Περίπου ένας στους τρεις από τους 20.000 κατοίκους της Σύρου είναι μέτοικος και οι περισσότεροι έχουν έρθει εδώ αφήνοντας πίσω τους τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις ψηφιακών νομάδων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Οι λόγοι που κάνουν το νησί τόσο δημοφιλές είναι αρκετοί: από το γεγονός ότι η Ερμούπολη παραμένει ζωντανή ακόμα και τον χειμώνα και διαθέτει νοσοκομείο και αεροδρόμιο μέχρι τη μικρή απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα. Εντυπωσιακό όμως είναι το ότι, εκτός από τους Έλληνες, η Σύρος προσελκύει και ένα διεθνές κοινό που την επιλέγει ως τόπο κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ερμούπολη είναι το πρώτο μέρος στην Ελλάδα στο οποίο έστησε τη βάση της η Boundless Life, μια εταιρεία startup η οποία υποδέχεται οικογένειες ψηφιακών νομάδων σε έξι διαφορετικές πόλεις στον κόσμο. Όπως εξηγεί η Ιωάννα Σταύρου, Location Manager του προγράμματος, αυτό παρέχει στους συμμετέχοντες στέγη, έναν χώρο στον οποίο μπορούν να εργαστούν σε 24ωρη βάση, εκπαιδευτικό κέντρο για τα παιδιά τους, οργανωμένες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και συμβουλευτικές υπηρεσίες για όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Η Ράνια Κουιμτζή βρέθηκε στη Σύρο το 1996 για διακοπές και αποτελεί πλέον ενεργό μέλος της τοπικής κοινότητας.
Αναζητώντας το κατάλληλο σημείο για δημιουργία βάσης σε ελληνικό νησί, η Boundless Life στράφηκε στην Ερμούπολη τόσο για τις υποδομές που διαθέτει, όσο και επειδή ο τουρισμός εδώ είναι πιο ήπιος. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η απόφαση αποδεικνύεται σωστή. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας της εδώ κοινότητας ψηφιακών νομάδων, τη Σύρο έχουν επιλέξει ως τόπο προσωρινής διαμονής τους 142 οικογένειες από Βόρεια Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία και από ευρωπαϊκές χώρες. Η διάρκεια των προγραμμάτων φιλοξενίας ποικίλλει από τέσσερις εβδομάδες μέχρι τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης της διαμονής. Βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους συμμετέχοντες, όπως εξηγεί η Αγγελική Ρούσσου, Experience Coordinator, είναι το σχολικό πρόγραμμα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους και οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου –από μαθήματα ελληνικών και κιθάρας μέχρι ιστιοπλοΐα και κεραμική– για μικρούς και μεγάλους.
Μια οικογένεια Αυστραλών στην πλατεία Μιαούλη

Στο hub της Boundless Life, ψηφιακοί νομάδες απ’ όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε 24ωρη βάση.
Την ικανοποίησή του με το διεθνές σχολείο που λειτουργεί η Boundless Life στη Σύρο δηλώνει ο Rowan Howard, Αυστραλός ηθοποιός που ήρθε για δεύτερη φορά φέτος στη Σύρο, μαζί με την τετραμελή οικογένειά του. Αυτό που εκτιμά περισσότερο στο νησί είναι το πόσο φιλικοί είναι οι ντόπιοι. Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν να νιώθει ότι τα παιδιά του είναι ανεξάρτητα και ασφαλή όσο παίζουν με φίλους τους στην πλατεία Μιαούλη, σε κάποιο πάρκο ή γήπεδο της πόλης. Ο ίδιος και η σύζυγός του είναι μάλιστα τόσο ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που πήραν την απόφαση να πουλήσουν το σπίτι τους στην Αυστραλία και να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα, αποκτώντας τη σχετική βίζα. Όπως εξηγεί ο Rowan, είναι σχετικά χρονοβόρες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ένας ψηφιακός νομάς προκειμένου να εκδώσει βίζα για παραμονή στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Πιο πολύ τον δυσκολεύει η στιγμή του αποχωρισμού από οικογένειες με τις οποίες αναπτύσσει φιλικές σχέσεις. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες επιλέγουν να εναλλάσσουν κάθε τρεις μήνες τη διαμονή τους σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μη χρειάζονται βίζα.
Διαβάστε εδώ την συνέχεια του άρθρου.