Επιδρομή με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης και πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, κατά τη διάρκεια της νύχτας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.
«Ο εχθρός επιτέθηκε στην πρωτεύουσα με πυραύλους και drones. Οι συνοικίες Σβιατοσίνσκι και Σολομιάνσκι ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο. Συνολικά, ως τις 06:30 στο Κίεβο (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 20 και πλέον τραυματίστηκαν», ανέφερε ο κ. Κλιμένκο.
Πύραυλος «έπληξε πολυκατοικία» με αποτέλεσμα να «καταστραφεί εξ ολοκλήρου τμήμα της», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σωστικά συνεργία κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια δυο επιζώντες.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Τιμούρ Τκατσένκο ανέφερε από την πλευρά του ότι χτυπήθηκαν 27 τοποθεσίες σε τέσσερις περιοχές στο Κίεβο, ανάμεσά τους σχολικό κτίριο.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι το ωστικό κύμα εκρήξεων είχε αποτέλεσμα να κομματιαστούν παράθυρα παιδιατρικής μονάδας νοσοκομείου, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο με φλεγόμενα ερείπια, λέγοντας ότι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών.
«Είναι ένα φρικτό πρωινό στο Κίεβο. Οι βάναυσες ρωσικές επιδρομές κατέστρεψαν ολόκληρα κτίρια κατοικιών και προκάλεσαν ζημιές σε σχολεία και νοσοκομεία», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα στο X, δημοσιεύοντας μαζί φωτογραφία μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας.
Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους, έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου, ο οποίος διανύει τον τέταρτο χρόνο του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τον Ρώσο ομόλογό του, περιόρισε αυτή την εβδομάδα την προθεσμία που έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να κάνει ειρήνη.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ γενναιόδωρος και πολύ υπομονετικός με τον Πούτιν, προσπαθώντας να βρει μια λύση», έγραψε ο Σιμπίχα. «Ο Πούτιν το κάνει επίτηδες».
Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας έκανε λόγο για 1.292 επιδρομές drones με εκρηκτική γόμωση και 50 αεροπορικούς βομβαρδισμούς χθες Τετάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σεισμός 8,8 βαθμών, ο ισχυρότερος στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχεδόν 73 χρόνια, καταγράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκαλώντας τσουνάμι στη Ρωσία και στην Ιαπωνία και προκαλώντας έκτακτες προειδοποιήσεις στους πολίτες σχεδόν όλων των χωρών που βρέχονται από τον ωκεανό αυτόν.
Τα σημαντικότερα γεγονότα μέχρι τώρα:
- Σεισμός 8,8 βαθμών καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα. Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση στην περιοχή σε σχεδόν 73 χρόνια.
- Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού για τσουνάμι στη Χαβάη
- Άρση προειδοποιήσεων για τσουνάμι σε Ιαπωνία και στη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκα και το νησί Σαχαλίνη .
- Το ηφαίστειο Κλιουτσέφσκοϊ στη χερσόνησο Καμτσάτκα ρωσικής Άπω Ανατολής άρχισε να εκρήγνυται.
- Το τσουνάμι έχει φτάσει στην Αλάσκα, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Στη Χαβάη, που είχε αρχικά το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης, προτού αυτό υποβαθμιστεί, το πιο μεγάλο κύμα καταγράφηκε στη νότια ακτή του Μάουι και είχε ύψος 1,74 μέτρα.
- Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε νωρίτερα τσουνάμι στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Αλάσκα, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και άλλες αμερικανικές πολιτείες, ενώ προειδοποιήσεις εκδόθηκαν και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η γαλλική Πολυνησία και η Κίνα.
Τα πρώτα μεγάλα κύματα από τσουνάμι φτάνουν στις ακτές της Χαβάης λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Ρωσίας τα ξημερώματα. Οι κάτοικοι έχουν λάβει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις από τις Αρχές, με ορισμένα κύματα να ξεπερνούν το ένα μέτρο. Συγκεκριμένα, ένα κύμα ύψους πάνω από 1,5 μέτρο παρατηρήθηκε στο Μάουι της Χαβάης.
Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού που κυκλοφορούν στα social media. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reuters, τα κύματα έφτασαν στην πολιτεία της Χαβάης.
Δείτε live εικόνα από τη Χαβάη, όπου έχουν φτάσει τα πρώτα κύματα τσουνάμι:
Σεισμός 8,8 βαθμών, ο ισχυρότερος στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχεδόν 73 χρόνια, καταγράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκαλώντας τσουνάμι στη Ρωσία και στην Ιαπωνία και προκαλώντας έκτακτες προειδοποιήσεις στους πολίτες σχεδόν όλων των χωρών που βρέχονται από τον ωκεανό αυτόν.
