας επίθεσης εναντίον των εργαζομένων μας
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ είναι «απευθείας επίθεση» εναντίον των καναδών εργαζομένων, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι.
«Οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, είπε ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων και πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.
Οι μετοχές των Toyota, Nissan, Honda, Hyundai σε πτώση
Οι ιαπωνικοί και οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την Toyota μέχρι τη Hyundai, βλέπουν τις τιμές των τίτλων τους στις κεφαλαιαγορές να πέφτουν αφότου άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ — αγορά κρίσιμης σημασίας για τις κατασκευάστριες αυτές.
Περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι τίτλοι μεγάλων ονομάτων του τομέα έπεφταν όλοι ανεξαιρέτως: της Toyota (–3,72%), της Mitsubishi (–3,7%), της Nissan (–3,2%), της Honda (–2,77%). Ο γενικός δείκτης παρουσίαζε επίσης πτωτική τάση, αν και όχι τόσο θεαματική (–0,79%). Στη Σεούλ, οι μετοχές της Hyundai Motor (–3,15%) και της Kia Corporation (–2%) βρίσκονταν σε παρόμοια τροχιά.
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Την περασμένη χρονιά, η αυτοκινητοβιομηχανία εισέφερε το 28% των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης που εξήχθησαν στις ΗΠΑ, ή αλλιώς κάπου 40 δισεκ. δολάρια. Και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, το 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε αυτή.
Για τον ιαπωνικό γίγαντα Toyota, υπ’ αριθμόν 1 σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό του, τη γερμανική Volkswagen, οι ΗΠΑ είναι απόλυτα κρίσιμη αγορά. Οι ιαπωνικοί κατασκευαστές εξάλλου έχουν μεγάλη παρουσία στο Μεξικό, στο πλαίσιο των αλληλένδετων αλυσίδων παραγωγής του κλάδου. Κάθε χρόνο, οι ιαπωνικές κατασκευάστριες εξάγουν κάπου 1,37 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, αν και απέχουν πολύ από την κορύφωση τους σε 3,43 εκατ. μονάδες το 1986, θύμισε την περασμένη εβδομάδα ο Μασανόρι Καταγιάμα, πρόεδρος του JAMA, του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας. Θα ακολουθούσαν υποχρεωτικά «προσαρμογές» της παραγωγής σε περίπτωση επιβολής δασμών, προειδοποίησε ο κ. Καταγιάμα.
Η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η παραγωγή στο 11ο κατά σειρά εργοστάσιό της στις ΗΠΑ. Μολαταύτα, από τα 2,33 εκατ. οχήματά της που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο τα 1,27 εκατ. παρήχθησαν εκεί.
Η Toyota έχει εξάλλου ένα εργοστάσιο στον Καναδά (υβριδικά) και ακόμα δύο στο Μεξικό, με την παραγωγή τους να προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά, που σημαίνει πως οι δασμολογικοί φραγμοί θα τα πλήξουν σκληρά. Καθώς αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό —έχουν ανασταλεί προς το παρόν— εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματά της που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 50%.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 27% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Από τα 2,78 εκατ. οχήματα που εξήχθησαν πέρυσι από τη Νότια Κορέα, περίπου τα 1,43 εκατ. είχαν προορισμό την αμερικανική αγορά και αξία κάπου 35 δισεκ. δολαρίων. Για να κατευνάσει την κυβέρνηση Τραμπ και να αμβλύνει όσο είναι δυνατό τον αντίκτυπο των δασμών, η Hyundai ανήγγειλε τη Δευτέρα πως έχει σκοπό να επενδύσει 21 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αεροπορικό ατύχημα σημειώθηκε στη Γαλλία, όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη επιδείξεων ακριβείας της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, οι δύο πιλότοι πρόλαβαν και εκτινάχθηκαν από τις καμπίνες τους, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή η κατάστασή τους.
Λευκός Οίκος: Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα - Νέο βήμα προς την εκεχειρία
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ασφαλής ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ειδικότερα η μεταφορά των σιτηρών - Συμφωνήθηκε επίσης η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν
Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου διαραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο, στο Ριάντ.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στο Ριάντ:
-Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, να εξαλείψουν τη χρήση βίας και να αποτρέψουν τη χρήση εμπορικών σκαφών για στρατιωτικούς σκοπούς στη Μαύρη Θάλασσα
-Οι δύο χώρες παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την απελευθέρωση αμάχων κρατουμένων και την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βίαια.
-Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να αναπτύξουν μέτρα για την εφαρμογή απαγόρευσης των χτυπημάτων κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων στη Ρωσία και την Ουκρανία
-Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια «διαρκή και διαρκή ειρήνη» και καλωσορίζουν τρίτες χώρες για να υποστηρίξουν την εφαρμογή των θαλάσσιων και ενεργειακών συμφωνιών.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται:
-Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας σε εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα και προϊόντα λιπασμάτων και θα ενισχύσουν την πρόσβαση στα λιμάνια.
Προσθέτει, δε, ότι οι ΗΠΑ επανέλαβαν και στις δύο πλευρές του πολέμου ότι η ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.
Κίεβο: Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ωστόσο ότι «η μετακίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων εκτός του ανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας θα αντιμετωπίζεται ως παραβίαση της συμφωνίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας».
«Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα διατηρήσει το δικαίωμα αυτοάμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στο X.
Το υπουργείο Άμυνας προσθέτει ότι θα χρειαστούν «πρόσθετες τεχνικές διαβουλεύσεις» για την «αποτελεσματική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.
Πηγή: skai.gr
Το πυραυλικό σύστημα HIMARS κατέστρεψε τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Βίντεο από την καταστροφή τους δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας (SSO) στο Telegram. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και δύο μεταφορικά Mi-8, ενώ βρίσκονταν σταθμευμένα σε αυτοσχέδιο αεροδιάδρομο σε αγροτική περιοχή, όπου γινόταν συντήρηση, ανεφοδιασμός και επαναφόρτωσή τους.
Οι ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις εντόπισαν με επιτυχία την τοποθεσία στάθμευσης των ελικοπτέρων και, σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας, μετέφεραν τις συντεταγμένες στον χειριστή του HIMARS.
Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες M30A2, οι οποίες περιέχουν περίπου 180.000 βολφραμικά υποπυρομαχικά γύρω από μια εκρηκτική κεφαλή 23 κιλών. Το ωστικό κύμα και τα υποπυρομαχικά προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε ακτίνα έως 70 μέτρων, καθιστώντας το ιδανικό όπλο για καταστροφή συγκεντρωμένων στρατιωτικών στόχων.
Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται καθαρά ίχνη από τροχούς στον αγρό, υποδεικνύοντας ότι είτε τα ελικόπτερα είχαν ήδη ανεφοδιαστεί και εξοπλιστεί, είτε ότι ο συγκεκριμένος αεροδιάδρομος χρησιμοποιείται τακτικά από ρωσικές δυνάμεις.
Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χρησιμοποιούνται ευρέως στις επιχειρήσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων. Ορισμένα από αυτά φέρουν σύγχρονους πυραύλους LMUR, καθοδηγούμενους μέσω θερμικής κάμερας, με εμβέλεια έως 15 χιλιόμετρα. Αυτό καθιστά τα ελικόπτερα δύσκολους στόχους για την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, γι’ αυτό και η καταστροφή τους στο έδαφος αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο έργο Oryx, μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει απολέσει 63 ελικόπτερα Ka-52 και 46 Mi-8 διαφόρων εκδόσεων – μια σημαντική απώλεια για τη ρωσική στρατιωτική αεροπορία.
Εντός του πλαισίου της εν εξελίξει επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, το απόγευμα της 23ης Μαρτίου φέτος ρωσικές πηγές μετέδωσαν ουκρανική διείσδυση στην περιοχή του χωριού Ντεμπίντοβκα (Demidovka), το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Κρασνογιάρσκ του Μπέλγκοροντ.