Το τσουνάμι ήδη πλημμύρισε την πόλη Σέβερο-Κουρίλσκ, στο βόρειο τμήμα του ρωσικού αρχιπελάγους που είναι γνωστό με την ονομασία Κουρίλες νήσοι, σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της ρωσικής ομοσπονδίας.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ορμητικά νερά καθώς εισέβαλαν σε ακίνητα στην πόλη περίπου 2.000 κατοίκων, ο πληθυσμός της οποίας απομακρύνθηκε εσπευσμένα.

Παράλληλα, απευθείας πλάνα της ιαπωνικής τηλεόρασης εικόνιζαν κόσμο να φεύγει, με αυτοκίνητα ή με τα πόδια, προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, ειδικά στη βόρεια νήσο Χοκάιντο, όπου παρατηρήθηκε ένα πρώτο τσουνάμι ύψους περίπου 30 εκατοστών.
Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS) αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 8 βαθμών, κατόπιν αναθεώρησε την εκτίμησή του προς τα πάνω, στους 8,7 και τελικά στους 8,8 βαθμούς. Η δόνηση καταγράφτηκε στις 02:35 (ώρα Ελλάδας), σε βάθος 20,7 χιλιομέτρων, στον θαλάσσιο χώρο περίπου 126 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Σύμφωνα με επιστήμονες της υπηρεσίας γεωφυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που καταγράφτηκε στην περιοχή αυτή από το 1952.
Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK διέκοψε το κανονικό πρόγραμμά της κι άρχισε να καλύπτει τις εξελίξεις ζωντανά, με παρουσιαστή της να παρακαλεί τους κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών: «απομακρυνθείτε εσπευσμένα για να σώσετε τις ζωές σας».
Εργαζόμενοι παρόντες στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα (ανατολική Ιαπωνία), όπου έγινε το ένα από τα δυο σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στη σύγχρονη ιστορία, το 2011, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα, ανακοίνωσε η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρεία.
Τα τσουνάμι πλήττουν επανειλημμένα και η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) προειδοποίησε τους πολίτες να μην βγουν στη θάλασσα και «να μην πλησιάζουν τις ακτές ως την άρση του συναγερμού». Η υπηρεσία αρχικά προέβλεπε πως τα κύματα θα έφταναν το 1 μέτρο, κατόπιν αναθεώρησε εκτιμώντας πως μπορεί να φθάσουν ως και τα 3 μέτρα.
Κάποιες σιδηροδρομικές συνδέσεις ανεστάλησαν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι παρότρυνε και αυτός τους κατοίκους περιοχών που αφορούν τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία να φύγουν προς ασφαλείς τοποθεσίες ή κτίρια.
Οι προειδοποιήσεις αφορούν όλες τις βόρειες και ανατολικές ακτές ως ακόμη και την Οσάκα, νότια, όπως και μικρά, περιφερειακά νησιά. Στο Τόκιο και στην Οσάκα προβλέπονταν κύματα ως και 1 μέτρου.
Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) εκτίμησε πως υπήρχε ενδεχόμενο να πλήξουν «επικίνδυνα» σεισμογενή θαλάσσια κύματα τις ακτές στις πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσιγκτον, στη Χαβάη, στο Γκουάμ και αλλού. Η ίδια πηγή εκτίμησε πως διέτρεχαν κίνδυνο οι ακτές του Ισημερινού.
Γιατί τα κύματα από τσουνάμι είναι τόσο ισχυρά;
Ιάπωνας ειδικός εξηγεί στο Al Jazeera πως τα κύματα από τσουνάμι είναι πιο επικίνδυνα από τα κανονικά κύματα, ακόμη και αν δεν είναι μεγάλα.
«Σε αντίθεση με τα κανονικά ωκεάνια κύματα, το τσουνάμι δεν είναι απλώς ένα κύμα στην επιφάνεια, αλλά μια κίνηση ολόκληρης της στήλης του νερού. Το κύμα από τσουνάμι έχει τεράστια ενέργεια και δύναμη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιές ακόμη και με σχετικά μικρό ύψος», εξηγεί ο Kubota Tatsuya.
«Ακόμη και αν το ύψος του κύματος δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από τις ακτές και να ακολουθήσετε στενά τις οδηγίες», τονίζει.
Ο ειδικός προειδοποιεί επίσης ότι τα κύματα μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και ένταση όσο περνάει η ώρα, κάτι που παρατηρήθηκε σήμερα και στην Ιαπωνία.
«Σε πολλές περιπτώσεις, κύματα μπορεί να φτάνουν μετά από αρκετές ώρες. Ακόμη και αν το πρώτο κύμα δεν είναι τόσο μεγάλο, είναι πιθανό να φτάσουν στη συνέχεια μεγαλύτερα κύματα», λέε