Σύμφωνα με την ρωσική πηγή της είδησης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιήσαν μονάδες πεζικού για να επιτεθούν και να καταλάβουν το χωριό. Οι πεζικάριοι υποστηρίζονταν παράλληλα από αμερικανικούς εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων τύπου HIMARS, κάποιοι από τους οποίους εκτόξευσαν και βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS.
Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές παραδέχονται πως η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μέχρι και αυτήν την στιγμή. Ρωσικά στρατεύματα πασχίζουν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και τα σύνορα της χώρας τους.
Μέχρι στιγμής το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν προέβη σε κάποια επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.
Ρωσικά κανάλια στο Telegram βέβαια μεταδίδουν εδώ και αρκετές ώρες πως το Κίεβο έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο σχέδιο: θέλει να αποκτήσει προγεφύρωμα εντός της ρωσικής επικράτειας της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ και ο οικισμός Ντεμπίντοβκα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να το καταφέρει.
Αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζουμε ούτε τον αριθμό, ούτε και τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια και συγκεκριμένα στο χωριό Ντεμπίντοβκα. Άγνωστος είναι και ο ακριβής αριθμός Ρώσων στρατιωτών που υπερασπίζονται αυτήν την στιγμή την περιοχή. Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως πως το Κρεμλίνο έχει ήδη στείλει ενισχύσεις εκεί.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτου του Πολέμου (ISW), οι ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ -οι οποίες ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου φέτος- έχουν ως απώτερο στόχο να αποσπάσουν την προσοχή του ρωσικού στρατού από άλλους τομείς του μετώπου, όπου η κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις είναι δύσκολη.
Εκκενώνεται το Κρασνογιάρσκ
Ρωσικά μέσα μετέδωσαν πριν λίγα λεπτά πως ολόκληρη η ρωσική επαρχία του Κρασνογιάρσκ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί. Χιλιάδες κάτοικοι πρέπει να μετακινηθούν βαθύτερα εντός της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής στρατιωτικής απειλής.
Οι ρωσικές αρχές δεν θέλουν να επαναληφθούν τα γεγονότα του Αυγούστου του 2023, όταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην περιφέρεια του Κουρσκ και διέπραξαν εγκλήματα κατά του τοπικού πληθυσμού.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο διαχωρισμού 13 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις γειτονικές τους κοινότητες, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Οι οικισμοί θα αναγνωριστούν στη συνέχεια ως ανεξάρτητοι, σύμφωνα με ανάρτησή του στο X σχετικά με το σχέδιο, το οποίο ακολουθεί την έγκριση ανέγερσης δεκάδων χιλιάδων κατοικιών στη Δυτική Όχθη.
«Συνεχίζουμε να ηγούμαστε μιας επανάστασης ομαλοποίησης και ρύθμισης στους οικισμούς. Αντί να κρυβόμαστε και να ζητάμε συγγνώμη - υψώνουμε τη σημαία, χτίζουμε και εγκαθιστούμε. Αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την πραγματική κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», ανέφερε ο Σμότριτς, χρησιμοποιώντας τον όρο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη.
Η άρνηση του Ισραήλ να εκχωρηθεί ο έλεγχος της Δυτικής Όχθης έχει ενισχυθεί από τους φόβους του για ενδεχόμενη επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 από μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και στοχεύει ύποπτους μαχητές.
Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την έγκριση του διαχωρισμού των εβραϊκών οικισμών και την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητων οικισμών, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του Ισραήλ ως αδιαφορία για τη διεθνή νομιμότητα και σχετικά ψηφίσματα.
Την απόφαση καταδίκασε και η Χαμάς, περιγράφοντάς την ως μια «απελπισμένη προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στο πεδίο και παγίωσης της αποικιακής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη».
Περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθησαν από το Ισραήλ το 1967 κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου.
Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς του Ισραήλ σε εδάφη που κατασχέθηκαν στον πόλεμο, αλλά το Τελ Αβίβ αμφισβητεί τη θέση τους, επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τα εν λόγω εδάφη.
Οι πολιτικοί του Ισραήλ που είναι υπέρ του εποικισμού έχουν πάρει θάρρος από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός και βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητά εδώ και χρόνια να εγκαθιδρυθεί η ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη.
Σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι 13 οικισμοί θεωρούνταν επίσημα μέρος των μητρικών τους κοινοτήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εδώ δεκαετίες, κάτι που, όπως είπε, προκαλούσε σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή διαχείρισή τους.
«Η αναγνώριση καθενός από αυτούς ως ανεξάρτητων οικισμών είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόοδο και την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο Σμότριτς.
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, υποστήριξε ότι το Κίεβο «συμφώνησε» να διοργανώσει προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες ή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.
Σε συνέντευξή του στον συντηρητικό πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, που μεταδόθηκε αργά την Παρασκευή, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι «θα υπάρξουν εκλογές στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η ηγεσία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας «έχει συμφωνήσει σε αυτό».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την πίεση για να αναγκάσει την Ουκρανία να οργανώσει εκλογές εν καιρώ πολέμου, κάτι που συνταγματικά η χώρα απαγορεύεται να κάνει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές» — ένας ισχυρισμός που ευθυγραμμίζεται με αφηγήσεις που υποστηρίζονται της Μόσχας με στόχο την υπονομεύσουν τη νομιμότητα της ηγεσίας της Ουκρανίας.
Οι επικριτές λένε ότι οι εκλογές εν καιρώ πολέμου θα εκθέσουν την Ουκρανία στις τακτικές αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, και θα ήταν ένας εφιάλτης διοικητικής μέριμνας, σε μια χώρα που υπερασπίζεται τον εαυτό της από μια ολοκληρωτική εισβολή.
Ο εκπρόσωπος της Φάταχ στη Γάζα, κάλεσε σήμερα Σάββατο την αντίπαλη οργάνωση Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία, ώστε να συνεχιστεί η "παρουσία των Παλαιστινίων" στην περιοχή αυτή, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις απειλές για εκτοπισμό του πληθυσμού και προσάρτηση ολόκληρων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας.
"Η Χαμάς πρέπει να επιδείξει συμπόνια για τη Γάζα, τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες της. Εφιστούμε την προσοχή ώστε να μην υπάρξουν δύσκολες, σκληρές και οδυνηρές ημέρες για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε ο Μουντέρ αλ Χάγεκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σε μήνυμα που έστειλε από τη Γάζα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Χάγεκ καλεί το ισλαμιστικό κίνημα "να εγκαταλείψει την κυβερνητική σκηνή και να συνειδητοποιήσει πλήρως πως η μάχη που έρχεται [αν αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία] θα οδηγήσει στο τέλος της ύπαρξης [παρουσίας] των Παλαιστινίων" στη Γάζα.
Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007 εκδιώκοντας με τα όπλα την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τη Φάταχ. Από τότε, όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων απέτυχαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από τα μεσάνυχτα (21.03.2025) το Λονδίνο, από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον υπασταθμό ηλεκτρικού ρεύματος του αεροδρομίου Χίθροου.
«Το Χίθροου αντιμετωπίζει μεγάλη διακοπή ρεύματος σε όλο το αεροδρόμιο λόγω μεγάλης φωτιάς σε κοντινό ηλεκτρικό υποσταθμό», ανέφερε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Λονδίνου ενημερώνοντας πως ακυρώνονται οι πτήσεις για 24 ώρες.
«Για να διατηρήσουμε την ασφάλεια των επιβατών και των συναδέλφων μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε το αεροδρόμιο μέχρι τις 23:59 στις 21 Μαρτίου 2025. Παρακαλούνται οι επιβάτες σε καμία περίπτωση να μην έρθουν στο αεροδρόμιο μέχρι να ανοίξει ξανά», πρόσθεσε.
Η φωτιά ξέσπασε περίπου 1.5 μίλι μακριά από το αεροδρόμιο, στην περιοχή Hayes και πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις, τουλάχιστον 16.000 σπίτια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
Οι εικόνες που βγαίνουν στο φως από το αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι σοκαριστικές. Οι μεγάλες φλόγες και οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν «πνίξει» την περιοχή και για αυτό τον λόγο οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα παράθυρά τους.
Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, στο αεροδρόμιο βρίσκονταν τουλάχιστον 150 άνθρωποι οι οποίοι εκκένωσαν άμεσα, μετά από εντολή των αρχών.
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι επίσης ένα από τα 5 πιο πολυάσχολα στον κόσμο, εξυπηρετεί πάνω από 80 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, ή αλλιώς 230.000 την ημέρα.
Ανάμεσα στις πτήσεις που χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία ήταν μια της Qantas από την Περθ της Αυστραλίας, που εξετράπη στο Charles de Gaulle, στο Παρίσι όπως και μια της United Airlines από τη Νέα Υόρκη, που εξετράπη στο Shannon, στην Ιρλανδία, σύμφωνα με δεδομένα του FlightRadar24.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της μαζί με την Κριμαία, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.
Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές - Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.
Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές. Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.
Δεν συζητήθηκε στο τηλεφώνημα με τον Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία. Ωστόσο, ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ. Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.
Ένας άνδρας με όπλο, πιθανόν καραμπίνα, άρχισε να πυροβολεί κοντά ή μέσα στις εγκαταστάσεις της CIA στη Βιρτζίνια το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα, απόγευμα στην Ελλάδα).
Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10:35 (τοπική ώρα, 16:30 στην Ελλάδα).
Το Fox 5 και το ABC News μεταδίδουν ότι ο ένοπλος φώναζε και απειλούσε λεκτικά ενώ περιφερόταν έξω από την πύλη της CIA. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροβολούσε στον αέρα.
Δείτε βίντεο με εικόνα από το σημείο:
Δεν υπάρχουν τραυματίες.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει ομάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και η περιοχή έχει αποκλειστεί.
Στο σημείο βρίσκεται και μονάδα με πυροτεχνουργούς, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές αν υπάρχει και κίνδυνος από εκρηκτικά.
Τα κίνητρα του άνδρα δεν είναι γνωστά.
Από την αστυνομία της κομητείας Φέρφαξ, όπου βρίσκεται η μυστική υπηρεσία, ανέφεραν σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο άνδρας έχει κάποιου είδους «ψυχολογική κρίση».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σε διάγγελμα του πριν από λίγο ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς δηλώνοντας ουσιαστικά την επανέναρξη του πολέμου στην Γάζα.
Δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισηγήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και των υπηρεσιών πληροφοριών. “Αυτό είναι μόνο η αρχή” «Επιστρέψαμε στις μάχες με δύναμη. Από εδώ και στο εξής, το Ισραήλ θα ενεργεί εναντίον της Χαμάς με αυξανόμενη ισχύ. Από εδώ και στο εξής, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μόνο υπό πυρά», δήλωσε ο Νετανιάχου και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί.
Ο Νετανιάχου εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα ενημέρωσης που σχολιάζουν αρνητικά το Ισραήλ, κατηγορώντας τα ότι αναπαράγουν την προπαγάνδα της Χαμάς και διαδίδουν ψευδείς αφηγήσεις. Διέψευσε κάθε ισχυρισμό ότι πολιτικοί λόγοι επηρέασαν την απόφαση επανέναρξης των εχθροπραξιών. Απευθυνόμενος στη Χαμάς, είπε: «Μην βασίζεστε σε αυτούς.
Τίποτα δεν θα μας σταματήσει από την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου». Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η στρατιωτική πίεση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για εβδομάδες, προσπαθώντας να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα συμφωνίας, αλλά η Χαμάς απέρριψε όλες τις προτάσεις ακόμα και αυτές των ΗΠΑ. Επίθεση των Χούθι Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στις περιφερειακές απειλές, ειδικά στην πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους Χούθι της Υεμένης προς το Ισραήλ.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις των Χούθι μέρος του «ιρανικού άξονα στην Υεμένη». «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε εναντίον άλλων τμημάτων του άξονα του κακού», προειδοποίησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών εκταταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν της Γάζας.
Με την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι πλέον δεδομένη. Οι δηλώσεις του Νετανιάχου δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μακροχρόνια στρατιωτική εμπλοκή, με στόχο την αποδυνάμωση τόσο της Χαμάς όσο και του Ιράν αλλά και την επιστροφή των ομήρων.
Οι σειρήνες μετά από αρκετό καιρό ήχησαν στο Ισραήλ μετά τη επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από τους Χούθι της Υεμένης.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην Μπερσεμπά, στη Ντιμόνα και σε αρκετές πόλεις στα νότια της χώρας μετά την επίθεση από τους Χούθι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού (IDF), ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πριν περάσει σε ισραηλινό έδαφος.
Πιθανότατα, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι έρχονται ως απάντηση στους σφοδρούς που εξαπέλυσε εκ νέου το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους, αλλά και στα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα σε προπύργια της οργάνωσης σε πόλεις της Υεμένης, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άνθρωποι.
Μια μοναδική εμπειρία είχε ο καλλιτέχνης Benoit Girodeau όταν κατά τη διάρκεια βουτιάς στον Μαυρίκιο είδε δύο φάλαινες να τον προστατεύουν τη στιγμή που καρχαρίας κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του.
Στο βίντεο που δημοσίευσε στο instagram ο Girodeau φαίνονται οι δύο φαλαίνες φυσητήρες βάρους περίπου 45 τόνων η κάθε μια, αρχικά να εμποδίζουν τον καρχαρία και στη συνέχεια να τον κυνηγούν και να τον τρέπουν σε φυγή.
Μια από τις φάλαινες, μάλιστα, δάγκωσε την ουρά του καρχαρία για να κάνει σαφείς τις προθέσεις της, υποχρεώνοντας τον μεγάλο θηρευτή να επιστρέψει στον ωκεανό.
Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες είχαμε καταγεγραμμένη απώλεια UAV Akinci των ΤΕΔ μετά από κατάρριψή του σε κατοικημένη περιοχή της επαρχίας Sulaymaniyah στο βόρειο Ιράκ πιθανώς από κουρδικό πύραυλο Loitering ιρανικής κατασκευής. Πρόκειται για τη δεύτερη συνολικά απώλεια του τύπου μετά την κατάρριψη ενός στην περιοχή Ajaylat της δυτικής Λιβύης στις 28 Ιανουαρίου 2025.

Οι Κούρδοι κατέρριψαν τουρκικό Bayraktar Akinci - Δεκάδες Σύριοι Τζιχαντιστές νεκροί από την σφοδρότατη απάντηση του Στρατού του Λιβάνου
Κανονική πολεμική σύρραξη έχουμε στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας, με τους Σύριους Τζιχαντιστές του Αλ Τζολάνι αφού βομβάρδισαν λιβανέζικές περιοχές των συνόρων, μετά την υποτιθέμενη επίθεση της Χεσμπολάχ στην Συρία, και τον θάνατο Τριών στρατιωτών της Δαμασκού, να δέχονται σφοδρότατη στρατιωτική απάντηση η οποία προκάλεσε δεκάδες νεκρούς στις τάξεις τους
Σύμφωνα με λιβανικές πηγές, ο λιβανέζικος στρατός ανταπέδωσε με σφοδρότητα καταστρέφοντας 5 συριακά στρατιωτικά οχήματα, έναν εκτοξευτή ρουκετών, 2 άρματα μάχης κοντά στη διάβαση Ματράμπα, ενώ συνελήφθησαν και 3 Σύριοι Τζιχαντιστές του HTS.
Οι συνολικές απώλειες των Σύριων έφτασαν τους 22 στρατιώτες ενώ καταρρίφθηκαν 3 συριακά drones.
Από την ανατροπή του πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), υπό την ηγεσία του Αλ Τζολάνι, η Συρία αντιμετωπίζει παρατεταμένη αστάθεια και αναταραχή.
Τώρα η Δαμασκός επιτέθηκε στα συρο-λιβανέζικά σύνορα με αφορμή επίθεση της Χεζμπολάχ, με την λιβανέζικη οργάνωση να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την απαγωγή και τη δολοφονία Σύριων στρατιωτών, δηλώνοντας στα δικά της μέσα ενημέρωσης: "Επαναλαμβάνουμε αυτό που έχουμε προηγουμένως ανακοινώσει επανειλημμένα: η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία σχέση με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο συριακό έδαφος".
Το συριακό υπουργείο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι “η Χεζμπολάχ είχε στήσει «ενέδρα και απήγαγε τρία μέλη του Συριακού Αραβικού Στρατού στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου κοντά στο φράγμα Ζειτά, δυτικά της Χομς, προτού τα μεταφέρει στο λιβανέζικο έδαφος και τα εκτελέσει επί τόπου».
Εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς λίγες μέρες μετά την συμφωνία Κιέβου – Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα μικρό χρονοδιάγραμμα ανακοινώνοντας πως θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη (18.3.2025).
«Θα δούμε αν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε ίσως μέχρι την Τρίτη. Θα μιλήσω με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (αύριο) Τρίτη. Έγινε πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Air Force One καθώς επέστρεφε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.
«Θα δούμε αν μπορέσουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο (στην Ουκρανία). Ίσως να μπορούμε, ίσως να μην μπορούμε, αλλά νομίζω πως έχουμε πολύ καλή πιθανότητα», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος.
«Θα συζητήσουμε για εδαφικά ζητήματα. Θα συζητήσουμε για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ περιγράφοντας τη διαπραγμάτευση ως «το μοίρασμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».
Οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αρίστος Δοξιάδης, μία μέρα μετά την ορκωμοσία του.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος για τον λόγο της παραίτησής του, «ο ανήθικος πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον μου η αντιπολίτευση, με ανυπόστατες επιθέσεις ήδη από την πρώτη μέρα της ορκομωσίας μου στην κυβέρνηση, με προσγείωσε απότομα στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα».
Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται η αντικατάστασή του τις επόμενες ημέρες.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του Αρίστου Δοξιάδη:
«Αποφάσισα να παραιτηθώ
Ο ανήθικος πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον μου η αντιπολίτευση, με ανυπόστατες επιθέσεις ήδη από την πρώτη μέρα της ορκομωσίας μου στην κυβέρνηση, με προσγείωσε απότομα στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα.
Σε όσους με κατηγόρησαν για την υπόθεση της εταιρίας ΑΠΟΛΛΩΝ απαντώ ότι έχω δικαστεί και αθωωθεί από ποινικό δικαστήριο το 2013, που με απάλλαξε ρητά από κάθε κατηγορία που σχετίζεται με όσα σήμερα μου καταλογίζει η αντιπολίτευση. Προσθέτω ότι από τη στιγμή που τελείωσε το δικαστήριο, δεν είχα καμία όχληση από καμία αρχή, παρόλο που άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις. Συνεπώς άνθρακες ο θησαυρός.
Επειδή δεν θέλω να σπαταλήσω τη ζωή μου σε τέτοιες διαμάχες, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, τόσο για λόγους προσωπικής ηρεμίας όσο και για λόγους προστασίας της κυβέρνησης και του χαρτοφυλακίου που έχω αναλάβει από ένα κυνήγι μαγισσών.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό για την τιμητική του πρόταση για αυτό το χαρτοφυλάκιο που είναι τόσο σημαντικό για το μέλλον. Λυπάμαι που η πολιτική τοξικότητα αποτρέπει τους ενεργούς πολίτες από το να συμβάλλουν στις συλλογικές προσπάθειες για την πρόοδο».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επιδόθηκε σε αοριστολογίες στην επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του στην πρώτη επικοινωνία μεταξύ τους -εκτός αυτής των συγχαρητηρίων- μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε κατευθείαν την ατζέντα των πιο κρίσιμων ζητημάτων για την Άγκυρα, απαιτώντας συγκεκριμένες κινήσεις από την Ουάσιγκτον. Από την Ουκρανία και τη Συρία μέχρι τα F-35 και τις κυρώσεις, έθεσε όλα τα θέματα που για την Τουρκία θεωρούνται κρίσιμα να συζητηθούν άμεσα.
Συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ: Αναμένονται αποτελέσματα
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε μια νέα περίοδο συνεργασίας που θα βασίζεται στην «αλληλεγγύη, τα αποτελέσματα και την ειλικρίνεια».
Ουκρανία: Στήριξη στις πρωτοβουλίες Τραμπ για ειρήνη
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία απαιτούν στενότερες διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Δήλωσε πως υποστηρίζει τα «αποφασιστικά και άμεσα βήματα πρωτοβουλίας του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και ότι η Τουρκία «αγωνίζεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη από την αρχή του πολέμου και θα συνεχίσει να το κάνει».
Συρία: Ζητά ξεκαθάρισμα αμερικανικής στάσης
Ο Ερντογάν επέμεινε στην ανάγκη αποκατάστασης της σταθερότητας στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η νέα διοίκηση στη χώρα πρέπει να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Συρίας, καθώς αυτό θα συμβάλει στην «εξομάλυνση» της κατάστασης και θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αμυντική συνεργασία: F-16, F-35 και άρση κυρώσεων CAATSA
Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε και το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας. Όπως ανέφερε, η Ουάσιγκτον πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να ενισχυθεί η στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Ειδικότερα, επισήμανε πως είναι κρίσιμη η «οριστικοποίηση της διαδικασίας προμήθειας F-16», η «εκ νέου συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35» και, πάνω από όλα, ο «τερματισμός των κυρώσεων CAATSA».
Με αυτή την επικοινωνία, ο Ερντογάν φάνηκε να ζητά χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν επί χρόνια τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
Στους 59 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε ντισκοτέκ στην πόλη Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας, περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από τα Σκόπια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από τους νεκρούς, έχουν ταυτοποιηθεί οι 35, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάντε Τοσκόφσκι.
Επιπλέον, 155 άτομα έχουν τραυματιστεί από την πυρκαγιά και το ποδοπάτημα που ακολούθησε και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, περίπου 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρουν οι υγειονομικές Αρχές.
Παράλληλα, μετά από αίτημα των Σκοπίων στην Ελλάδα για παροχή βοήθειας στις διακομιδές και σχετική ενημέρωση στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, τρεις από τους εγκαυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τοσκόφσκι είπε ακόμα πως ένας αστυνομικός που έκανε έλεγχο στη ντισκοτέκ για διακίνηση ναρκωτικών, έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά.
Για την τραγωδία διενεργείται έρευνα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αμερικανικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίτερα, το δίκτυο Al Masirah TV των Χούθι μετέδωσε ότι επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά της πρωτεύουσας Σαναά, χωρίς άλλα στοιχεία.
«Ο χρόνος σας τελείωσε και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν όχι, η κόλαση θα πέσει επάνω σας και δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα απευθυνόμενος στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Απευθυνόμενος δε προς το Ιράν έγραψε: «Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει αμέσως».
Έλληνες πιλότοι κατέκτησαν την πρώτη και την δεύτερη θέση του ''Καλύτερου Πολεμιστή του ΝΑΤΟ''